Gęsta krew − co może oznaczać?

28. 12. 2020 · 8 minut czytania
Zespół nadkrzepliwości krwi potocznie nazywa się gęstą krwią. Ta przypadłość utrudnia przepływ tlenu, hormonów i składników odżywczych w ciele. Sprawdź, jak leczyć gęstą krew.
Edyta Jakubik
Edyta Jakubik
Gęsta krew − co może oznaczać?

Gęsta krew to potoczne określenie krwi o zwiększonej gęstości i lepkości, formalnie znane jako zespół nadkrzepliwości krwi. Może utrudniać przepływ tlenu, hormonów i składników odżywczych w organizmie, uniemożliwiając im dotarcie do tkanek i komórek. Zobacz, jakie są przyczyny gęstej krwi i jak leczyć ten problem.

Gęsta krew − co to jest?

Problem z gęstą krwią polega na tym, że przepływa ona wolniej przez układ krążenia i opóźnia transport składników odżywczych oraz tlenu do komórek. Ponadto, gdy Twoja krew jest gęstsza, stajesz się bardziej podatny na tworzenie się skrzepów, które mogą blokować naczynia krwionośne w sercu, mózgu lub płucach. Podobnie jak w przypadku wielu rzeczy w organizmie równowaga krwi jest niezbędna do utrzymania prawidłowej konsystencji. Jeśli dojdzie do braku równowagi w białkach i komórkach odpowiedzialnych za krew i krzepnięcie, krew może stać się zbyt gęsta.

Sprawdź też, jak leczyć nadciśnienie krwi.

 

Gęsta krew − przyczyny

Chociaż ludzka krew może wyglądać jednolicie, składa się z kombinacji różnych komórek, białek i czynników krzepnięcia, wspomagających krzepnięcie.

Czynniki zwiększające gęstość krwi:

  • starzenie się,
  • siedzący tryb życia,
  • genetyka,
  • metale ciężkie,
  • brak niezbędnych kwasów tłuszczowych,
  • toksyny środowiskowe, w tym pole elektromagnetyczne,
  • palenie papierosów,
  • promieniowanie,
  • bakterie, wirusy i pasożyty.

Sprawdź też, czym jest saturacja krwi.

krew w fiolkach

Choroby zwiększające gęstość krwi

Niektóre przyczyny gęstej krwi są dziedziczone, a inne rozwijają się na przykład wskutek procesu rozrostowego. Poniżej przeczytasz o niektórych schorzeniach zwiększających gęstość krwi.

1. Czerwienica prawdziwa

To nowotwór krwi wywodzący się ze szpiku, w którym rozwijają się nowe krwinki. W przypadku czerwienicy prawdziwej szpik kostny wytwarza zbyt wiele czerwonych krwinek lub zbyt wiele białych krwinek i płytek krwi, co powoduje gęstnienie krwi. Szacuje, że na czerwienicę prawdziwą choruje 2,8 osób na 100 000 mężczyzn i 1,3 osób na 100 000 kobiet.

2. Makroglobulinemia Waldenstroma

Jest rzadkim typem chłoniaka nieziarniczego, w którym wytwarzane są duże ilości makroglobuliny białkowej. U niektórych osób z makroglobulinemią Waldenstroma, kiedy rakowe limfocyty B wytwarzają zbyt dużo białka, zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia zakrzepów krwi. W Stanach Zjednoczonych co roku rozpoznaje się około 1 000 do 1 500 nowych przypadków.

3. SLE lub toczeń rumieniowaty układowy

SLE lub toczeń to choroba zapalna, która występuje, gdy układ odpornościowy atakuje zdrowe tkanki, ponieważ uważa, że ​​są chore. Szacuje się, że choroba dotyka co najmniej 5 milionów ludzi na całym świecie. Wiele czynników przyczynia się do zagęszczenia krwi w toczniu, ale uważa się, że autoimmunologiczne zapalenie jest głównym winowajcą aktywności prokoagulacyjnej. Prokoagulanty to substancje stymulujące białka biorące udział w procesie krzepnięcia. Więcej na temat tocznia przeczytasz: Choroba Seleny Gomez – co to jest toczeń?.

krew w układzie krążenia

 

4. Czynnik V Leiden

Jest mutacją genetyczną kaskady krzepnięcia czynnika V. Ta mutacja zwiększa ryzyko zakrzepów krwi, szczególnie w żyłach głębokich. Dodatkowe ryzyko krzepnięcia wynika z faktu, że czynnik V Leiden jest odporny na dezaktywację przez białko zwane aktywowanym białkiem C, które utrzymuje normalną aktywność czynnika V pod kontrolą. W rezultacie dochodzi do nadmiernej aktywności czynnika V, co skutkuje zagęszczeniem krwi i zwiększa krzepnięcie  krwi.

5. Niedobory białek C i S

Dziedziczne typy tych niedoborów są rzadkie, ale osoby z niedoborem białka C lub białka S są bardziej narażone na powstawanie zakrzepów krwi przez resztę życia, a niektórzy mają zakrzepy krwi w młodym wieku.

6. Mutacja genu protrombiny 20210A

Osoby z tą wadą genetyczną mają zbyt dużo białka krzepnięcia krwi zwanego czynnikiem II lub protrombiną. To jeden z czynników umożliwiających prawidłowe krzepnięcie krwi, ale gdy jest go zbyt dużo z powodu tej mutacji, dana osoba będzie bardziej narażona na tworzenie się skrzeplin.

Sprawdź też, jak prawidłowo wykonać pomiar ciśnienia.

„Zagęszczacze krwi” – powody zagęszczania krwi

Największy wpływ na lepkość krwi mają czerwone krwinki, które stanowią nawet połowę jej objętości. Twój hematokryt jest miarą zarówno liczby, jak i rozmiaru czerwonych krwinek. U mężczyzn prawidłowy hematokryt wynosi od 41% do 53%, co oznacza, że ​​krwinki czerwone stanowią 41–53% objętości krwi; u kobiet wynosi od 36% do 46%.

Tłuszcze krwi, takie jak lipoproteiny o małej gęstości (LDL, „zły” cholesterol) także wpływają na jej lepkość. Im więcej LDL, tym gęstsza jest Twoja krew. To samo odnosi się do fibrynogenu, rozpuszczalnego białka, które można przekształcić w nitkowatą, nierozpuszczalną fibrynę tworzącą półstałą podstawę skrzepów krwi. Zobacz też, co oznacza wysoki cholesterol: Wysoki cholesterol – objawy, przyczyny i skutki, czyli wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć. Przewlekłe zapalenie, podwyższona liczba płytek krwi, fibrynogenu, zwiększa lepkość krwi, tak samo jak palenie, otyłość i cukrzyca.

Jak gęstnieje krew?

Twoje czerwone krwinki są zmieszane w konfiguracjach przypominających pajęczynę. Takie pasma nazywa się fibryną. Bez niej wykrwawiłbyś się na śmierć z powodu skaleczenia lub zadrapania. Zadaniem twojego ciała jest wyprodukowanie takiej ilości fibryny, która pomoże Twojej krwi krzepnąć, kiedy zajdzie taka potrzeba.

Gęsta krew

 

Kiedy masz zbyt wiele czynników krzepnięcia, czerwone krwinki zostają uwięzione w „sieci fibrynowej”. Ściany tętnic zostają zranione i podatne na uszkodzenia, a krew staje się lepka, co prowadzi do tworzenia się grudek i skrzepów. Te włókna fibrynowe stają się głównym czynnikiem przyczyniającym się do zwiększenia lepkości, tworzenia płytki i ostatecznego zamknięcia naczyń krwionośnych (skrzepliny).

Gęsta krew − objawy

Problem nadkrzepliwości krwi jest często bezobjawowy. Jednak w niektórych przypadkach gęsta krew może powodować objawy przypominające zakrzepicę krwi.

Objawy te zależą od przyczyny stanu i jego lokalizacji, mogą obejmować:

  • niewyraźne widzenie,
  • zawroty,
  • bóle głowy,
  • łatwe siniaczenie,
  • nadmierne krwawienie miesiączkowe lub krzepnięcie,
  • wysokie ciśnienie krwi,
  • brak energii, zmęczenie,
  • trudności z koncentracją,
  • duszność,
  • nocne poty,
  • swędząca skóra,
  • niedokrwistość, gdy we krwi jest niski poziom prawidłowych czerwonych krwinek.

Jak rozpoznaje się gęstą krew?

Nawracające zakrzepice niewiadomego pochodzeniai liczne utraty ciąży są powodem do niepokoju związanego z gęstą krwią. Twój lekarz rozpocznie proces diagnostyczny od zebrania wywiadu rodzinnego dotyczącego aktualnych dolegliwości. Prawdopodobnie zleci badanie krwi, które zwykle przebiega etapami. Diagnostykę rozpoczyna się od bardziej powszechnych testów, a następnie, jeśli są wskazania, wykonuje się bardziej szczegółowe, skomplikowane i kosztowne.

Podstawowym badaniem jest morfologia krwi, która sprawdza obecność czerwonych krwinek i płytek krwi. Podwyższone stężenie hemoglobiny i hematokrytu mogą wskazywać na obecność czerwienicy prawdziwej. Kolejnymi powszechnymi badaniami krwi jest ocena białka C-reaktywnego (w skrócie CRP), odczynu Biernackiego (OB) i fibrynogenu, które należą do mediatorów zapalenia i zagęszczają krew. W podstawowym badaniu krwi, jeśli są wskazania, lekarz powinien również wykluczyć cukrzycę i zaburzenia lipidowe.

pobór krwi

 

W przypadku licznych poronień samoistnych wykonuje się test na obecność czynnika V Leiden, polegający na ocenie oporności na aktywowane białko C. Z kolei obecność antykoagulantów tocznia potwierdza się przez ocenę funkcjonalności antytrombiny, białka C lub białka S.

Sprawdź też, co to jest zakrzepica.

Jak leczyć gęstą krew?

Kardiolog Kenneth R. Kensey, autor książki The Blood Thinner Cure, opracował teorię, w jaki sposób zagęszczona, lepka krew uszkadza serce i naczynia krwionośne. Lekarz proponuje 7-stopniowy program zatrzymania chorób serca i udaru poprzez zmniejszenie lepkości krwi.

Co powinieneś zrobić, aby zmniejszyć lepkość krwi?

1.Nie palić,

2. Stosować dietę niskotłuszczową,

3. Mieć regularną aktywność fizyczną,

4. Unikać stresu,

5. Przyjmować codziennie małą dawkę aspiryny (w przypadku wskazań),

6.Oddawać krew,

7.Pić 10 − 12 szklanek wody dziennie.

sport na świeżym powietrzu

 

Pierwsze 4 kroki to tak naprawdę recepta na zdrowie Twojego serca, bo zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Z kolei aspiryna utrudnia zlepianie się fragmentów krwi zwanych płytkami krwi i tworzenie skrzepów, dlatego zaleca się ją wszystkim osobom po zawale serca i udarze oraz tym z wysokim ryzykiem. Oddawanie krwi zmniejsza lepkość poprzez usuwanie czerwonych krwinek z krążenia i stymulowanie organizmu do tworzenia nowych. Czy zmniejsza ryzyko chorób serca? Chociaż oddawanie krwi jest „darem życia”, niewiele dowodów wskazuje na to, że zapewnia dawcy korzyści dla zdrowia serca.

tabletki rozrzedzające krew

 

A co z piciem 10 − 12 szklanek wody dziennie jako metody rozrzedzającej krew? To dużo wody, chociaż z pewnością może zmniejszyć lepkość krwi. Badania wykazują, że ci, którzy piją 5 lub więcej szklanek wody dziennie, są mniej narażeni na śmierć z powodu chorób w porównaniu do osób pijących 2 lub mniej szklanek wody dziennie.

Jak utrzymać prawidłową gęstość krwi?

Jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby pomóc w utrzymaniu zdrowej krwi:

dieta wspomagająca utrzymacie prawidłowej gęstości krwi

 

  • Jedz i pij produkty o właściwościach rozrzedzających krew, np. herbatę z granatu, imbir, kurkumę, kminek, czosnek, cebulę, zieloną herbatę, ryby zimnowodne, takie jak dziki łosoś, tofu i orzechy włoskie,
  • Cwicz: gęsta krew powoduje, że naczynia krwionośne stają się sztywniejsze, mniej elastyczne i często ulegają zwapnieniu wraz z wiekiem, jednym z kluczowych sposobów na utrzymanie ruchu krwi, a co za tym idzie, „rozrzedzenia”, są ćwiczenia. postaraj się spocić 30-60 minut dziennie.

 

Źródła:

  1. Nall R.: Thick Blood Hypercoagulability. W: „Healthline”. [online] Aktualizacja 18.09.2018. Dostępny w Internecie: https://www.healthline.com/health/thick-blood. [Dostęp: 27.12.2020]
  2. Barhum L.: All you need about thick blood. W: Medical News Today. [online] Aktualizacja: 28.10.2017. Dostępny w Internecie: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319842. [Dostęp: 27.12.2020]
  3. Is blood like your waistline - the thinner, the better? W: Harvard Health Publishing. [online] Aktualizacja: 20.08.2019. Dostępny w Internecie: https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/is-blood-like-your-waistline-the-thinner-the-better. [Dostęp: 27.12.2020].
  4. Sinatra S.: Thick Blood: Causes, Sympthoms and Treatment. W: Healthy Directions. [online] Aktualizacja: 11.08.2019. Dostępny w Internecie: https://www.healthydirections.com/healthy-hearts-pump-healthy-blood. [Dostęp: 27.12.2020].
  5. Myers W.: How Thick Is Your Blood? W: Everyday Health. [online] Aktualizacja: 1.02.2013. Dostępny w Internecie: https://www.everydayhealth.com/heart-health/blood-viscosity-how-thick-is-your-blood.aspx. [Dostęp: 27.12.2020].
  6. Kensey K. R.; Turkington C. A: The Blood Thinner Cure. Wydanie 1, 2001.
  7. Robbins S.L.: Robbnis Basic Pathology. Saunders Elsevier, 2007.

    Więcej artykułów na ten temat

    • Niewydolność serca to poważne schorzenie, na które w ciągu roku umiera aż 60 tys. Polaków. Jak zdiagnozować i leczyć chorobę? Kiedy udać się do lekarza? Jak wygląda profilaktyka? Sprawdź!
    • Alkohol a serce – wrogowie czy przyjaciele?

      Alkohol a serce – wrogowie czy przyjaciele?

      · 6 minut czytania
      Czy lampka wina zaszkodzi osobom chorym na serce? Czy piwo podnosi ciśnienie? Czy istnieje bezpieczna ilość alkoholu dla kobiet i mężczyzn? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule!
    • Choroby serca stanowią poważne zagrożenie zdrowotne. Jak ochronić się przed chorobami układu krwionośnego? O czym pamiętać, przygotowując codzienne menu? Ile razy w tygodniu należy ćwiczyć? Sprawdź!
    O autorze
    Edyta Jakubik
    Edyta Jakubik
    Jestem lekarzem w trakcie specjalizacji z kardiologii oraz doktorantką na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, gdzie prowadzę badania kliniczne oraz uczę studentów. Moja druga specjalizacja to medycyna estetyczna, która jest moją pasją. W wolnym czasie prowadzę swojego bloga na Instagramie (dr.jakubik), związanego z medycyną i zdrowiem.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Edyta Jakubik
    Edyta Jakubik
    Jestem lekarzem w trakcie specjalizacji z kardiologii oraz doktorantką na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, gdzie prowadzę badania kliniczne oraz uczę studentów. Moja druga specjalizacja to medycyna estetyczna, która jest moją pasją....
    Przeczytaj więcej od tego autora