Kolagen dla sportowców − dlaczego jest ważny?

26. 2. 2021 · Izabela Daniel · 5 minut czytania

Kolagen to białko, które nadaje odporność na rozciąganie skórze i ścięgnom. Wchodzi w skład substancji międzykomórkowej. Składnik ten ważny jest dla każdego człowieka, ale dużą uwagę przywiązać powinny do niego osoby aktywne fizycznie. Dlaczego? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule.

Znaczenie kolagenu w sporcie

Kolagen to białko fibrylarne (włókniste), a dokładniej rodzina białek, które uodparniają tkanki organizmu na rozciąganie. Budują je głównie aminokwasy takie jak: glicyna, prolina, hydroksyprolina i hydroksylizyna. W największych ilościach znajduje się w skórze, ścięgnach, chrząstkach stawowych i kościach (zobacz: leki na odbudowę chrząstki stawowej), ale tak naprawdę występuje w praktycznie każdej tkance zwierzęcej, nie tylko ludzkiej.

Poznaj także znaczenie kolagenu w kosmetykach.

Znaczenie kolagenu w sporcie

Rolą kolagenu w sporcie jest przede wszystkim:

  • udział w procesach regeneracyjnych;
  • odpowiednie nawodnienie skóry;
  • łączenie ze sobą komórek − głównie skóry, chrząstek, naczyń krwionośnych;
  • zapewnienie ciągłości procesów odnowy komórkowej, np. w skórze, mięśniach;
  • ułatwienie wchłaniania składników mineralnych zwiększając gęstość kości;
  • stymulowanie aktywności komórek tkanki chrzęstnej przez wspieranie jej procesów ochronnych;
  • odporność na rozciąganie i ściskanie tkanek w obrębie organizmu.

Sprawdź też, jak dbać o stawy.

Rola kolagenu w sporcie

Kolagen dla sportowców − dlaczego jest ważny?

Ze względu na funkcję, jaką jest odporność na rozciąganie i ściskanie, kolagen amortyzuje uderzenia chrząstek kości. Dzięki temu zapobiega kontuzjom, które częściej zdarzają się sportowcom niż osobom znacznie mniej aktywnym.

Intensywna i częsta aktywność fizyczna, uprawianie sportów na poziomie zaawansowanym bywają przyczyną zwiększonej destrukcji kolagenu w organizmie oraz problemów z jego syntezą.

Gdy pojawiają się zaburzenia syntezy kolagenu i przekształcania się włókien, kości zaczynają być bardziej kruche i podatne na złamania. Zmniejsza się wtedy również produkcja mazi stawowej i pogarsza ogólny stan chrząstek stawowych. To powoduje, że ogólna jakość życia sportowca spada, zwiększa się też ryzyko złamań, naciągnięć lub zerwań ścięgien, co może skutkować poważnymi zabiegami operacyjnymi, długą rehabilitacją oraz znaczącą przerwą w uprawianiu swojej dyscypliny sportowej. Dlatego warto zapobiegać i suplementować kolagen dla sportowców na stawy oraz ogólne wzmocnienie układu kostnego.

Jaki kolagen dla sportowców

Jaki kolagen dla sportowców?

Kolagen występuje szczególnie w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w galaretkach, esencjonalnych mięsnych wywarach czy przetworach mięsnych. Niestety kolagen z diety nie uzupełni jego niedoborów, ponieważ słabo się przyswaja z pożywienia. Przy niskim poziomie kolagenu w organizmie pozostaje suplementacja. Najlepiej sięgnij po suplementy, które dostaniesz np. w aptece. Kolagen do picia czy w tabletkach łatwiej się przyswaja oczywiście pod warunkiem, że produkt, którym zdecydujesz się suplementować, jest wysokiej jakości. Najlepiej wybieraj hydrolizaty kolagenowe.

Preparaty kolagenowe wspierają procesy regeneracyjne tkanki łącznej, skóry, kości i stawów, usprawniają odporność na obciążenia mechaniczne tkanki chrzęstnej, co jest szczególnie ważne dla sportowców. Zwłaszcza zawodowi sportowcy, którzy intensywnie obciążają układ kostny, powinni zadbać o jego odpowiednią jakość. Syntezę tego białka możesz wspierać dzięki jedzeniu składników bogatych w witaminy A, C i E,  a także suplementacji.

Sprawdź suplementy diety dla sportowców!

Kolagen dla sportowców − ważna rzecz! Co zapamiętać?

Kolagen to niezwykły składnik organizmu, spełniający szereg ważnych funkcji. Ma szczególne znaczenie dla osób, które są zawodowo lub amatorsko aktywne fizycznie i bardziej narażone na wszelkie kontuzje – złamania, skręcenia kości i naciągnięcia, zerwania ścięgien. W ich przypadku warto rozważyć suplementację kolagenem po konsultacji z dietetykiem bądź lekarzem sportowym.

Źródła:

  1. Nowicka A., Zuchowski A.: Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru. W: Farmakoterapia, 2019
  2. Sobolewski K.: Kolagen – podstawowe białko organizmu ludzkiego. W: Roczniki Naukowe Wyższej szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki, 2006
  3. Frączek B. pod red.: Dietetyka sportowa. PZWL, 2019

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Izabela Daniel
    Izabela Daniel
    Jestem dietetykiem i współtworzę bloga o zdrowym odżywianiu i gotowaniu „Easy with food”. Od ponad 7 lat moją pasją jest zdrowe żywienie, ponieważ jest ono jednym z najważniejszych sposobów profilaktyki wielu chorób. Wierzę, że wprowadzając proste zmiany w codzienności, każdy z nas może zapobiec wielu schorzeniom, dlatego moją misją jest pomoc innym w osiągnięciu tego celu.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Izabela Daniel
    Izabela Daniel
    Jestem dietetykiem i współtworzę bloga o zdrowym odżywianiu i gotowaniu „Easy with food”. Od ponad 7 lat moją pasją jest zdrowe żywienie, ponieważ jest ono jednym z najważniejszych sposobów profilaktyki...
    Przeczytaj więcej od tego autora