Wegański smalec z fasoli na świąteczny stół. Sprawdź przepis!

19. 12. 2018 · 3 minuty czytania

Lubisz smalec, ale rezygnujesz z niego z powodu wysokiej kaloryczności? Poznaj przepis na wegańskie smarowidło z fasoli, jabłka i cebuli. Dowiedz się więcej!

Monika Kaczorek
Monika Kaczorek
Wegański smalec z fasoli na świąteczny stół. Sprawdź przepis!

Pasty warzywne to doskonała propozycja na świąteczny stół, szczególnie dla osób, które są na diecie wegetariańskiej. Ale nie tylko! Takie pasty z łatwością przygotujesz w kilka minut w domu, a jedyne czego potrzebujesz to parę prostych składników i  blendera. Tak więc, urozmaić świąteczny stół pastą z mojego przepisy! Oto pomysł na wegański smalec.

Święta nie muszą być ciężkostrawne! Wegański smalczyk z fasoli

W święta Bożego Narodzenia masz okazję kosztować pysznych, świątecznych potraw. Wiele z nich jednak to dania ciężkostrawne i tłuste. Warto więc próbować wprowadzać do domowego, świątecznego menu kilka nowych, alternatywnych przepisów. Jednym z nich może być przepis na domową pastę z fasoli.

Dlaczego zdrowsza wersja „smalcu”? Niektórzy uważają, że w smaku przypomina smalec. Tradycyjny smalec to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych szkodliwych dla zdrowia. Ale smalec z białej fasoli dostarcza wiele składników odżywczych, które dobrze wpłyną na Twoje zdrowie.

Sprawdź też przepis na kiszonki wielowarzywne.

 

Wegański smalec z fasoli − przepis

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli konserwowej
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oleju lnianego
  • majeranek, sól, pieprz do smaku
składniki na wegański smalec z fasoli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku.

wegański smalec z fasoli - propozycja podania

Pasta z białej fasoli − czyli co dobrego ma w sobie wegański smalec?

Fasola

Fasola to warzywo niezwykle cenne w Twojej diecie. Należy do warzyw z grupy nasion strączkowych, które słyną ze swoich prozdrowotnych właściwości. Fasola jest źródłem białka roślinnego, ale także jest bogata w składniki mineralne, takie jak magnez, fosfor, wapń, potas i witaminy z grupy B, C, A i E. Ma również wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który wspomoże pracę jelit podczas świątecznej uczty.

 Sprawdź też przepis na wegetariańską fasolę po bretońsku.

    Olej lniany

    Pasta z fasoli ma specyficzny smak dzięki olejowi lnianemu. Jest on często wykorzystywany jest do świątecznych, wigilijnych potraw. Niestety jednak w wielu polskich domach jest to jedyna okazja, kiedy  jest spożywany. Olej z siemienia lnianego to źródło kwasów omega-3 i 6. Kwasy te mają udowodnione szerokie, prozdrowotne działanie na Twój organizm. Między innymi odgrywają rolę w prewencji chorób układu krążenia (miażdżyca), nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych. Bardzo ważne jest, żeby stosować olej lniany na zimno (idealny do past, sałatek, jarzyn). Poddany obróbce termicznej traci swoje właściwości i bardzo szybko ulega niekorzystnym przemianom. W konsekwencji powstają składniki szkodliwe dla zdrowia. Do smażenia potraw najlepiej używać oleju rzepakowego. Olej lniany przechowuj w lodówce. 

    Olej lniany ma w sobie bardzo dużo witaminy E. Jej działanie polega na neutralizowaniu wolnych rodników i jest przeciwutleniaczem. Stres oksydacyjny, to stan kiedy komórki organizmu narażone są na działanie wolnych rodników pod wpływem, np. palenia tytoniu, zanieczyszczeń powietrza, niedoborów pokarmowych czy przewlekłego stresu. Jest to niezwykle niekorzystne dla Twojego organizmu i przyczynia się do powstawania nowotworów. Przeciwutleniacze, m. in. witamina E zawarta w oleju lnianym, chronią właśnie przed stresem oksydacyjnym.

    Poznaj właściwości oleju lnianego.

    Wartość odżywcza

    Wartość dla 1 porcji (20g)

    Nazwa składnikaIlość na porcjęIlość miara domowaEnergia (kcal)Białko (g)Tłuszcz (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)WW
    Pasta z fasoli35-1511,413,696,671,10,56
    Fasola z puszki151 łyżka181,090,043,290,7g0,259
    Olej lniany101 łyżka120-13,6---
    Cebula101 łyżka40,090,011,010,10,09
    Czosnek31 ząbek40,190,020,990,10,089
    Jabłko101 łyżka50,030,021,380,20,118

     

      Więcej artykułów na ten temat

      O autorze
      Monika Kaczorek
      Monika Kaczorek
      Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną, związaną z żywieniem osób chorych. Moją pasją jest również fotografia oraz grafika komputerowa. Udało mi się połączyć zainteresowania poprzez prowadzenie „Easy with food” – bloga o zdrowym odżywianiu.
      Przeczytaj więcej od tego autora
      O autorze
      Monika Kaczorek
      Monika Kaczorek
      Od zawsze wierzyłam w to, że zdrowe odżywianie ma kluczowe znaczenie w naszym życiu, dlatego też postanowiłam studiować dietetykę, gdzie pogłębiam wiedzę na ten temat. Szczególnie interesuję się dietetyką kliniczną,...
      Przeczytaj więcej od tego autora