Opis
Fiorda Junior, suplement diety, 15 pastylek do ssania to preparat o smaku malinowym zawierający unikalne połączenie naturalnych składników: wyciągu z porostu islandzkiego, laktoferyny oraz wyciągu z lipy.
Właściwości
Suplement diety Fiorda Junior służy do nawilżania i ochrony błony śluzowej jamy ustnej dzieci i osób dorosłych. Formułę preparatu opracowano z myślą o łagodzeniu podrażnień gardła, krtani i strun głosowych. Produkt ma postać doustnych pastylek do ssania o owocowym malinowym smaku, co zachęca do jego stosowania.
Suplement diety Fiorda Junior zawiera wyjątkowe połączenie naturalnych składników wspomagających łagodzenie suchości śluzówki jamy ustnej i przywracających jej fizjologiczne funkcje. W składzie preparatu znajduje się wyciąg z porostu islandzkiego (Cetraria Islandia L.), laktoferyna i wyciąg z kwiatostanu lipy (Tilia cordata Miller oraz Tilia platyphylos Scopoli). Substancje te stanowią doskonałe uzupełnienie diety osób potrzebujących nawilżenia i ukojenia błony śluzowej. Przyczyniają się do utrzymania odpowiedniego nawilżenia jamy ustnej, gardła i krtani osób przebywających długotrwale w klimatyzowanych i ogrzewanych pomieszczeniach cechujących się niską wilgotnością. Pomagają też zredukować nieprzyjemne dolegliwości towarzyszące infekcjom dróg oddechowych — chrypkę, pochrząkiwanie, uczucie drapania czy problemy z mówieniem.
- Porost islandzki jest źródłem cennych związków bioaktywnych. Dostarcza m.in. kwasy porostowe, sole mineralne, witaminy i karotenoidy. Stanowi też źródło związków śluzowych i polisacharydów wykazujących właściwości powlekające i nawilżające. Dzięki ich obecności produkt tworzy na śluzówce jamy ustnej ochronną warstwę, która pomaga ukoić podrażnienia i zregenerować uszkodzony nabłonek. Co więcej, porost islandzki wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu i wspomaga wykrztuszanie.
- Wyciąg z lipy zawarty w Fiorda Junior przyczynia się do poprawnego działania układu odpornościowego. Wykazuje właściwości łagodzące, tonizujące i kojące. Pomaga zmniejszać podrażnienia i przywracać właściwe działanie strun głosowych. Niweluje chrypkę.
- Laktoferyna to białko znajdujące się naturalnie w mleku, ślinie, łzach i śluzie. Znalazło się w składzie suplemencie diety ze względu na przypisywane mu właściwości antybakteryjne, antywirusowe i immunomodulacyjne. Laktoferyna wspomaga wchłanianie żelaza, co wpływa na jej zdolności bakteriostatyczne. Uczestniczy w zmniejszaniu populacji patogennych mikroorganizmów odpowiedzialnych za rozwój infekcji. Oddziałuje na zminimalizowanie ruchliwości bakterii. Ponadto laktoferyna wspiera prawidłowe działanie układu odpornościowego.
Suplement diety Fiorda Junior nie zawiera cukru, dlatego może być stosowany przez diabetyków i osoby wykluczające ten składnik pokarmowy z diety.
Czy Fiorda Junior jest dla dzieci?
Suplement diety Fiorda Junior jest odpowiedni dla dzieci od 4 roku życia. Co więcej, produkt może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Na co pomaga Fiorda Junior?
Suplement diety Fiorda Junior zawiera składniki, które pomagają łagodzić dyskomfort związany z drapaniem w gardle, chrypką czy suchością w jamie ustnej.
Czy Fiorda Junior to lek?
Fiorda Junior to suplement diety.
Tabela
Składniki | 1 pastylka | 6 pastylek |
Wyciąg wodny z porostu islandzkiego | 100 mg | 600 mg |
Suchy wyciąg z lipy | 18 mg | 108 mg |
Laktoferyna | 6 mg | 36 mg |
Skład
Dzienne spożycie
Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia: od 1 do maksymalnie 6 pastylek.
Przeznaczenie
Przeznaczony do stosowania u dzieci powyżej 4. roku życia i dorosłych. Smak i kompozycja składników została opracowana szczególnie z myślą o dzieciach, ale produkt może być stosowany również przez osoby dorosłe, w tym przez diabetyków i kobiety w ciąży.
Ostrzeżenia
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Nie należy spożywać w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu. Nie stosować u osób z nadwrażliwością na białko mleka krowiego. Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Przechowywać w temperaturze poniżej 25°C, w miejscu suchym w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem.