Opis
Pasieki Rodziny Sadowskich miód gryczany, 1200 g to miód pozyskiwany przez pszczoły z kwiatów gryki. Ze względu na silne właściwości antybiotyczne jest jednym z najzdrowszych miodów, nie każdemu jednak odpowiada jego specyficzny smak i zapach.
Właściwości
- Ciemnobrązowa barwa (odcień zależy od ilości gryki rosnącej w okolicy pasieki).
- Bardzo charakterystyczny, piekący smak.
- Silny ziołowy aromat.
- Działa oczyszczająco i odtruwająco na wątrobę.
- Właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwanemiczne.
- Wzmacnia odporność.
- Dobre źródło magnezu i rutyny.
- Łagodzi kaszel.
- Poprawia pamięć i koncentrację.
- Wolno krystalizuje.
- Po krystalizacji można go podgrzać do 40°C, aby przywrócić płynną konsystencję (nie wpływa to na właściwości i jakość produktu).
Miód gryczany, najciemniejszy ze wszystkich miodów, to bardzo zdrowy produkt. Można go stosować zamiast cukru oraz jako wspomaganie organizmu w różnych stanach chorobowych. Zawiera sporo rutyny, która wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne. Z tego powodu po miód gryczany chętnie sięgają osoby z miażdżycą oraz znajdujące się w grupie ryzyka. Poza tym rutyna zwiększa przyswajalność witaminy C i innych witamin oraz aminokwasów, a także przyspiesza gojenie się ran czy urazów wewnętrznych.
Miód gryczany zawiera również dużą dawkę magnezu. Ten pierwiastek pomaga w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego i dobrze wpływa na układ nerwowy. W miodzie gryczanym znajdziesz także łatwo przyswajalne żelazo, białka, cholinę i cukry proste.