Opis
Pasieki Rodziny Sadowskich miód lipowy, 1200 g to produkt, który jest bardzo chętnie wybierany, ponieważ jego walory zapachowe i smakowe trafiają w gust większości osób. Produkowany przez pszczoły z pyłku kwiatów lipy.
Właściwości
- Najbardziej uniwersalny rodzaj miodu.
- Barwa od jasnozielonej po bursztynową.
- Drobnoziarnisty (po krystalizacji).
- Charakterystyczny, lekko piekący smak.
- Wyraźnie wyczuwalny aromat kwiatów lipy.
- Korzystnie wpływa zwłaszcza na układ odpornościowy, oddechowy, nerwowy i krążenia.
- Działa przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie.
Wytworzenie miodu lipowego stanowi wyzwanie, ponieważ w niewielu regionach można znaleźć większe skupiska tych drzew. Podobnie jak napar a kwiatów lipy miód ten ma wyjątkowe właściwości, dlatego często jest stosowany w różnych dolegliwościach ze strony górnych dróg układu oddechowego. Działanie antybiotyczne zawdzięcza zawartości nadtlenku wodoru, flawonoidów i olejków eterycznych. Znajdziesz w nim również mikro- i makroelementy (magnez, potas, mangan, chlor), witaminy z grupy B, β-karoten, garbniki, związki goryczkowe, enzymy i przeciwutleniacze.
Miód lipowy ma właściwości moczopędne, łagodnie rozkurczające i uspokajające, dlatego mogą po niego sięgać osoby z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krwionośnego. Wspomaga też walkę z długotrwałym stresem, nerwowością i bezsennością. Ponieważ zawiera stosunkowo dużo fruktozy, jest cennym produktem spożywczym dla chorych na cukrzycę typu II (niezależną od insuliny).