Opis
Pasieki Rodziny Sadowskich miód nektarowo-spadziowy, 1200 g to połączenie miodu, nektaru kwiatowego i miodu ze spadzi drzewnej, dzięki czemu ma właściwości obu rodzajów miodów. Ceniony zarówno ze względu na działanie prozdrowotne, jak i smak.
Właściwości
- Drobnoziarnista konsystencja.
- Łagodny, żywiczy smak.
- Korzenny aromat.
- Kolor od żółtobrązowego do ciemnobrązowego, niekiedy z zielonkawym zabarwieniem (w zależności od rodzaju spadzi).
- Właściwości moczopędne, żółciopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące.
- Silne działanie antybiotyczne oraz detoksykujące.
- Bardzo dobrze przyswajalne składniki pokarmowe i biopierwiastki.
- Mniej słodki i aromatyczny od innych rodzajów miodów.
Spadź to sok drzewny (zarówno z drzew liściastych, jak i iglastych), który zostaje przetworzony przez pszczoły. Nazywany jest również rosą miodową. Pszczoły pozyskują go zwłaszcza wtedy, gdy w czasie suchego lata brakuje im nektaru kwiatowego. Miód nektarowo-spadziowy ma wiele cennych właściwości. Często stosuje się go w chorobach serca i układu naczyniowego, dróg oddechowych i stanach zapalnych, a także zaburzeniach trawienia.
Poza tym to produkt, który świetnie sprawdza się przy wyczerpaniu fizycznym, psychicznym i emocjonalnym, ponieważ organizm jest w stanie bardzo szybko przyswoić zawarte w nim biopierwiastki (m.in. magnez, potas, molibden, wapń, fosfor). Miód nektarowo-spadziowy można też zastosować w kuracjach wzmacniających odporność, np. w sezonie jesienno-zimowym.