Opis
Pasieki Rodziny Sadowskich pyłek pszczeli suszony, 225 g to niesamowita mieszanka składników odżywczych, która w przyrodzie stanowi pożywienie dla pszczół. To doskonałe uzupełnienie diety człowieka w aminokwasy, witaminy i biopierwiastki.
Właściwości
- W składzie zidentyfikowano ponad 250 różnych związków chemicznych.
- Można stosować jako suplement diety do wzmocnienia odporności.
- Źródło witamin A, B1, B2, B3, E, C, PP i D.
- Zawartość aminokwasów (w tym aminokwasów egzogennych) dochodzi do 12%.
- Wszechstronne działanie na organizm człowieka.
- Kolor i wygląd pyłku zależą od czasu zbiorów i rodzaju kwiatów.
Suszony pyłek pszczeli ma wyjątkowe właściwości odżywcze. Chociaż normalnie służy do zaspokojenia potrzeb żywieniowych roju, część pyłku, którą pszczoły zbieraczki przynoszą do ula, zostaje pozyskana przez pszczelarza za pomocą poławiaczy pyłku. Ponieważ w takiej formie produkt jest nietrwały (zawiera dużą ilość wody), zostaje on poddany suszeniu. Następnie może zostać wymieszany z wodą i np. miodem albo dodany do różnego rodzaju posiłków.
Nie sposób wymienić wszystkich zalet pyłku pszczelego. Reguluje on przemianę materii, przeciwdziała anemii i miażdżycy, a także ułatwia redukcję wagi u osób otyłych. Poza tym bardzo korzystnie wpływa na pracę wątroby, ponieważ wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, wspiera jej regenerację i zwiększa skuteczność leczenia skutków choroby alkoholowej. Ponadto pyłek pszczeli ma właściwości antybakteryjne oraz antydepresyjne – zmniejsza nerwowość i rozdrażnienie oraz poprawia koncentrację.