Opis
Pasieki Rodziny Sadowskich pyłek pszczeli suszony, 600 g to produkt o bardzo złożonym składzie, który normalnie zaspokaja potrzeby żywieniowe pszczelej rodziny, ale ma niezwykle korzystny i wszechstronny wpływ na organizm człowieka.
Właściwości
- Duże opakowanie.
- Mieszanina ponad 250 różnych związków chemicznych.
- Cenne źródło aminokwasów endo- i egzogennych (do 12% zawartości).
- Zawiera witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach (m.in. A, B1, B2, B3, E, C, PP i D).
- Kolor i wygląd produktu zależą od gatunków kwiatów oraz czasu zbiorów.
- Wielokierunkowe działanie na organizm.
- Można stosować jako odżywkę lub suplement diety wzmacniający odporność.
Suszony pyłek pszczeli to niezwykły produkt wytwarzany przez pszczoły. W przyrodzie stanowi pożywienie dla roju, ale jego część może zostać pozyskana przez pszczelarza przy pomocy poławiaczy pyłku. Ponieważ pyłek świeżo pozyskany od pszczół zbieraczek ma bardzo dużą wilgotność, należy go zakonserwować np. przez suszenie (tak jak w przypadku pyłku z Pasieki Rodziny Sadowskich). Potem drobniutkie kuleczki można spożyć z wodą i miodem albo wzbogacić nim dowolny posiłek.
Suszony pyłek pszczeli ma tyle cennych właściwości, że trudno wymienić je wszystkie. Jedne z najważniejszych to wzmacnianie odporności oraz ochronny wpływ na wątrobę. Ponieważ pyłek wspomaga detoksykację, korzystnie działa na funkcje tego ważnego narządu. Wspiera również jego regenerację. Ponadto przyspiesza metabolizm, ułatwia walkę z otyłością, działa antydepresyjnie, przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo.