Opis
Nazwa | Syrop Islandzki |
Nazwa międzynarodowa | - |
Dawka | - |
Postać | Syrop |
Wielkość opakowania | 200 ml |
Działanie/właściwości |
|
Syrop Islandzki to wyrób medyczny naturalnego pochodzenia, za którego działanie odpowiada wyciąg z porostu islandzkiego.
Właściwości
Syrop na kaszel z porostu islandzkiego w delikatny sposób łagodzi typowe dolegliwości związane z przeziębieniem, takie jak kaszel i chrypka.
Jak działa Syrop Islandzki?
Syrop islandzki tworzy warstwę ochronną na błonie śluzowej jamy ustnej i gardła. W ten sposób preparat łagodzi podrażnienia i kaszel. Dodatkowo zawarty w preparacie składnik mineralny - cynk - wzmacnia działanie porostu islandzkiego.
Dłuższe stosowanie syropu islandzkiego całkowicie likwiduje kaszel.
Skład
Wyciąg z porostu islandzkiego, siarczan cynku, aromat miętowy; substancje pomocnicze: substancje konserwujące: sorbinian potasu, substancje słodzące: sorbitol, fruktoza.
Jak stosować
- Spożywać doustnie.
- W przypadku stosowania u dzieci syrop można rozcieńczyć np. z herbatą lub ciepłą wodą.
Dzienne spożycie
Jak dawkować Syrop Islandzki?
- Dzieci 1- 8 lat: 2 razy na dobę 5 ml (1 łyżeczka),
- Dzieci i młodzież 8 – 16 lat: 3-4 razy na dobę 5 ml (1 łyżeczka),
- Dorośli: 3-4 razy na dobę 10 ml (2 łyżeczki).
W przypadku braku poprawy przy stosowaniu syropu islandzkiego po ok. 14 dniach, należy zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty.
Przeznaczenie
- Syrop Islandzki jest odpowiedni dla osób chorych na cukrzycę i dzieci w wieku od 1 roku życia.
- Sprawdza się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, przebiegających z kaszlem.
- Syrop Islandzki łagodzi podrażnienie śluzówki jamy ustnej i gardła oraz kaszel.
Przeciwwskazania:
- Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu.
- W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych należy zaprzestać stosowania i skonsultować się z lekarzem.
- W przypadku stwierdzonej nietolerancji sorbitolu/fruktozy należy zachować ostrożność podczas stosowania.
Przechowywanie:
- Przechowywać w temperaturze do 25°C, w niedostępnym dla dzieci miejscu.
- Chronić przed światłem i bezpośrednim działaniem słońca.
- Po otwarciu Syrop Islandzki można stosować przez 28 dni.
Ostrzeżenia
- W przypadku nietolerancji sorbitolu/fruktozy należy zachować ostrożność podczas stosowania.
- Nie stosować w przypadku stwierdzonego uczulenia lub nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu.
Możliwe skutki uboczne
Waga
200 ml netto