Opis
Właściwości
Trilac to preparat ze składnikami, które pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego. Wspierają jego regenerację i przywracanie homeostazy mikrobiomu. Produkt może być stosowany w trakcie antybiotykoterapii, przy poantybiotykowym zapaleniu jelit, rzekomo-błoniastym zapaleniu okrężnicy oraz biegunce podróżnych. Zawiera trzy grupy bakterii kwasu mlekowego – Lactobacillus acidophilus (La-5), Lactobacillus delbrueckii (Lb-Y27) i Bifidobacterium animalis (Bb-12).
Bakterie kwasu mlekowego występujące w preparacie Trilac pomagają obniżyć pH w jelitach. Wpływają na hamowanie rozwoju patogennej flory bakteryjnej. Wspierają produkcję naturalnych związków o właściwościach antybiotycznych. Pomagają stworzyć odpowiednie warunki do rozwoju bakterii, których ilość maleje wraz z wiekiem. Właściwości kwasu mlekowego są wykorzystywane również w przypadku dolegliwości związanych z biegunką infekcyjną.
Trilac może być stosowany u osób dorosłych i dzieci. Preparat zawiera żelatynę oraz odtłuszczone mleko w proszku. Przy rekomendowanym porcjowaniu produkt może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Jak stosować Trilac 20?
Preparat Trilac należy stosować doustnie, po 1-2 kapsułki 3 razy w ciągu doby. Producent zaleca przyjmowanie produktu przez okres od 2 tygodni do miesiąca. Po tym czasie można zmniejszyć porcję do 2 tabletek na dobę. Preparat należy stosować z dużą ilością płynu podczas posiłku lub godzinę przed jedzeniem.
Jakie są przeciwwskazania do stosowania Trilac 20?
Preparat Trilac nie powinien być stosowany przez osoby uczulone na substancje czynne i pomocnicze w nim zawarte. Przeciwwskazaniem jest też alergia na białko mleka krowiego.
Z czym nie łączyć Trilac 20?
Preparat stosowany w trakcie antybiotykoterapii może wykazywać mniejszy wpływ na organizm. Producent zaleca zachowanie odstępu pomiędzy przyjmowaniem tych produktów.
Czy Trilac 20 ma skutki uboczne?
Nie stwierdzono żadnych działań niepożądanych wynikających ze stosowania preparatu.
Skład
trilac® 20 zawiera 1,6 x 109 CFU* bakterii kwasu mlekowego w jednej kapsułce, pod postacią trzech szczepów:
- Bifidobacterium animalis lactis BLC1: 43,75%
- Lactobacillus acidophilus LA3: 43,75%
- Lactobacillus bulgaricus SP96: 12,50%
Składnikiem dodatkowym trilac® 20 jest inulina.
*CFU (ang. Colony forming unit) – jednostka tworząca kolonię.
Jak stosować
Najlepiej spożywać z dużą ilością płynu, podczas posiłku lub godzinę przed posiłkiem. W przypadku trudności z połykaniem, zawartość kapsułki można dodać do niewielkiej ilości płynu (letniej przegotowanej wody, mleka lub jogurtu), a następnie spożyć.
W czasie antybiotykoterapii przyjmować co najmniej 2 godziny po podaniu antybiotyku. Zaleca się stosowanie trilac® 20, do 3 tygodni od zakończonej kuracji antybiotykowej.
Dzienne spożycie
Zalecane dzienne spożycie: 1 kapsułka.
Ostrzeżenia
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zróżnicowanego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Przechowywanie: w temperaturze pokojowej, 15-25°C.
Producent
Zakład Farmaceutyczny AMARA Sp. z o.o.
ul. Stacyjna 5
30-851 Kraków