Opis
Diarof, suplement diety, 10 kapsułek to preparat stosowany wspomagająco w celu odbudowania flory jelitowej.
Właściwości
Diarof to suplement uzupełniający dietę w składniki, które pomagają zadbać o prawidłową mikrobiotę w jelitach. W jego skład wchodzą korzystne dla ludzkiego zdrowia drożdże probiotyczne ze szczepów Saccharomyces boulardii CNCM I-3799 i Saccharomyces cerevisiae. Formułę Diarof uzupełniają nukleotydy oraz inulina, czyli prebiotyk. To składniki aktywne, które m.in. wspierają funkcjonowanie jelit i profilaktykę dolegliwości jelitowych.
- Saccharomyces boulardii to drożdże probiotyczne odporne na antybiotykoterapię. Pomagają zahamować namnażanie się groźnych dla zdrowia drobnoustrojów, a w tym bakterii coli, Clostridium difficile, Salmonella typhimurium, Yersinia enterolitica, Candida albicans, Candida krusei i Candida pseudotropicalis. Wspomagają walkę ze stanami zapalnymi jelita, zmniejszenie objawów infekcji jelitowych (biegunek, nudności, wymiotów) oraz funkcjonowanie układu odpornościowego. Saccharomyces boulardii wydzielają białka enzymatyczne, które pomagają rozkładać toksyny.
- Saccharomyces cerevisiae to drożdżaki będące bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A i C oraz mikroelementów. Pomagają one łagodzić dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego – bóle brzucha, wzdęcia, dyskomfort w jamie brzusznej i zaburzenia perystaltyki jelit.
- Nukleotydy to związki organiczne, które są podstawowymi składnikami kwasów nukleinowych DNA i RNA. Biorą udział w procesach zachodzących w komórkach ludzkiego organizmu oraz wspierają metabolizm energetyczny. Nukleotydy znalazły się w suplemencie diety Diarof, aby wspomagać tworzenie się nowych komórek nabłonka jelitowego, poprawę stanu błony śluzowej jelita oraz jego regenerację. Oprócz tego pomagają regulować skład znajdującej się w nim mikroflory.
- Inulina to naturalny prebiotyk, czyli składnik, który wspomaga stymulowanie rozwoju korzystnej mikrobioty jelitowej. Ponadto pomaga on regulować ilość wypróżnień.
Jak działa Diarof?
Ten suplement diety zawiera szczepy drożdżaków, które pomagają przywrócić równowagę mikrobiotyczną jelit. Wspomagają one ich mikroflorę oraz ochronę przed groźnymi patogenami wywołującymi choroby. W tym produkcie znalazła się również pożywka dla korzystnych bakterii, która wspiera ich namnażanie się w jelicie.
Kiedy stosować Diarof?
Diarof stosuje się profilaktycznie w czasie antybiotykoterapii, podróży do innych stref klimatycznych i w przypadku infekcji układu pokarmowego. Po ten suplement diety można sięgnąć także po przebytych infekcjach, chcąc wspomóc odbudowę prawidłowej mikrobioty jelitowej.
Tabela
Składniki | 1 kapsułka | 2 kapsułki |
Saccharomyces boulardii DBVPG 6763 (BIOOTIC) |
250 mg 5 x 109 CFU* |
500 mg 1 x 1010 CFU* |
Nukleotydy w tym: kwas cytydyno-5'-monofosdorowy kwas adenozyno-5'-fosforowy kwas guanozyno-5'-fosforowy kwas urydyno-5'-fosforowy |
50 mg 4,55 mg 8,81 mg 9,29 mg 7,47 |
100 mg 9,1 mg 17,62 mg 18,58 mg 14,94 mg |
Inulina | 50 mg | 100 mg |
*CFU - Colony Forming Unit - jednostka tworząca kolonię.
Skład
Składniki: Saccharomyces boulardii CNCM I-3799, substancja wypełniająca kapsułki: hydroksypropylometyloceluloza, nukleotydy z Saccharomyces cerevisiae (kwas guanozyno-5'-fosforowy, kwas adenozyno-5'-fosforowy, kwas urydyno-5'-fosforowy, kwas cytydyno-5"-monofosforowy), inulina, barwnik kapsułki: węglan wapnia, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu.
Jak stosować
W przypadku problemów z połknięciem kapsułkę można otworzyć, a jej zawartość dodać do niewielkiej ilości spożywanego pokarmu. Nie dodawać do gorących płynów/pokarmów. Przygotować bezpośrednio przed spożyciem.
Dzienne spożycie
Zalecana porcja produktu do spożycia w ciągu dnia: 1-2 kapsułki.
Przeznaczenie
Diarof wspomaga odbudowę mikroflory jelitowej:
- po infekcjach,
- po antybiotykoterapii,
- podczas podróży do innych stref klimatycznych.
Ostrzeżenia
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Należy pamiętać, że istotne znaczenie mają zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Nie należy spożywać po upływie daty minimalnej trwałości. U osób ze znacznie zmniejszoną odpornością organizmu oraz z zaburzonym metabolizmem puryn przed zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem.
Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych w trakcie przyjmowania preparatu, należy niezwłocznie przerwać stosowanie i skonsultować się z lekarzem.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Chronić przed światem i bezpośrednim działaniem słońca. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Nie zamrażać.
Producent
Solinea Sp. z o.o. Sp. K Elizówka 65,
21-003 Ciecierzyn,
Polska Wyprodukowano w UE