Opis
Właściwości
Suplement diety LaciflorStrong zawiera łącznie 4 szczepy bakterii probiotycznych kwasu mlekowego z rodzaju: Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus (Bifidobacterium bifidum NBIMCC 8328, Bifidobacterium longum NBIMCC 8329, Bifidobacterium infantis NBIMCC 8909, Lactobacillus bulgaricus NBIMCC 8917, Lactobacillus acidophilus NBIMCC 8242, Streptococcus thermophilus NBIMCC 8714). Wszystkie dokładnie przebadano i potwierdzono ich korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu*. Wchodzą one w skład prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego.
Organizm człowieka to niezwykle zróżnicowane siedlisko bakterii i wirusów. Najbardziej skolonizowanym przez mikroorganizmy środowiskiem w ludzkim ciele są jelita. Stanowią one idealne miejsce do rozwoju drobnoustrojów z uwagi na bardzo dużą powierzchnię i stały dostęp do substancji odżywczych. W zależności od wieku, diety, stylu życia czy stosowanych leków zmienia się zagęszczenie i zróżnicowanie gatunków bakterii funkcjonujących w ludzkich jelitach. Odpowiadają one m.in. za:
- prawidłowy metabolizm energetyczny;
- ochronę organizmu przed patogenami;
- produkcję bakteriocyn (substancji przeciwbakteryjnych);
- wsparcie procesu wytwarzania witamin K, B12, B6, B1 i kwasu foliowego;
- utrzymanie prawidłowej masy ciała poprzez zwiększenie adsorpcji jelit oraz modulację metabolizmu i apetytu.
Stosowanie antybiotyków, podróżowanie, nieprawidłowa dieta czy nadmierny stres mogą przyczynić się do zaburzenia naturalnego składu mikroflory jelitowej. To z kolei może prowadzić do kolonizacji układu pokarmowego przez szkodliwe mikroorganizmy. Wprowadzenie do diety probiotyku w określonych ilościach wspomaga przywracanie i zachowanie odpowiedniej mikroflory jelitowej.
Formułę suplementu diety LaciflorStrong wzbogacono o inulinę — polisacharyd naturalnie występujący w czosnku, cebuli, cykorii, porze czy karczochu. Inulina zalicza się do prebiotyków. Oznacza to, że stymuluje wzrost korzystnych bakterii w mikroflorze bakteryjnej, m.in. z rodzaju Bifidobacterium oraz Lactobacillus. Ponadto wpływa na poprawne działanie perystaltyki jelit. Wspiera też wchłanianie wapnia i magnezu.
Jak działa LaciflorStrong?
Składniki suplementu diety LaciflorStrong wspomagają przywracanie i zachowanie odpowiedniego składu mikroflory bakteryjnej jelit.
Kiedy brać LaciflorStrong?
Możesz sięgnąć po suplement diety w sezonie jesienno-zimowym i w trakcie podróży.
Czy stosowanie LaciflorStrong w ciąży jest bezpieczne?
Nie ma informacji dotyczących bezpieczeństwa spożywania suplementu diety LaciflorStrong przez kobiety w ciąży.
*https://www.mp.pl/pacjent/leki/lek/95898,LaciflorStrong-kapsulki#pregnancy
Tabela
Składnik | Zawartość w 1 kapsułce | Zawartość w 2 kapsułkach |
Inulina | 150 mg | 300 mg |
Bifidobacterium bifidum NBIMCC 8328 | 2 x 108 CFU** | 4x 108 CFU** |
Bifidobacterium longum NBIMCC 8329 | 2x 108 CFU** | 4x 108CFU** |
Bifidobacterium infantis NBIMCC 8909 | 2x 108 CFU** | 4x 108 CFU** |
Lactobacillus bulgaricus NBIMCC 8917 | 5x 108 CFU** | 10 x 108 CFU** |
Lactobacillus acidophilus NBIMCC 8242 | 5x 108 CFU** | 10 x 108 CFU** |
Streptococcus thermophilus NBIMCC 8714 | 4x108 CFU ** | 8x 108 CFU ** |
* NBIMCC - National Bank of Industrial Microorganism and Cell Cultures , Bulgaria ** CFU - Colony forming unit - jednostka tworząca kolonię bakterii produkcji
Skład
Jak stosować
Zalecany do spożycia rano (po posiłku) oraz wieczorem (po posiłku) przed udaniem się na spoczynek.
Dzienne spożycie
Dorośli i dzieci po: 1 kapsułka raz lub dwa razy na na dobę.
Ostrzeżenia
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Należy pamiętać o zrównoważonym sposobie żywienia i zdrowym trybie życia.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Producent
Kościuszki 24
Piaseczno