Opis
Olej lniany.
Właściwości
lej lniany LenVitol powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych, oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Tabela
Wartość odżywcza 100 ml: | A* | B* |
Wartość energetyczna (energia) | 3441 kJ/837 kcal | 3441 kJ/837 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 93 g | 93 g |
kwasy tłuszczowe nasycone | 9g | 7,5 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 17 g | 11,5 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 67 g | 74 g |
Węglowodany, w tym: | 0 g | 0 g |
cukry | 0 g | 0 g |
Białko | 0 g | 0g |
Sól | 0g | 0g |
Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) | 52 g | 61 g |
Omega-6 (kwas linolowy) | 15 g | 13 g |
Skład
sładniki: olej lniany tłoczony na zimno
Przeznaczenie
Uzupełnenie diety w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Ostrzeżenia
Partie oleju lnianego mogą różnić się od siebie smakiem, zapachem i kolorem (dopuszczalne jest np. posmak goryczkowy, ziołowy, itp.), co wynika z obecności naturalnych związków smakowych w nasionach lnu i nie wpływa na jakość oleju. Może wytrącić się naturalny osad. Olej lniany LenVitol powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych. Produkt może różnić się zawartością kwasów tłuszczowych w zależności od rodzaju nasion lnu (patrz symbol przy nr partii).
Waga
objętość netto: 250 ml
Producent
Oleofarm Sp. z o.o.
Typ produktu
Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego