Opis
BETAINA to aminokwas - znany jest także jako trimetyloglicyną (TMG). To pochodna glicyny, to jest najprostszego aminokwasu białkowego. Po raz pierwszy TMG wyizolowana została w XIX wieku z buraków cukrowych (Beta vulgaris - Beta to łacińska nazwa rodzajowa dla buraków). Stąd też pochodzi jej potoczna nazwa betaina, którą z czasem zaczęto określać całą klasę związków tego typu, a samą TMG wyróżniono jako betainę glicynową.
Właściwości
TMG (bezwodna betaina) w ograniczonych ilościach może być produkowana w organizmie człowieka, aby jednak uzupełniać jej zapas, dobrze jest wybierać odpowiednie produkty. Bogatym źródłem trimetyloglicyny są głównie jagody goji, otręby i kiełki pszenne, buraki surowe i konserwowe, szpinak, a także owoce morza – krewetki i małże.
Pepsyna - aktywna postać pepsynogenu, enzymu wydzielanego przez komórki gruczołowe (komórki główne) żołądka. Pepsyna jest składnikiem soku żołądkowego. Pepsynogen pod wpływem kwaśnej treści soku żołądkowego ulega przekształceniu w pepsynę.
Tabela
1 tabletka zawiera:
Betaina HCl 650 mg
Pepsyna 1:3000 MDP 150 mg