Wyciąg z aloesu - sok, syrop, aloes w tabletkach

  (9)

Aloes to roślina o licznych właściwościach prozdrowotnych. Jej miąższ nawilża skórę i łagodzi podrażnienia, co czyni go popularnym składnikiem kosmetyków. Preparaty doustne, takie jak soki, tabletki czy syropy, wspierają odporność oraz poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego. Wprowadzenie aloesu do diety to prosty sposób na dostarczenie cennych dla zdrowia mikro- i makroelementów, a także licznych związków aktywnych.

Sortuj:

Pokaż 9 z 9 wyników

    Aloes

    Aloes

    Sok z aloesu – jak powstaje i jakie ma właściwości?

    Aloes uznawany jest za tzw. superfood, czyli żywność naturalnego pochodzenia, która wyróżnia się wysoką zawartością prozdrowotnych składników odżywczych. Nadającą się do spożycia częścią aloesu jest miąższ, z którego można przygotować np. sok.

    Dostępny w aptekach sok z aloesu uzyskuje się poprzez ekstrakcję miąższu aloesowego. W trakcie tego procesu jest on wyciskany, a następnie poddawany pasteryzacji, co eliminuje bakterie i zapewnia dłuższą trwałość produktu. W aptece dostępne są klarowne soki z aloesu wolne od miąższu i zawierające cząstki stałe, czyli rozdrobniony miąższ.

    Wśród licznych właściwości soku z aloesu warto wymienić m.in.:

    • poprawę trawienia (wspiera wydzielanie żółci) i apetytu, funkcjonowanie jelit i cyklu wypróżnień,
    • łagodzenie stanów zapalnych,
    • regulację poziomu cukru we krwi,
    • działanie przeciwdrobnoustrojowe,
    • wsparcie układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego.

    Preparaty zawierające aloes są na ogół bezpieczne i dobrze tolerowane, jednak w razie pojawienia się reakcji alergicznych należy z nich niezwłocznie zrezygnować. Co ważne, aloes może wchodzić w interakcję z niektórymi lekami przepisywanymi przez lekarza np. z nasercowymi, przeciwcukrzycowymi czy kortykosteroidami, a także lekami bez recepty np. diuretykami czy lekami przeczyszczającymi (w skład których może wchodzić aloes). Podczas stosowania jakiejkolwiek farmakoterapii należy zatem omówić z lekarzem bezpieczeństwo przyjmowania aloesu.

    Jak stosować sok z aloesu z miąższem?

    Sok z aloesu można spotkać w dwóch formach: z miąższem lub bez. Wersja z miąższem zawiera więcej składników odżywczych, co może być pomocne w przypadku wsparcia pracy układu pokarmowego.  Ten rodzaj soku jest też bardziej gęsty i może posiadać lekko gorzki posmak, co wynika z obecności tzw. aloiny znajdującej się w miąższu.

    Sok z aloesu z miąższem lub bez powinien być stosowany zgodnie z informacjami na etykiecie. Zwykle zaleca się spożycie 50 ml soku dziennie, które można przyjąć jednorazowo lub podzielić na 2-3 mniejsze porcje. Warto również rozcieńczyć sok w wodzie lub innym napoju i spożyć go ok. 1 godzinę przed posiłkiem.

    W celu kompleksowego wsparcia organizmu i wzmocnienia działania układu odpornościowego, sok z aloesu można łączyć np. z sokiem z dzikiej róży, acerolą w proszku czy czosnkiem w tabletkach.

    Co to jest wyciąg z aloesu?

    Z aloesu wytwarza się także wyciągi, które mają wyższą koncentrację składników aktywnych. Stosuje się je m.in. do produkcji kosmetyków, np. kremów, toników czy balsamów. Co ważne, są one także składnikiem niektórych leków na odporność, a także leków przeczyszczających, które mogą zawierać wysuszony i sproszkowany sok z liści.

    Wyciąg z aloesu, zależnie od gatunku aloesu i sposobu jego przygotowania, to źródło witamin z grupy B, witaminy C, A i E, wapnia, chromu, miedzi, żelaza, a także enzymów, kwasów tłuszczowych i związków fenolowych, np. aloinę, aloemodynę i flawonoidy. Bogatym składem, w kwestii odporności, wyróżnia się też spirulina w proszku, a także ekstrakt z zielonej herbaty czy chlorelli. Warto podkreślić, że aloes wspiera odpornośćdzięki obecności glukoprotein i polisacharydów, m.in. acemannanu.

    Co zawiera syrop z aloesu?

    Największą popularnością cieszy się sok z aloesu. W aptekach i drogeriach dostępny jest również syrop z aloesu, który można wykorzystać jako dodatek do napojów, takich jak herbata czy lemoniada. Zawartość aloesu w syropie jest różna i zależy od producenta, może jednak sięgać  50-60%. Oprócz aloesu, w składzie syropu znajduje się też m.in. cukier lub inne substancje słodzące oraz sok z cytryny (pełniący rolę naturalnego “konserwantu”), które nadają mu słodkiego smaku i orzeźwiającego aromatu. Choć regularne stosowanie aloesu wpływa pozytywnie na organizm, to w przypadku syropów warto zachować umiar, głównie ze względu na wysoką zawartość cukru.

    Na co pomaga sok z aloesu?

    Czy aloes można pić codziennie?

    checkout.warnings.Notice