Opis
Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia zawierający enzym laktazę.
Właściwości
W przypadku zbyt małej ilości laktazy, mikroorganizmy zasiedlające jelito grube fermentują laktozę i wytwarzają gazy, które po spożyciu mleka powodują nieprzyjemny problem wzdęć. Dodatkowo sama laktoza, jak i produkowany z niej podczas fermentacji kwas mlekowy, są aktywne osmotycznie. To znaczy, że ściągają wodę do jelit, co powoduje biegunkę. Gazy i biegunka w poważnych przypadkach są przyczyną utrudnień w przyswajaniu innych pokarmów, np. tłuszczów czy białek. Aby zapobiec takim dolegliwościom najprościej jest unikać produktów, które w swoim składzie zawierają dużo laktozy. Jednak produkty takie, ze względu na swoje wartości odżywcze, są zalecane w diecie. Dlatego alternatywą dla wyeliminowania produktów z laktozą z diety jest przyjmowanie laktazy do posiłków zawierających produkty mleczne.
Skład
2 tabletki zawierają 4500 FCC* laktazy.
*Kodeks substancji chemicznych w żywności
*Kodeks substancji chemicznych w żywności
Przeznaczenie
Preparat do postępowania dietetycznego w nietolerancji laktozy, dla dzieci powyżej 6 roku życia i dorosłych.
Ostrzeżenia
Preparat zawiera substancję słodzącą.
Waga
masa netto: 5 g
Producent
Oleofarm Sp. z o.o.
Typ produktu
Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego