Trany i oleje rybie
Czym jest tran i jakie ma właściwości?
Tran to preparat wytwarzany z wątroby ryb dorszowatych. W jego składzie znajdują się m.in.:
● Witamina A,
● Witamina D,
● Witamina E lub C (opcjonalnie jako dodatek),
● Kwasy EPA i DHA należące do omega-3.
Obecne w nim składniki pomagają utrzymać organizm w dobrym zdrowiu m.in. poprzez:
● poprawę kondycji skóry,
● łagodzenie stanów zapalnych,
● obniżenie poziomu glukozy we krwi,
● regulację parametrów profilu lipidowego,
● utrzymanie mocnej struktury kości i zębów,
● wspieranie narządu wzroku i procesu widzenia,
● poprawę funkcjonowania układu nerwowego i procesów myślowych,
● wspieranie pracy układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego,
● wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych typów nowotworów np. piersi, jajników i jelit.
Tran najczęściej można dostać w formie:
● płynu,
● kapsułek,
● żelek dla dzieci.
Wiele osób sięga po tran zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy zwiększa się liczba zachorowań na infekcje górnych dróg oddechowych. Warto jednak pamiętać, że suplementację można stosować przez cały czas, ponieważ o odporność należy dbać niezależnie od pory roku. Oprócz tranu, układ immunologiczny wspiera witamina C, która znajduje się m.in. w aceroli czy soku z dzikiej róży, a także przeciwutleniacze obecne w spirulinie i wyciągu z aloesu.
O czym pamiętać kupując tran w kapsułkach?
Preparaty tranu w kapsułkach są łatwe w zastosowaniu i częściej sięgają po nie osoby, którym nie odpowiada charakterystyczny smak tranu w płynie. Ważne jest, aby pamiętać, że termin „tran” odnosi się wyłącznie do suplementów lub leków zawierających olej z wątroby ryb dorszowatych. Na rynku dostępne są również produkty, które mogą przypominać tran, ale zawierają inne składniki, takie jak olej rybi (pozyskiwany z innych ryb, np. sardeli) czy olej z wątroby rekina (zawiera inne składniki aktywne, tj. alkiloglicerole). Te preparaty nie powinny być nazywane tranem, a substancje w nich zawarte nie zawsze wykazują takie same właściwości, co olej z wątroby dorsza.
Kolejną istotną kwestią jest odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych omega-3 w produkcie. Zalecane wystarczające spożycie EPA i DHA dla dorosłych i dzieci to 250 mg, dlatego warto zdecydować się na suplement, który zapewnia taką ilość w jednej lub dwóch kapsułkach. Należy pamiętać, że maksymalna dobowa porcja kwasów to 3 g i nie należy jej przekraczać.
Co ważne, im krótszy skład tranu, tym lepiej. Dobrej jakości preparaty powinny być pozbawione sztucznych barwników, aromatów, konserwantów czy wypełniaczy. Ponadto warto sprawdzić, czy tran w kapsułkach posiada certyfikaty bezpieczeństwa poświadczające, iż nie znajdują się zanieczyszczenia, np. metale ciężkie, oraz że ryby użyte do produkcji tranu pochodzą ze zrównoważonych źródeł.
Jak prawidłowo stosować tran w płynie?
Wszelkie suplementy na odporność, w tym tran w płynie, olejki CBD, czosnek w tabletkach i inne należy przyjmować według zaleceń zamieszczonych na etykiecie opakowania. Zazwyczaj należy spożyć raz dziennie 5 ml preparatu wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcz. Witaminy obecnie w tranie lepiej przyswajają się w obecności tego makroskładnika.
Tran w tej formie jest wrażliwy na działanie światła i wysokich temperatur, dlatego warto przechowywać go w lodówce. Po otwarciu produkt powinien być spożyty w ciągu 3 miesięcy.
Osoby, które nie przepadają za smakiem tranu, mogą go łączyć np. z miodem, musem lub sokiem owocowym.
Co wybrać – tran w tabletkach, kapsułkach czy płynie?
Tran w tabletkach i kapsułkach jest polecany osobom dorosłym oraz dzieciom, które nie mają problemów z przełykaniem. Tran w tej formie nie ma też wyczuwalnego rybiego posmaku i co ważne ‒ pozwala kontrolować dzienną porcję do spożycia.
Tran w płynie znajdzie zastosowanie u młodszych dzieci, które jeszcze nie przyjmują tabletek i kapsułek. Wyróżnia się dobrą przyswajalnością, jednakże, aby poprawić jego smak, często dodaje się do niego aromaty i substancje słodzące.
W przypadku wystąpienia trudności z doborem odpowiedniego preparatu należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.