Opis
Olej z pestek dyni tłoczony na zimno.
Właściwości
Olej dyniowy otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Doskonale nadaje się również do przyrządzania deserów. Olej dyniowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Tabela
Wartość odżywcza | 100 ml |
Wartość energetyczna (energia) | 3393 kJ/825 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 92 g |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 17 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 31 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 43 g |
Węglowodany, w tym: | 0 g |
– cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Omega-6 (kwas linolowy) | 43 g |
Omega-9 (kwas oleinowy) | 30 g |
Skład
składniki: olej z pestek dyni tłoczony na zimno
Jak stosować
Olej z pestek dyni powinien być stosowany na zimno. Nie należy podgrzewać ani smażyć na nim potraw
Przeznaczenie
Uzupełnienie diety w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Ostrzeżenia
Może wytrącić się naturalny osad.
Waga
objętość netto: 500 ml
Producent
Oleofarm Sp. z o.o.
Typ produktu
Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego