Opis
Oleofarm, Olej z pestek dyni, tłoczony na zimno, 500 ml otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym smakiem i zapachem.
Właściwości
Olej dyniowy stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Doskonale nadaje się również do przyrządzania deserów.
Olej dyniowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Tabela
Wartość odżywcza | 100 ml |
Wartość energetyczna (energia) | 3393 kJ/825 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 92 g |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 17 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 31 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 43 g |
Węglowodany, w tym: | 0 g |
– cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Omega-6 (kwas linolowy) | 43 g |
Omega-9 (kwas oleinowy) | 30 g |
Skład
Składniki: olej z pestek dyni (Cucurbita pepo) tłoczony na zimno.
Jak stosować
Olej z pestek dyni powinien być stosowany na zimno. Nie należy podgrzewać ani smażyć na nim potraw.
Przeznaczenie
Uzupełnienie diety w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Ostrzeżenia
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu.
Może wytrącić się naturalny osad.
Waga
Dystrybutor
Oleofarm Sp. z o.o. Mokronoska 8 52-407 Wrocław
Producent
Oleofarm Sp. z o.o. Mokronoska 8 52-407 Wrocław