Opis
Nutramil complex to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Dieta kompletna, wysokoenergetyczna, bezresztkowa.
Właściwości
Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy. Zawiera cukry i substancje słodzące.
Tabela
- nasycone kwasy tłuszczowe
- MCT
2,5 g
1,7 g
3,5 g
2,4 g
- cukry
- laktoza
5,2 g
<0,058 g
7,2 g
<0,08 g
*RWS - referencyjna wartość spożycia
Skład
maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 20%), aromaty, stabilizatory hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; sól potasowa kwasu ortofosforowego, regulator kwasowości - kwas cytrynowy; diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator - lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza, sacharyniany; kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelazawy, barwnik - koszenila, octan DL-alfa-tokoferylu - wit. E; glukonian manganu, nikotynamid -niacyna, selenin sodu, octan retinylu - wit. A, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi, B-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol - wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy - foliany, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon - wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy - wit. B1, chlorek chromu (ID), jodek potasu, molibdenian (VI) sodu, barwnik - dwutlenek tytanu, regulator kwasowości - kwas jabłkowy.
Jak stosować
Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza.Dawkowanie zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta - 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta -1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal). W celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeznaczenie
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach: braku apetytu o różnej etiologii; niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja); rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa); stanach po udarach i urazach; okresach przed- i pooperacyjnych; chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); resekcji częściowej jelit lub żołądka; diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex®).
Ostrzeżenia
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Preparat odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, jednak lekarz może zalecić jego stosowanie.
Waga
504 g
Producent
OLIMP LABORATORIES Sp. z o. o. Nagawczyna 109c39-200 Dębica
Typ produktu
Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego