Opis
Nutramil complex Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparat stanowi
kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów,
tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci
wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®)
Właściwości
Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek,
węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym
minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych
Albion®). Stanowi uzupełnienie codziennej diety. Zawiera trzy źródła
wysoko wartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania –
koncentrat białka serwatki, kazeinian wapnia oraz izolat białka
serwatki. Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny
kukurydziane, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość
absorpcji. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające
długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych
oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących
łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj.
niedożywionych czy wyniszczonych. Do trawienia triglicerydów o średniej
długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne
znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki,
przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów. Produkt
bezglutenowy, bezresztkowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex Protein jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex Protein jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Tabela
Informacja żywieniowa | 1 porcja/ 1 saszetka/ rozpuszczona w 150 ml wody (200 ml płynu) | 100 g |
Wartość energetyczna | 1254 kJ/ 300 kcal | 1791 kJ/ 429 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone - olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) | 10,7 g 4,8 g 4,0 g | 15,3 g 6,9 g 5,7 g |
Węglowodany, w tym: - cukry - laktoza | 32,2 g 3,9 g <0,058 g | 46 g 5,6 g <0,08 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 18,8 g | 26,9 g |
Sól | 0,43 g | 0,6 g |
Witamina A (mg RE) | 160 μg | 229 μg |
Witamina D | 5 μg | 7,1 μg |
Witamina E (mg α-TE) | 4 mg | 5,7 mg |
Witamina K | 15 μg | 21,4 μg |
Witamina C | 16 mg | 23 mg |
Witamina B1 | 0,22 mg | 0,3 mg |
Witamina B2 | 0,28 mg | 0,4 mg |
Niacyna (mg NE) | 3,2 mg | 4,6 mg |
Witamina B6 | 0,28 mg | 0,4 mg |
Kwas foliowy | 40 μg | 57,1 μg |
Witamina B12 | 0,5 μg | 0,71 μg |
Biotyna | 10 μg | 14,3 μg |
Kwas pantotenowy | 1,2 mg | 1,7 mg |
Sód | 170 mg | 243 mg |
Potas | 349 mg | 499 mg |
Chlorki | 160 mg | 229 mg |
Wapń | 360 mg | 514 mg |
Fosfor | 140 mg | 200 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) | 45 mg | 64,3 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) | 1,5 mg | 2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) | 2 mg | 2,9 mg |
Miedź | 200 μg | 286 μg |
Mangan | 0,4 mg | 0,57 mg |
Molibden | 10,5 μg | 15 μg |
Selen | 22 μg | 31,4 μg |
Chrom | 8 μg | 11,4 μg |
Jod | 30 μg | 42,9 μg |
Osmolarność | 290 mOsm/l |
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Skład
maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), kazeinian wapnia (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka),
oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami
tłuszczowymi (MCT) 37%), aromaty, stabilizatory -
hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; diglicynian
wapnia; regulatory kwasowości – kwas cytrynowy, kwas jabłkowy; sole
potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu,
emulgator - lecytyny (z soi); cytrynian sodu,
substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza, sacharyny; kwas
L-askorbinowy - wit. C, barwnik – koszenila, diglicynian cynku,
diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu - wit. E; glukonian
manganu, nikotynamid – niacyna, selenian sodu(IV), octan retinylu – wit.
A, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi(II),
D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina -
wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas foliowy (kwas
pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6,
filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan
tiaminy – wit. B1, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu,
molibdenian(VI) sodu, barwnik - dwutlenek tytanu.
Jak stosować
W celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia
zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać
powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego
rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Dzienne spożycie
Zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Jako
uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek na dobę
(300 – 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
Przeznaczenie
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko: w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami); w rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką); stanach po udarach i urazach; okresach przed- i pooperacyjnych; chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); resekcji częściowej jelit lub żołądka; diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex® Protein).
Ostrzeżenia
Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Preparat nie
stanowi wyłącznego źródła pożywienia. Preparat może być stosowany przez
dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Środki ostrożności i przeciwwskazania: nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Środki ostrożności i przeciwwskazania: nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Waga
420 g
Producent
OLIMP LABORATORIES
Typ produktu
Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego