Opis
Owoc kopru włoskiego, zioła do zaparzania.
Wskazania
W dolegliwościach trawiennych takich jak: uczucie pełności, wzdęcia jako środek wiatropędny łagodzący objawy. W nieżytach górnych dróg oddechowych jako środek wykrztuśny.
Przeciwwskazania
Uczulenie na koper włoski, anetol lub inne rośliny z rodziny Apiaceae/Umbelliferae np. anyż, kminek, kolendrę.
Ostrzeżenia i środki ostrożności
Jeśli objawy nasilą się lub nie ustąpią należy skontaktować się z lekarzem. Kopru włoskiego nie należy stosować systematycznie dłużej niż 3 tygodnie. Przechowywać w zamkniętych opakowaniach, w temperaturze nie wyższej niż 25°C. Chronić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów. Przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci. Nie stosować po upływie terminu ważności.
Ciąża
W okresie ciąży i karmienia stosowanie leku skonsultować z lekarzem.
Dawkowanie
Podanie doustne w postaci naparu:
1 łyżeczkę owocu kopru włoskiego (ok. 2,5 g) rozdrobnionego bezpośrednio przed użyciem zalać 1 filiżanką wrzącej wody (150 ml), naparzać pod przykryciem 10 - 15 min. Przecedzić. Pić po 1 filiżance ciepłego naparu 2-3 razy dziennie.
Skutki uboczne
Sporadycznie reakcje alergiczne na koper włoski (np. odczyny skórne oraz objawy ze strony dróg oddechowych i przewodu pokarmowego). W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych należy poinformować o nich lekarza.
Skład
Skład: 100g produktu zawiera 100g owocu kopru włoskiego.
Producent
Zakład Konfekcjonowania Ziół „FLOS”
Elżbieta i Jan Głąb spółka jawna
98-345 Mokrsko 118