Opis
Właściwości
Lacidar to suplement diety, w którego składzie występują 3 szczepy bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus rhamnosus) oraz rozpuszczalny błonnik z akacji, stanowiący pożywkę dla bakterii. Takie połączenie składników usprawnia zasiedlanie jelit przez bakterie i wydłuża czas ich przeżycia. Produkt zaliczany jest do grupy synbiotyków.
Probiotyki przyjmowane w odpowiednich ilościach wywierają pozytywny efekt zdrowotny, ponieważ wspierają proces namnażania prawidłowej mikroflory jelit, która z kolei ogranicza rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Suplement diety Lacidar stosuje się celem uzupełnienia diety w bakterie kwasu mlekowego. Może być przyjmowany w przypadku zaburzeń równowagi flory bakteryjnej jelit. Polecany jest szczególnie przy obniżonej odporności, zaburzeniach pracy układu pokarmowego, biegunkach i podczas terapii antybiotykowej.
Zawarte w preparacie 3 szczepy bakterii kwasu mlekowego pomagają uzupełnić i wzbogacić mikroflorę jelitową w tzw. dobre bakterie. Za sprawą obecności błonnika w składzie produktu, który jest pożywką dla żywych kultur bakterii kwasu mlekowego, namnażanie bakterii w przewodzie pokarmowym jest szybkie. Cechuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie i posiada wysoką tolerancję ze strony układu pokarmowego.
Jak działa Lacidar?
Stosowanie produktu wywiera pozytywny wpływ na zdrowie, stymulując prawidłowy rozwój mikrobiomu. Mówiąc dokładniej, suplement wykorzystuje właściwości kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga przywracanie i utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit.
Jak stosować Lacidar?
Zalecana porcja produktu dla dorosłych i dzieci po 3. roku życia to 1-2 tabletki dziennie, podczas posiłku. Tabletkę należy popić dużą ilością płynu. Nie należy przekraczać zaleconych dawek, gdyż nie zwiększy to skuteczności działania preparatu, a może mieć określone konsekwencje zdrowotne.
Jakie są przeciwwskazania do stosowania Lacidar?
Nie powinno się stosować preparatu w przypadku uczulenia lub nadwrażliwości na którykolwiek jego składnik.
Z czym nie łączyć Lacidar?
Nie ma informacji dotyczących występowania interakcji preparatu z innymi lekami. W razie chęci rozpoczęcia przyjmowania preparatu i jednoczesnego przyjmowania jakichś leków wskazana jest konsultacja z lekarzem.
Czy Lacidar jest bezpieczny dla kobiet w ciąży?
Brakuje danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania preparatu przez kobiety w ciąży. W związku z tym przed zastosowaniem produktu zaleca się zasięgnąć porady lekarza.
Tabela
Składniki | 1 tabletka | 2 tabletki |
---|---|---|
Lactobacillus acidophilus | 0,5 x 109 jtk* | 1 x 109jtk* |
Lactobacillus rhamnosus | 0,5 x 109 jtk* | 1 x 109 jtk* |
Lactobacillus paracasei | 0,5 x 109 jtk* | 1 x 109 jtk* |
Błonnik rozpuszczalny z akacji | 50 mg | 100 mg |
Skład
Składniki: Błonnik rozpuszczalny z akacji (Acacia Mill), substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, liofilizowane bakterie kwasu mlekowego: Lactobacillus acidophilus LA02, Lactobacillus paracasei LPC00, Lactobacillus rhamnosus LR06, skrobia ziemniaczana, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych i dwutlenku krzemu.
Jak stosować
Dzienne spożycie
Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1-2 tabletki dziennie.
Przeznaczenie
Ostrzeżenia
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Chronić od wilgoci i światła.
Waga
20 tabletek
Producent
Ranbaxy (Poland) Sp. z o.o.
ul. Kubickiego 11
02-954 Warszawa