Olimp Immuven proszek, smak kawowy, 780 g

Dieta w proszku na wparcie układu immunologicznego przy niedożywieniu.

Wielkość opakowania - gramy
Dostępny
95,69

Klienci kupili również

O produkcie: Olimp Immuven proszek, smak kawowy, 780 g

100011378

Opis

Olimp Immuven to żywność kompletna pod względem odżywczym o składzie dostosowanym do stanu lub ryzyka niedożywienia oraz okresów okołooperacyjnych: przed zabiegami i po urazach, która w przypadku stosowania zgodnie z instrukcjami producenta może stanowić wyłączne źródło pożywienia dla osób, dla których jest przeznaczona. Zawiera kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów, a także kwasy omega-3, L-argininę i beta-1,3/1,6 glukan. Może stanowić zarówno całkowite zastąpienie diety jak i jej uzupełnienie.

Właściwości

Suplement diety Olimp Immuven zawiera składniki, które wielotorowo wspomagają układ immunologiczny.

  • Kwasy omega-3 - kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwasu dokozaheksaenowy (DHA). Uczestniczą we wzroście i różnicowaniu komórek. Wspomagają procesy immunologiczne i ułatwiają redukowanie reakcji zapalnej. Kwasy EPA i DHA są szczególnie pomocne w przypadku pacjentów z rozwijającą się odpowiedzią zapalną. Przyczyniają się do zrastania ran i ograniczania ich infekcji.
  • L-arginina to aminokwas biorący udział w syntezie białek. Jest niezbędny w przebiegu wielu procesów metabolicznych. Odpowiada za wsparcie procesu gojenia się ran. Podaż L-argininy zwiększa wytwarzanie tlenku azotu, który uczestniczy w naprawie tkanek. L-arginina wraz z innymi immunoskładnikami może zmniejszać ilość powikłań infekcyjnych i skracać czas pobytu w szpitalu. Obserwuje się to zwłaszcza u chorych po planowanych zabiegach. Z niedoborami L-argininy można się spotkać najczęściej w przypadku pacjentów po dużych urazach i kacheksji nowotworowej.
  • Beta-glukany z drożdży wykazują właściwości immunomodulujące.
  • Witamina C, witamina D i cynk uczestniczą w procesie gojenia się ran. Pomagają w stymulowaniu odpowiedzi immunologicznej.
  • Witamina K wspiera utrzymywanie krzepnięcia krwi na odpowiednim poziomie*.
  • Biotyna uczestniczy w zachowaniu właściwego metabolizmu makroskładników odżywczych*.
  • Tiamina wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi i poprawną pracę serca*. Na niedobór tiaminy są szczególnie narażeni pacjenci po zabiegach chirurgicznych.

Jak często stosować Olimp Immuven?

Należy stosować 1 porcję (78 g) produktu Olimp Immuven rozpuszczoną w 150 ml wody od 1 do 3 razy dziennie przez 5 dni przed operacją i po operacji w celu uzupełnienia diety. Jeśli preparat stanowi jedyne źródło pożywienia, trzeba spożywać go zgodnie z zaleceniami lekarza.

Czy stosowanie Olimp Immuven w ciąży i podczas karmienia piersią jest bezpieczne?

Suplement diety Olimp Immuven nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Z czym nie łączyć Olimp Immuven?

Nie powinno się spożywać suplementu diety łącznie z alkoholem ani z innymi produktami zawierającymi cynk.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania Olimp Immuven?

Należy zrezygnować ze stosowania suplementu diety, jeśli wykazuje się nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu. Nie podawać produktu dzieciom. Jeśli na stałe przyjmuje się leki lub cierpi się na jakieś schorzenia (np. nadciśnienie), przed zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.

*https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02012R0432-20160914&from=ES

Tabela

Informacja o wartości odżywczej 1 porcja (78 g = 1,5 miarki)  rozpuszczona w 150 ml wody (200 ml płynu) 100 g
Wartość energetyczna 1265 kJ/ 300 kcal 1620 kJ/ 385 kcal
Tłuszcz 8,0 g 10 g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,5 g 1,9 g
w tym kwasy tłuszczowe omega-3 Nie mniej niż 435 mg Nie mniej niż 558 mg
w tym: kwas eikozapentaenowy (EPA) Nie mniej niż 255 mg Nie mniej niż 327 mg
kwas dokozaheksaenowy (DHA) Nie mniej niż 180 mg Nie mniej niż 230 mg
Węglowodany 39 g 50 g
w tym cukry 4,3 g 5,5 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 18 g 23 g
Sól 0,15 g 0,19 g
Witamina A (μg-RE) 160 μg 205 μg
Witamina D 10 μg 12,8 μg
Witamina K 15 μg 19,2 μg
Witamina C 160 mg 205 mg
Tiamina 0,5 mg 0,64 mg
Ryboflawina 0,28 mg 0,36 mg
Witamina B6 0,28 mg 0,36 mg
Niacyna (mg NE) 3,2 mg 4,1 mg
Kwas foliowy 40 μg 51,3 μg
Witamina B12 0,5 μg 0,64 μg
Kwas pantotenowy 1,2 mg 1,5 mg
Biotyna 10 μg 12,8 μg
Witamina E (mg α-TE) 4 mg 5,1 mg
Sód 170 mg 218 mg
Chlorki 160 mg 205 mg
Potas 400 mg 513 mg
Wapń 160 mg 205 mg
Fosfor 140 mg 180 mg
Magnez 75 mg 96,2 mg
Żelazo 2,8 mg 3,6 mg
Cynk 5 mg 6,4 mg
Miedź 203 μg 38,5 μg
Jod 30 μg 38,5 μg
Selen 30 μg 38,5 μg
Mangan 0,4 mg 0,5 mg
Chrom 8 μg 10,3 μg
Molibden 10,5 μg 13,5 μg
Fluorki 0 mg 0 mg
Beta-1,3/1,6-glukan 100 mg 128 mg
L-arginina 4500 mg 5769 mg
Osmolarność 495* mOsm/l

Skład

Składniki: maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), olej roślinny (rzepakowy), L-arginina, olej rybi (źródło kwasów omega-3), aromaty, sole potasowe kwasu ortofosforowego, sole magnezowe kwasu cytrynowego, węglan wapnia, kwas L-askorbinowy – witamina C, chlorek sodu, beta-1,3/1,6-glukan (z Saccharomyces cerevisiae), substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza; diglicynian cynku, difosforan żelaza(III) (pirofosforan żelaza(III)), selenian(IV) sodu, octan DL-alfa-tokoferylu – witamina E, cholekalcyferol – witamina D, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, octan retinylu – witamina A, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, monoazotan tiaminy – tiamina, cyjanokobalamina – witamina B12, chlorowodorek pirydoksyny – witamina B6, filochinon (fitomenadion) – witamina K, ryboflawina, barwnik – E 150c, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna.

Jak stosować

W celu sporządzenia 200 ml produktu gotowego do spożycia, należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej wsypywać 1 porcję (78 g, tj. zawartość 1 i ½ miarki), ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Ważna informacja: preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.

Dzienne spożycie

Poleca się przyjmować jedną porcję (78 g) produktu 1-3 razy na dobę przez 5 dni przed operacją i po operacji jako uzupełnienie diety lub zgodnie z zaleceniami lekarza, jeśli jest stosowany jako jedyne źródło pożywienia.

Przeznaczenie

Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w celu wsparcia układu immunologicznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia w okresach okołooperacyjnych, przed zabiegami i po urazach, zwłaszcza u pacjentów chirurgicznych.

Ostrzeżenia

Nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią lub w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. W przypadku występowania innych chorób (np. nadciśnienia) lub przyjmowania leków należy poinformować lekarza. W trakcie stosowania nie spożywać alkoholu. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nie spożywać innych preparatów zawierających cynk.

Waga

780 g netto

Producent

OLIMP LABORATORIES Sp. z o. o.
Pustynia 84F
39-200 Dębica

Typ produktu

Suplement diety

Ostrzeżenie: zdjęcia mają charakter wyłącznie informacyjny.

checkout.warnings.Notice