Opis
Nutramil complex® Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi uzupełnienie codziennej diety.
Właściwości
Nutramil complex® Protein zawiera trzy źródła wysoko wartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania – koncentrat białka serwatki, kazeinian wapnia oraz izolat białka serwatki. Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny kukurydziane, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj. niedożywionych czy wyniszczonych. Do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów. Produkt bezglutenowy, bezresztkowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex® Protein jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów.
Dla pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko – onkologicznych, wyniszczonych chorobą.
- Produkt bezglutenowy.
- Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex® Protein jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów.
Dla pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko – onkologicznych, wyniszczonych chorobą.
- Produkt bezglutenowy.
- Klinicznie wolny od laktozy.
Tabela
Informacja żywieniowa | 1 porcja/ 1 saszetka/ rozpuszczona w 150 ml wody (200 ml płynu) | 100 g |
Wartość energetyczna | 1254 kJ/ 300 kcal | 1791 kJ/ 429 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone - olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) | 10,7 g 4,8 g 4,0 g | 15,3 g 6,9 g 5,7 g |
Węglowodany, w tym: - cukry - laktoza | 32,2 g 3,9 g <0,058 g | 46 g 5,6 g <0,08 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 18,8 g | 26,9 g |
Sól | 0,43 g | 0,6 g |
Witamina A (mg RE) | 160 μg | 229 μg |
Witamina D | 5 μg | 7,1 μg |
Witamina E (mg α-TE) | 4 mg | 5,7 mg |
Witamina K | 15 μg | 21,4 μg |
Witamina C | 16 mg | 23 mg |
Witamina B1 | 0,22 mg | 0,3 mg |
Witamina B2 | 0,28 mg | 0,4 mg |
Niacyna (mg NE) | 3,2 mg | 4,6 mg |
Witamina B6 | 0,28 mg | 0,4 mg |
Kwas foliowy | 40 μg | 57,1 μg |
Witamina B12 | 0,5 μg | 0,71 μg |
Biotyna | 10 μg | 14,3 μg |
Kwas pantotenowy | 1,2 mg | 1,7 mg |
Sód | 170 mg | 243 mg |
Potas | 349 mg | 499 mg |
Chlorki | 160 mg | 229 mg |
Wapń | 360 mg | 514 mg |
Fosfor | 140 mg | 200 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) | 45 mg | 64,3 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) | 1,5 mg | 2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) | 2 mg | 2,9 mg |
Miedź | 200 μg | 286 μg |
Mangan | 0,4 mg | 0,57 mg |
Molibden | 10,5 μg | 15 μg |
Selen | 22 μg | 31,4 μg |
Chrom | 8 μg | 11,4 μg |
Jod | 30 μg | 42,9 μg |
Osmolarność | 290 mOsm/l |
Skład
Składniki: maltodekstryny kukurydziane, kompleks białek (koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 44%, kazeinian wapnia (z mleka) 30%, izolat białek serwatkowych (z mleka) 26%), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), substancja słodząca – sacharyny, selenian(IV) sodu, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, cholekalcyferol – wit. D, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, aromat, cyjanokobalamina – wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna, barwnik: dwutlenek tytanu.
Jak stosować
W celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Dzienne spożycie
Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia:
Jako uzupełnienie diety: 1-3 porcje na dobę (300-900 kcal)
Jako uzupełnienie diety: 1-3 porcje na dobę (300-900 kcal)
Przeznaczenie
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko: w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami); w rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką); stanach po udarach i urazach; okresach przed- i pooperacyjnych; chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); resekcji częściowej jelit lub żołądka; diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex® Protein).
Ostrzeżenia
Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Preparat jest środkiem spożywczym niekompletnym pod względem odżywczym i nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Waga
Masa/objętość netto: 700 g
Producent
OLIMP LABORATORIES
Nagawczyna 109 c
Dębica
Nagawczyna 109 c
Dębica
Typ produktu
Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego