Opis
Nutramil complex® stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety.
Właściwości
Nutramil complex® zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex® jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex® jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Tabela
Informacja o wartości odżywczej | 1 porcja (1,5 miarki) rozpuszczona w 170 ml wody (230 ml płynu) | 100 g |
Wartość energetyczna | 1254 kJ/ 300 kcal | 1743 kJ/ 417 kcal |
Tłuszcz w tym: | 8,4 g | 12 g |
kwasy tłuszczowe nasycone | 2,5 g | 3,5 g |
olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) | 1,7 g | 2,4 g |
Węglowodany w tym: | 45 g | 62,5 g |
cukry | 5,2 g | 7,2 g |
laktoza | < 0,058 g | < 0,08 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 11,3 g | 15,7 g |
Sól | 0,43 g | 0,59 g |
Witamina A (mcg RE) | 160 μg | 222 μg |
Witamina D | 1,5 μg | 2,1 μg |
Witamina E (mg a-TE) | 2,4 mg | 3,3 mg |
Witamina K | 15 μg | 21 μg |
Witamina C | 16 mg | 22 mg |
Tiamina | 0,22 mg | 0,3 mg |
Ryboflawina | 0,28 mg | 0,4 mg |
Niacyna (mg NE) | 3,2 mg | 4,4 mg |
Witamina B6 | 0,28 mg | 0,4 mg |
Kwas foliowy | 40 μg | 56 μg |
Witamina B12 | 0,5 μg | 0,7 μg |
Biotyna | 10 μg | 13,9 μg |
Kwas pantotenowy | 1,2 mg | 1,7 mg |
Sód | 170 mg | 236 mg |
Potas | 349 mg | 485 mg |
Chlorki | 160 mg | 222 mg |
Wapń | 182 mg | 253 mg |
Fosfor | 140 mg | 194 mg |
Magnez (z chelatu Albion®) | 45 mg | 63 mg |
Żelazo (z chelatu Albion®) | 1,5 mg | 2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion®) | 2 mg | 2,8 mg |
Miedź | 200 μg | 278 μg |
Mangan | 0,4 mg | 0,56 mg |
Molibden | 10,5 μg | 14,6 μg |
Selen | 11 μg | 15 μg |
Chrom | 8 μg | 11 μg |
Jod | 30 μg | 42 μg |
Osmolarność | 290 mOsm/l |
Skład
Składniki: maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 20%), stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, aromaty, chlorek sodu, emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, kwas L-askorbinowy – wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, substancja słodząca – sacharyny; glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenian(IV) sodu, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cholekalcyferol – wit. D, cyjanokobalamina – wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion)– wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna, barwnik – dwutlenek tytanu.
Jak stosować
W celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 72 g - 1,5 miarki preparatu, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Dzienne spożycie
Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia:
Dawkowanie:zależne jest od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
-kompletna dieta pacjenta – 5-7 porcji dziennie (1500-2100 kcal),
-uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 porcji dziennie (300-900 kcal).
Dawkowanie:zależne jest od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
-kompletna dieta pacjenta – 5-7 porcji dziennie (1500-2100 kcal),
-uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 porcji dziennie (300-900 kcal).
Przeznaczenie
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:
-braku apetytu o różnej etiologii;
-niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja); rekonwalescencji;
- w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
-w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
-chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
-stanach po udarach i urazach;
-okresach przed- i pooperacyjnych;
-chorobach zapalnych jelit;
-zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
-resekcji częściowej jelit lub żołądka;
-diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex®).
-braku apetytu o różnej etiologii;
-niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja); rekonwalescencji;
- w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
-w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
-chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
-stanach po udarach i urazach;
-okresach przed- i pooperacyjnych;
-chorobach zapalnych jelit;
-zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
-resekcji częściowej jelit lub żołądka;
-diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex®).
Ostrzeżenia
Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Waga
Masa/objętość netto: 720 g
Producent
OLIMP LABORATORIES
Nagawczyna 109 c
Dębica
Nagawczyna 109 c
Dębica
Typ produktu
Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego