Herbata rozgrzewająca – jak przygotować herbatę na rozgrzanie organizmu?

7. 11. 2023 · 6 minut czytania

Regularne picie herbat rozgrzewających w okresie jesienno-zimowym wzmacnia naszą odporność i chroni przed wychłodzeniem organizmu. Sprawdź, z jakich składników je przygotować. 

Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska
Herbata rozgrzewająca – jak przygotować herbatę na rozgrzanie organizmu?

W okresie jesienno-zimowym codzienne wybory żywieniowe powinny skupiać się na produktach, które wspierają odporność oraz wykazują właściwości rozgrzewające. Jednym z nich jest herbata – napój bogaty w związki o właściwościach antyoksydacyjnych. Jeżeli dodasz do niego takie składniki, jak np. imbir czy goździki ochroni także organizm przed wychłodzeniem. Jaka herbata jest najlepsza na rozgrzanie? Sprawdź nasze propozycje! 

Jaka herbata na rozgrzanie?  

Wiele osób po powrocie do domu sięga po herbatę, aby się rozgrzać. Napój nie tylko wpływa unormowanie ciepłoty naszego ciała, lecz również usprawnia krążenie i dostarcza wielu cennych składników odżywczych, które wspierają odporność. Jaka herbata jest najlepsza na rozgrzanie? Odpowiedź brzmi – ta, która najbardziej Ci smakuje i jest przygotowana ze zdrowych i naturalnych składników.  

Oto nasze propozycje naparów herbacianych i ziołowych: 

  • Herbata pu erh – to rodzaj czerwonej herbaty, która wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatem. Jest to wynik długotrwałych procesów fermentacji i leżakowania, którym są poddawane liście herbaty. Pu erh, dzięki zawartości polifenoli, katechin i teofiliny, wykazuje działanie rozgrzewające, pobudzające i wspierające pracę układu krążenia, 
  • Herbata oolong – podczas procesu wytwarzania herbaty oolong jej liście przechodzą wieloetapową obróbkę. Od suszenia i potrząsania w celu wykruszenia brzegów liści po podpiekanie i zwijanie. Wszystkie te etapy mają na celu zainicjować proces utleniania i częściowej fermentacji liści. Dzięki temu herbata oolong wyróżnia się wysoką zawartością prozdrowotnych związków, takich jak np. katechiny czy antyoksydanty oraz nietypowym smakiem, podobnym do zielonej herbaty z lekko owocową i orzechową nutą, 
  • Kwiat czarnego bzu – ten rodzaj zioła sprawdza się w infekcjach przebiegających z gorączką, lecz warto go również stosować jako napar przywracający odpowiednią temperaturę ciała po wychłodzeniu organizmu. W jego składzie znajdziesz związki bioaktywne, takie jak m.in. fenolokwasy, garbniki, flawonoidy, a także witaminy z grupy B i witaminę A. Kwiat czarnego bzu zawiera np. Odporność Herbatka Ziołowa, suplement diety
  • Kwiat hibiskusa – napar z kwiatu hibiskusa wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, głównie za sprawą antocyjanów. Ich obecność chroni również organizm przed działaniem wolnych rodników. Co więcej, związki obecne w hibiskusie stymulują układ odpornościowy, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju infekcji wirusowych i bakteryjnych. Kwiat hibiskusa zawiera Herbata o smaku grzane wino z czarną porzeczką
  • Kwiat lipy – napar z kwiatów lipy jest polecany zwłaszcza w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Można go także spożywać profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym jako wsparcie układu odpornościowego. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza wysokiej zawartości flawonoidów, olejków eterycznych i niacyny, które działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.  

Sprawdź również, polecane domowe sposoby na przeziębienie

Co do herbaty na rozgrzanie?

Co dodać do herbaty na rozgrzanie?  

Rozgrzewającą herbatę można wzbogacić wieloma dodatkami, które wzmocnią jej działanie, a także ulepszą smak i aromat. 

  • Miody – do przygotowania rozgrzewającej herbaty wykorzystaj np. miód lipowy, gryczany, mniszkowy czy wielokwiatowy. Polecane są zwłaszcza miody ekologiczne. Pamiętaj, aby nie dodawać miodu do wrzątku. Straci wtedy swoje prozdrowotne właściwości. Unikaj przy tym miodów sztucznych, które są produkowane z syropu glukozowo-fruktozowego. 
  • Owoce – sprawdzą się tutaj zarówno świeże, jak i suszone owoce, takie jak np. pomarańcza, limonka, cytryna, żurawina, grejpfrut, owoce jagodowe, mango czy jabłka.  
  • Produkty słodzące i dodatki smakowe – smacznym dodatkiem do herbaty są wszelkiego rodzaju słodziki np. ksylitol, stewia czy erytrytol. Swoją herbatę możesz także urozmaicić laską wanilii, śmietanką, a nawet czekoladą. 
  • Przyprawy – sprawdzą się tutaj wszelkiego rodzaju ostre i korzenne przyprawy, takie jak np. chilli, imbir świeży i suszony, kurkuma, pieprz, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, anyż, kminek, goździki, kardamon, a także liść laurowy, rozmaryn czy koper włoski. Wypróbuj, Dary Natury Herbatkę ekologiczną z kurkumą lub Herbatkę Imbirową. Sprawdź również, Brown House & Tea Winter Tea czarną herbatę z pomarańczą i przyprawami
  • Soki i syropy – ich dodatek nie tylko poprawi smak Twojej herbaty, lecz również dostarczy witamin, antyoksydantów i składników mineralnych. Sięgaj zwłaszcza po soki i syropy z malin, aronii, cytryny, pomarańczy, czarnego bzu czy imbiru. Zobacz, np. Premium Rosa syrop z imbiru

Niektórzy dodają również do swojej rozgrzewającej herbaty kieliszek alkoholu. Czy jest to dobry pomysł? Okazuje się, że nie. Alkohol rozszerza naczynia krwionośne, zwłaszcza te znajdujące się zaraz pod skórą. Może to dawać efekt zaczerwienienia i chwilowego odczuwania ciepła. Jednak jest to tylko krótkotrwałe i złudne wrażenie, ponieważ na skutek rozszerzenia naczyń krwionośnych organizm zaczyna obniżać temperaturę ciała. Jest to niebezpieczne zwłaszcza w momencie picia alkoholu na mrozie. Spożywanie go może skutkować szybkim i niebezpiecznym dla zdrowia wychłodzeniem organizmu. 

Przygotowując rozgrzewającą herbatę, pamiętaj, aby nie dodawać do niej zbyt dużych ilości cukru. Jego wysoka zawartość w diecie, nie tylko sprzyja rozwojowi próchnicy, lecz także przyczynia się do pogorszenia naszej odporności. Co więcej, nadmiar cukru wywołuje wahania glikemii oraz odpowiada za wystąpienie nadwagi i otyłości. Cukier jest też obecny w niektórych syropach np. owocowych, kandyzowanych owocach i miodzie. Jeżeli chcesz uwzględnić te składniki w swojej rozgrzewającej herbacie, dodawaj je z umiarem. 

Herbata rozgrzewająca przepis

Herbata rozgrzewająca – przepis  

Klasycznym przykładem rozgrzewającej herbaty jest ta z dodatkiem cytryny, miodu lub imbiru. Istnieje także wiele innych ciekawych sposobów na jej urozmaicenie, które nie tylko wykazują prozdrowotne właściwości, lecz także doskonale smakują.  

Rozgrzewająca herbata z rozmarynem 

Składniki: 

  • 1 duża szklanka wody, 
  • 1 łyżeczka liści herbaty oolong, 
  • 2 plasterki imbiru, 
  • ¼ pomarańczy, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • Kilka listków świeżej mięty, 
  • Szczypta cynamonu. 

Przygotowanie: 

  1. Herbatę oolong zalej ½ szklanki wody w temperaturze ok. 90 °C i zaparzaj przez ok. 3 minuty. 
  2. Gotową herbatę odcedź i przelej do wysokiej szklanki. 
  3. Do rondelka wlej pozostałą część wody. Dodaj rozmaryn, miętę, imbir i cynamon. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę. 
  4. Napar z rondelka ze wszystkimi składnikami przelej do szklanki z herbatą. 
  5. Dodaj pomarańczę i miód oraz dokładnie wymieszaj. 
  6. Herbata jest gotowa do spożycia. 

Sprawdź też, jak przygotować herbatę na przeziębienie

Jaka herbata na rozgrzanie?

Herbata rozgrzewająca – podsumowanie 

Herbata rozgrzewająca to naturalny i skuteczny sposób na wzmocnienie odporności i ochronę przed wychłodzeniem organizmu. Napój zawiera składniki o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwdrobnoustrojowych, które pomagają chronić organizm przed infekcjami. Rozgrzewające napary z ziół i herbat wypijaj każdego dnia. Dobrym pomysłem jest też urozmaicanie ich różnego rodzaju przyprawami, miodem czy syropami, które poprawią smak napoju oraz wzbogacą go o prozdrowotne składniki aktywne. 

Źródła:

  1. Fik M., Zawiślak A., Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych herbat, https://journal.pttz.org/wp-content/uploads/2015/02/09_Fik.pdf, [dostęp 07.11.2023 r.]
  2. Krajewska J., Właściwości lecznicze kwiatostanów lipy (Tiliae inflorescentia), https://lekwpolsce.pl/download.php?dokid=547c4529c7cbd, [dostęp 07.11.2023 r.]
  3. Onyeukwu O. B., i in., Hibiscus sabdariffa – uses, nutritional and therapeutic benefits – A review, https://www.researchgate.net/publication/370774358_Hibiscus_sabdariffa_-uses_nutritional_and_therapeutic_benefits_-A_review, [dostęp 07.11.2023 r.]
  4. Waszkiewicz-Robak B., Biller E., Właściwości prozdrowotne czarnego bzu, http://phie.pl/pdf/phe-2018/phe-2018-3-217.pdf, [dostęp 07.11.2023 r.] tekst

Więcej artykułów na ten temat

O autorze
Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska
Jestem dietetykiem klinicznym i sportowym. Ukończyłam studia na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach i Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu. Szczególnie interesują mnie tematy związane z dietetyką sportową, psychodietetyką i dietą roślinną. Podczas studiów i pracy z pacjentem odkryłam swoją pasję, którą łączę z moim wykształceniem. Tą pasją jest edukacja. Swoją wiedzę dietetyczną przekazuje w formie treści pisanych oraz webinarów. W wolnych chwilach ćwiczę fitness, chodzę po górach, czytam książki fantasy oraz tworzę rękodzieło.
Przeczytaj więcej od tego autora
O autorze
Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska
Jestem dietetykiem klinicznym i sportowym. Ukończyłam studia na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach i Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu. Szczególnie interesują mnie tematy związane z dietetyką sportową, psychodietetyką i dietą...
Przeczytaj więcej od tego autora