Przepis od dietetyka: zielony chłodnik ogórkowy z awokado i rzodkiewką
24. 7. 2017
· 4 minuty czytania
Chłodnik stanowi źródło składników odżywczych. To doskonały pomysł na obiad w upalne dni. Jak go przygotować? Poznaj przepis prezentowany przez naszego dietetyka!
Spis treści
Nie wiem jak Ty, ale ja nastawiam się na upalne lato! Dlatego postanowiłam zrobić chłodnik - idealny obiad na gorące dni. Jeśli znudził Ci się ten tradycyjny z botwiną i jajkiem, to może spodoba Ci się w nowej odsłonie.
Spis treści:
Gdy nie masz na nic ochoty
Latem często przestaje się chcieć jeść czegokolwiek. Tym bardziej, jeżeli ktoś proponuje Ci gorący obiad. Niestety jedzenie lodów i schłodzonego arbuza na śniadanie, obiad i kolację nie jest zbyt dobrym pomysłem.
Dlatego dzisiaj proponuję chłodnik, który w te dni sprawdzi się o wiele lepiej niż niedzielny rosół. Jeśli tak jak ja, należysz do osób, które nie przełkną botwinki (nie ważne jak bardzo jest zdrowa) lub szukasz nowości w kuchni, spróbuj wykonać szybki i prosty przepis na zielony chłodnik.
Przepis na chłodnik z awokado, ogórka i rzodkiewki
Czas przygotowania: 25-30 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 małe dojrzałe awokado (150g)
- 4 ogórki gruntowe (300g)
- 4 rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- skórka i sok z ¼ limonki
- duży kubek gęstego jogurtu
- 150g kefiru
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki siekanego koperku
- 2-3 łyżki szczypiorku + cebulka
Przygotowanie
Miska pierwsza
1)Umyj dokładnie i osusz ogórki, rzodkiewkę, koperek i szczypior.
2) Obierz ogórki ze skóry i pokrój je na drobną kostkę (0,5cm x 0,5cm). Możesz również zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
3) Pokrój drobno rzodkiewkę, szczypior oraz koperek i dodaj je do miski z ogórkami.
Miska druga
1) Do drugiej miski włóż obrane awokado, dodaj skórkę i sok z ¼ limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną małą cebulkę, z której wyrastał szczypior.
2) Do miski z awokado i innymi składnikami wlej jogurt naturalny i kefir. Zblenduj wszystko na gładką masę.
3) Do masy dodaj wcześniej pokrojone składniki i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem, dobrze schłodź w lodówce. Smacznego!
Dlaczego warto jeść chłodnik?
Statystyczny Polak wypija około 1 litra wody dziennie. Zgodnie z polskimi normami żywienia, zapotrzebowanie na wodę wśród kobiet i mężczyzn (uwzględniające napoje i wodę zawartą w jedzeniu) wynosi od 2 do 2,5 litrów.
Zapotrzebowanie na wodę zmienia się w zależności od wielu czynników, a jednym z nich jest temperatura otoczenia. Z tego powodu latem powinniśmy wypijać zdecydowanie większe ilości wody, ponieważ tracimy jej więcej wraz z potem.
Dlatego pierwsze danie obiadu w postaci zupy jest świetnym rozwiązaniem zapewniającym Ci nie tylko niezbędne składniki odżywcze, ale również pokaźną ilość wody.
Chłodnik jest wyjątkową zupą, ponieważ ze względu na obecny w niej jogurt i kefir, jest źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. Porcja zupy dostarcza około 420 mg wapnia, co odpowiada 42% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy.
Wapń jest nie tylko składnikiem budulcowym kości i zębów, ale ma również inne bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka. Jest aktywatorem enzymów, bierze udział w przewodnictwie bioelektrycznym, skurczach mięśni, w procesie krzepnięcia krwi.
Sprawdź preparaty z wapniem.
Uwaga! |
Ta zupa może być potrawą polecaną szczególnie kobietom po menopauzie. |
Obniżony poziom estrogenów u kobiet w okresie pomenopauzalnym powoduje pobudzenie i nadmierną aktywność osteoklastów – komórek kości, które mają zdolność rozpuszczania kości. Powoduje to obniżoną masę tkanki kostnej i zaburzenie mikroarchitektury kości, co w konsekwencji może prowadzić do złamań osteoporotycznych. Dlatego właśnie w tym wieku należy zadbać o odpowiednią podaż wapnia z pożywieniem.
Aby dodać więcej wartości energetycznej do potrawy dodałam awokado – źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwas oleinowy poprawia profil lipidowy, dzięki czemu działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie.
Wartość odżywcza 1 porcji
Nazwa potrawy | Ilość w porcji(g) | Ilość w porcji (miara opisowa) | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
Chłodnik ogórkowy z awokado i rzodkiewką | 540 | Miska | 323 | 17,05 | 16,1 | 27,3 | 5 |
Awokado | 75 | Pół małego | 120 | 1,5 | 11,5 | 3,1 | 2,5 |
Ogórek gruntowy | 150 | 2 ogórki | 19,5 | 1 | 0,2 | 3,6 | 0,8 |
Rzodkiewka | 30 | 1,5 sztuki | 4,2 | 0,3 | 0,1 | 0,6 | 0,8 |
Czosnek | 3 | Pół ząbka | 3,7 | 0,2 | 0,7 | 0,1 | |
Jogurt naturalny | 200 | Pół opakowania | 126 | 10,6 | 3 | 14 | |
Kefir | 75 | Pół małego opakowania | 38,3 | 2,5 | 1,5 | 3,7 | |
Koper ogrodowy | 4 | Łyżeczka | 1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | |
Szczypiorek | 13 | Łyżka | 3,6 | 0,5 | 0,1 | 0,2 | 0,3 |
Cebula | 20 | Pół małej | 7 | 0,35 | 0,1 | 1,3 | 0,4 |
WW: 2,2
WBT: 2