Opis
LenVitol® Len mielony, dwupak, 200 g + 200 g zawiera mielone nasiona lnu uzyskiwane w procesie odtłuszczania.
Właściwości
Len mielony to mielone nasiona lnu uzyskane w procesie odtłuszczenia. Jest doskonałym składnikiem codziennej zbilansowanej diety. Nasiona lnu zwyczajnego wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, wspierają prawidłową perystaltykę jelit, a także ułatwiają prawidłowe wypróżnianie. Ponadto nasiona lnu naturalnie nie zawierają glutenu.
Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego i tłuszczów nienasyconych oraz niską zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Tabela
Wartość odżywcza | w 100 g produktu |
---|---|
wartość energetyczna (energia) | 1408 kJ/338 kcal |
tłuszcz w tym: |
10 g |
kwasy tłuszczowe nasycone | 1,0 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 1,7 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 7,2 g |
węglowodany w tym: |
11 g |
cukry | 2 g |
błonnik | 30 g |
białko | 35 g |
sól | 0,17 g |
Skład
Składniki: Mielone nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum) uzyskane w procesie odtłuszczania.
Jak stosować
1 łyżeczkę lnu mielonego zalać 3/4 szklanki ciepłej wody. Odczekać kilka minut często mieszając. Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów lub miodu. Len mielony jest doskonałym dodatkiem do zup, pieczywa, sosów oraz płatków śniadaniowych.
Ostrzeżenia
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu.
Waga
Masa netto: 400 g (200 g + 200 g)