Cysteina − jak wpływa na mięśnie?
Jak działa cysteina? W jaki sposób wpływa na mięśnie? Komu jest polecana? W jakich produktach spożywczych się znajduje? Czy istnieją przeciwwskazania do jej stosowania? Sprawdź!
Spis treści
Cysteina często stosowana jest przez sportowców. Należy ona do grupy aminokwasów siarkowych. Mimo że cysteina spełnia wiele ważniejszych funkcji w organizmie, znajduje ona również zastosowanie w budowaniu masy mięśniowej. Dowiedz się więcej o roli, jaką spełnia cysteina w pożywieniu.
Cysteina − co to jest?
Cysteina jest aminokwasem, a dokładniej aminokwasem endogennym. Ze względu na obecność siarki w jej budowie nazywana jest aminokwasem siarkowym.
Cysteina − działanie
Cysteina − włosy, skóra i paznokcie
W organizmie człowieka cysteinę można spotkać pod kilkoma postaciami. Mianowicie wchodzi ona w skład keratyny, która jest głównym składnikiem białkowym włosów, paznokci i skóry. Z tego względu suplementacja cysteiną może być polecana przy problemach z włosami czy paznokciami. Może pomagać także przy kłopotach z cerą.
Poza tym, cysteina wchodzi w skład kolagenu, który poprawia jakość skóry i wpływa na jej napięcie.
Sprawdź też suplementy i preparaty dla sportowców.
Cysteina − przeciw wolnym rodnikom
Jedną z kluczowych funkcji cysteiny jest nasilenie syntezy glutationu − bardzo silnego przeciwutleniacza. Glutation odpowiada za wiązanie wolnych rodników − wpływają one na przyspieszenie procesów starzenia i rozwój różnych chorób cywilizacyjnych. Z tego względu glutation chroni między innymi błony komórkowe i zapobiega utlenianiu się cholesterolu.
Cysteina − detoksykacja
Cenioną cechą cysteiny jest również jej wpływ na detoksykację organizmu. Odpowiednie spożycie cysteiny chroni organizm przed nadmiernym gromadzeniem się toksyn, a także przyśpiesza ich usuwanie.
Cysteina − redukcja tkanki tłuszczowej i budowa mięśni
Cysteina pomaga sportowcom w budowaniu masy mięśniowej, a także w redukcji tkanki tłuszczowej. Z tego względu suplementacja preparatami bogatymi w cysteinę stosowana jest przez osoby, które chcą zredukować masę ciała. Cysteina przyśpiesza odbudowę białek ustrojowych − to pomaga w budowaniu mięśni. Ze względu syntezę glutationu cysteina może wpływać na sprawniejszą regenerację sportowca. Zobacz, jak przyspieszyć regenerację mięśni po treningu: Jak przyspieszyć regenerację mięśni po treningu?
Poza tym cysteina może wspomagać wysiłek fizyczny, co skutkuje poprawą efektywności treningów i uzyskiwanych wyników.
Cysteina w pożywieniu
Ze względu na to, że cysteina jest aminokwasem endogennym nie musisz jej dostarczać wraz z dietą, mimo że występuje ona powszechnie w żywności. Znajdziesz ją przede wszystkim wproduktach wysokobiałkowych, np. w mięsie drobiowym i wołowym, nasionach strączkowych (np. w fasoli, soczewicy czy soi). Cysteina znajduje się również w produktach, które nie zawierają znacząco wysokiej ilości białka w porcji, np. w mleku czy kukurydzy.
Sprawdź też, jaką rolę pełni białko w diecie.
Cysteina w suplementach
Cysteinę raczej ciężko jest znaleźć w mono preparatach zawierających czystą jej formę. Zazwyczaj wchodzi w skład mieszanek takich jak np. EAA, a także w postaci NAC (N-actylo-L-cysteina), czyli cysteiny w postaci acetylowej. Poza tym cysteina wchodzi w skład preparatów, które mają na celu detoksykację organizmu, a także w suplementach przeznaczonych do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci.
Cysteina − dawkowanie i przeciwwskazania
Na cysteinę uważać powinny osoby chorujące na ciężką, ale rzadką chorobę genetyczną − cystynurię. Chorzy powinny unikać takich suplementów. Cystynuria daje o sobie znać najczęściej po 20. roku życia, a objawy wiążą się z typowymi jak dla kamicy kolkowymi bólami.
Na preparaty z cysteiną uważać powinny także kobiety w ciąży i karmiące, dzieci, a także diabetycy (NAC może hamować działanie insuliny). Suplementację najlepiej skonsultować z lekarzem lub farmaceutą.
Jak w wielu przypadkach, tak i w przypadku cysteiny suplementacja powinna być rozpatrywana indywidualnie. Dawka suplementu zależy od masy ciała i celu, w jakim została podjęta suplementacja. Mimo wszystko granice dawki wahają się od 500 − 1500 mg na dobę.