Dieta planetarna: przepis na warzywne szaszłyki z chrupiącymi grzankami z hummusem
24. 3. 2020
· 4 minuty czytania
Dieta planetarna staje się coraz popularniejsza. Polega na spożywaniu głównie produktów pochodzenia roślinnego. Poznaj dokładne założenia tego rozwiązania i sprawdź przykładowy przepis!
Spis treści
Od pewnego czasu coraz więcej mówi się o ochronie środowiska naturalnego. Całkiem sporą popularność zdobywa trend na odżywianie się w zgodzie z naszą planetą. Zobacz, na czym polega dieta planetarna i sprawdź przepis na warzywne szaszłyki z chrupiącymi grzankami
z hummusem.
Dieta planetarna − przepisy na to, jak ocalić naszą planetę
Rolnictwo generuje rocznie ogromną ilość gazów cieplarnianych, które przyczyniają się do ocieplenia klimatu. Skutkiem tego są m.in. coraz częstsze susze, powodzie i malejące zasoby słodkiej wody. Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia
i Rolnictwa (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO), ok. 1/3 produkowanej na świecie żywności jest marnowana, co również przyspiesza negatywne zmiany klimatyczne.
W 2019 roku na łamach prestiżowego czasopisma medycznego The Lancet opublikowano raport Komisji EAT – Lancet ds. zdrowej diety opartej na zrównoważonych systemach produkcji. Zgodnie z opinią ekspertów, potrzebna jest pilna transformacja światowego systemu żywnościowego. Naukowcy opracowali w tym celu specjalny model żywienia, który mógłby wyeliminować problem nadwagi i otyłości, ograniczyć nadmierną konsumpcję w krajach zamożnych, a także przyczynić się do walki z głodem. Dzięki zastosowaniu diety planetarnej, bo o niej mowa, można byłoby również zapobiegać niebezpiecznie postępującym zmianom klimatycznym.
Sprawdź też zdrowe przepisy.
Dieta planetarna − przepis na warzywne szaszłyki z chrupiącymi grzankami z hummusem
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 2
Składniki na szaszłyki:
- 1/2 cukinii
- 1/2 bakłażana
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Przyprawy: zioła prowansalskie
Składniki na grzanki z hummusem:
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki
- 3 łyżki pasty tahini
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki ciepłej wody
- 1 ząbek czosnku
- 4 kromki chleba pełnoziarnistego
- 1 łyżka nasion słonecznika
- Przyprawy: kumin, pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
1.Cukinię, bakłażana, paprykę czerwoną, paprykę żółtą i cebulę pokrój w większe kawałki i nabij na wykałaczkę do szaszłyków. Skrop oliwą z oliwek i posyp ziołami prowansalskimi. Piecz w 180 st. C przez ok. 25 minut.
2.W wysokim naczyniu umieść ciecierzycę, pastę tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, wodę i szczyptę kuminu. Całość zblenduj. Przypraw solą i pieprzem czarnym.
3.Kromki chleba ułóż na suchej patelni i grzej aż będą chrupkie i rumiane z obu stron.
4. Chleb posmaruj hummusem i posyp nasionami słonecznika.
5. Na talerz wyłóż szaszłyki oraz grzanki. Smacznego!
Dieta planetarna − jadłospis pełen cennych składników odżywczych
Założenia diety planetarnej opracowano z myślą o osobach zdrowych, powyżej 2. roku życia. Ten model żywienia bazuje w głównej mierze na produktach pochodzenia roślinnego. Nie eliminuje się jednak całkowicie produktów odzwierzęcych.
Sprawdź też, czym jest dieta fleksitariańska.
Oto główne zasady diety planetarnej:
- Spożycie przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców (500 g) w ciągu dnia. Większość, czyli ok. 300 g (200 – 600 g), powinny stanowić warzywa, a pozostałe 200 g (100 – 300 g) – owoce.
- Preferowanym źródłem węglowodanów są pełnoziarniste produkty zbożowe. Spożywaj je
w ilości ok. 232 g na dobę. Pokarmy z oczyszczonego ziarna zbóż (rafinowane) należy wyeliminować z diety. Warzywa skrobiowe, takie jak ziemniaki, powinny stanowić co najmniej 50 g (0 – 100 g). - Mleko i produkty mleczne mogą być spożywane w ilości ok. 250 g (0 – 500 g) na dobę.
- Białko powinno pochodzić głównie z produktów roślinnych. Zaleca się spożywanie 75 g (0 – 100 g) suchych nasion roślin strączkowych dziennie. Kilka razy w tygodniu należy uwzględnić w swoim jadłospisie ryby i owoce morza. Dozwolone jest umiarkowane spożycie drobiu i jaj. Mięso czerwone, zwłaszcza przetworzone, trzeba ograniczyć w diecie do maksymalnie 75 g (0 – 100 g) na tydzień.
- Zaleca się, żeby tłuszcz pochodził przede wszystkim z roślinnych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należą do nich oleje, jak np. rzepakowy i oliwa z oliwek, które można spożywać
w ilości 40 g (20 – 80 g) na dobę oraz orzechy. Rekomenduje się jeść przynajmniej 50 g (0 – 75 g) orzechów dziennie.
Pamiętaj, że dieta powinna być dostosowana nie tylko do wieku, płci, poziomu aktywności fizycznej, chorób współistniejących, ale także do warunków geograficznych czy tradycji kulturowych populacji, w której ma być stosowana. Eksperci podkreślają, że musi pokrywać dobowe zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze.
Zaproponowane przeze mnie danie idealnie wpisuje się w założenia diety planetarnej. Składa się w 100% z roślin i wbrew pozorom jest naprawdę sycące. Zachęcam Cię do wypróbowania mojego dania jako posiłku na kolację. Resztki warzyw, które zostaną Ci po zrobieniu szaszłyków, możesz wykorzystać do ugotowania obiadu.
Wartość odżywcza 1 porcji
WW: 3,5
WBT: 4,1
Nazwa | Ilość | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
Warzywne szaszłyki z chrupiącymi grzankami z hummusem | 624,4 | 15,9 | 38,6 | 52,1 | 16,8 | |
Cukinia | 1/4 sztuki (62,5 g) | 10 | 0,8 | 0,1 | 2,1 | 0,7 |
Bakłażan | 1/4 sztuki (60 g) | 14 | 0,6 | 0,1 | 3,4 | 2 |
Czerwona papryka | 1/4 sztuki (57,5 g) | 15 | 0,6 | 0,2 | 3,5 | 1,2 |
Żółta papryka | 1/4 sztuki (50 g) | 14 | 0,5 | 0,1 | 3,2 | 0,4 |
Czerwona cebula | 1/2 sztuki (40 g) | 17 | 0,4 | 4 | 0,6 | |
Oliwa z oliwek | 2 łyżki (20 g) | 177 | 20 | |||
Nasiona słonecznika | 1 łyżeczka (5 g) | 128 | 1 | 2,6 | 0,6 | 0,4 |
Pasta tahini | 1,5 łyżki (15 g) | 95 | 2,9 | 8,3 | 1,4 | 1,8 |
Ciecierzyca | 1/2 szklanki (85 g) | 100 | 5,4 | 2 | 12,94 | 6,5 |
Chleb pełnoziarnisty | 2 kromki (60 g) | 152,4 | 3,9 | 5,1 | 21 | 3,2 |