Placuszki bananowe – pomysł na zdrowe śniadanie
6. 10. 2017
· 3 minuty czytania
Śniadanie to niemal najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego warto zjeść coś sycącego i zdrowego, np. placuszki bananowe. Są proste i sycące, możesz wzbogacić je ulubionymi dodatkami, zabrać ze sobą do pracy lub przygotować jako posiłek do szkoły dla malucha. Zobacz nasz przepis!
Spis treści
Chciałbyś zamienić śniadanie w postaci kanapek czy owsianki na coś ciekawszego? Być może Twoje dziecko jest niejadkiem lub grymasi przy stole? Mam dla Ciebie super alternatywę – placuszki z bananów. Szybkie, łatwe i pożywne. Koniecznie spróbuj.
Spis treści:
Banalne wykonanie, wyśmienity smak
Co czyni moje placki tak wyjątkowymi? Czas ich przygotowania to mniej więcej 5 minut.
Wystarczy, że zmiksujesz wszystkie składniki razem, podsmażysz na niewielkiej ilości tłuszczu i gotowe! |
Brzmi dziecinnie prosto, prawda?
Bazą placuszków jest banan, który nadaje im odpowiednią konsystencję oraz słodki smak. Przygotowując takie danie, nie musisz dodawać cukru. To dobre rozwiązanie nie tylko dla Ciebie, ale również dla Twojego dziecka lub młodszego rodzeństwa. Już w tym wieku, warto im uświadomić, że istnieje wiele produktów, które mogą zastąpić cukier.
Wybór mąki do placuszków zależy od Ciebie - w każdym przypadku powinny wyjść równie pysznie. Ja użyłam mąki gryczanej pełnoziarnistej, ponieważ jest bezglutenowa i dostarcza więcej błonnika, białka i antyoksydantów, w porównaniu do np. jasnej mąki pszennej. Mąkę możesz zastąpić także płatkami owsianymi.
Przepis na placuszki bananowe
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 1 banan ok. 100-120g
- 1 jajko
- 4 łyżki (40 g) dowolnej mąki (ja wykorzystałam gryczaną)
- szczypta proszku do pieczenia
- ulubione dodatki, np.: masło orzechowe, owoce
Przygotowanie
1) Umieść wszystkie składniki w blenderze lub misce.
2) Zmiksuj wszystkie składniki razem. W przypadku braku blendera, możesz użyć widelca.
3) Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu lub pomiń ten krok, gdy używasz odpowiedniej patelni.
4) Nałóż łyżką masę na patelnię.
5) Smaż z obydwu stron, do czasu, aż placki się zarumienią.
6) Gdy się usmażą, odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
7) Podawaj z ulubionymi dodatkami – ja dodałam masło orzechowe z dżemem owocowym.
Zdrowy deser, który się nie nudzi
Tak naprawdę, za każdym razem, gdy będziesz robić placuszki, zjesz inne danie. Placuszki można podawać z różnymi dodatkami – moja propozycja to 100% masło orzechowe i dżem. Uwielbiam połączenie masła orzechowego i owoców.
Kiedy przygotowujesz ten zdrowy deser dla całej rodziny, możesz podać więcej dodatków i każdy będzie mógł zjeść placuszki z tym, co mu się podoba.
Do placuszków bananowych wybrać inne dodatki, np.:
- owoce sezonowe, takie jak maliny, borówki, porzeczki,
- krem czekoladowy domowej roboty lub jego mniej zdrową wersję ze sklepu,
- miód,
- lub bitą śmietanę (z mleczka kokosowego również się nada).
Szczerze zachęcam, by urozmaicać swoje śniadania i kolacje – walczyć z kuchenną i dietetyczną nudą. Zaszaleć i zamiast kanapek, zrobić raz na jakiś czas placki bananowe.
Dużym plusem tych placków jest również to, że można bez problemu zapakować je do lunchboxa i zjeść w pracy lub szkole (sprawdź, jak przygotować zdrowe śniadanie do szkoły dla dziecka). Placuszki smakują bardzo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki nim dostarczysz odpowiednią porcję dziennego zapotrzebowania na owoce. Pamiętaj jednak o umiarze. Placuszki są tak pyszne, że bardzo łatwo zjeść ich bardzo dużo.
Wartość odżywcza 1 porcji
Nazwa potrawy | Ilość w porcji(g) | Ilość w porcji(miara opisowa) | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
Placuszki bananowe | 210 | 338 | 12,8 | 6,4 | 56,6 | 2,9 | |
Banan | 120 | Sztuka | 57 | 1,2 | 0,4 | 28,2 | 1,7 |
Jaja | 50 | Sztuka | 71 | 6,4 | 4,8 | 0,3 | - |
Mąka gryczana | 40 | 4 łyżki | 154 | 5,2 | 1,2 | 28,4 | 1,3 |
WW: 5,5
WBT:~1