Przechowywanie mleka matki krok po kroku
Jak przechowywać mleko dla niemowląt? Czy można je zamrażać i trzymać w woreczkach? O czym pamiętać, aby zachować sterylność? Poznaj szczegóły w naszym artykule!
Spis treści
Istnieje wiele powodów, dlaczego mamy decydują się na odciąganie pokarmu. Jest to ogromne ułatwienie dla karmiącej mamy, jeżeli ktoś inny może podać dziecku wcześniej odciągnięty pokarm. Jednak bardzo ważne jest, żeby przechowywanie mleka kobiecegoodbywało się w ściśle określonych warunkach.
Odciąganie pokarmu – po co i jak?
Odciąganie pokarmu laktatorem może wynikać z różnych rzeczy: nawał pokarmu lub jego niedobór, problemy ze ssaniem dziecka czy powrót do pracy. Dla mnie jest to cudowny sposób na to, żeby choć na chwilę się uwolnić od małego ssaka i pójść do fryzjera czy na randkę!
Więcej na temat tego, jaki laktator wybrać i w jaki sposób odciągać mleko laktatorem, pisałam w artykule: Odciąganie pokarmu laktatorem. Jak to zrobić poprawnie?
Jak przechowywać odciągnięte mleko?
Przechowywanie odciągniętego mleka wiąże się z przestrzeganiem wielu zasad.
Mleko powinno się przechowywać w specjalnie do tego przeznaczonych pojemniczkach. Wszelkie wymogi spełniają np. pojemniki na pokarm Avent lub butelki do przechowywania pokarmu Lansinoh. Ważne jest, żeby nie zawierały one szkodliwego BPA. Przed użyciem, takie pojemniki dokładnie umyj i wysterylizuj. Czyli wyparz wrzącą wodą albo użyj do tego specjalnie przeznaczonych akcesoriów. Po napełnieniu pojemników, dokładnie je opisz: podaj datę i godzinę odciągnięcia, a także objętość. Wtedy będziesz wiedzieć, które mleko zużyć jako pierwsze.
Jeżeli nie musisz, nie łącz kolejnych porcji odciągniętego mleka. Kiedy jednak się nie da inaczej, możesz łączyć porcje pokarmu odciągniętego w ciągu 12 − 24 godzin. Ważne jednak jest to, żeby wszystkie porcje mleka były wcześniej schłodzone w lodówce. Nie wolno dolewać świeżo odciągniętego mleka do tego już schłodzonego.
Pokarm włóż do lodówki tak szybko, jak to możliwe. Odciągnięte mleko powinno się przechowywać w lodówce blisko tylnych ścianek, a nie np. w drzwiach. Wtedy będzie mniej narażone na zmiany temperatury po otwarciu drzwi lodówki. Pokarm w przechowywany w lodówce może się rozwarstwić i jest to całkiem naturalne zjawisko. Dlatego przed podgrzaniem, mleko delikatnie wymieszaj, ale nie potrząsaj.
Jak długo przechowywać mleko matki?
To, ile może stać mleko matki, zależy od tego, gdzie jest przechowywane. Odciągnięte mleko w temperaturze pokojowej może stać maksymalnie 6 godzin, choć najlepiej zużyć je w ciągu 4. Mleko trzymane na tylnej ścianie lodówki może stać do 96 godzin.
Mleko można przechowywać w zamrażarce od 3 do maksymalnie 6 miesięcy. Jednak temperatura w zamrażalniku powinna wynosić minimum -18 stopni C. Jeżeli zamrażarka nie ma osobnych drzwiczek, wtedy zaleca się przechowywanie tam mleka jedynie przez 3 tygodnie. Nie wolno ponownie zamrażać mleka już odmrożonego. Mleko odmrożone można przechowywać w temperaturze pokojowej do maksymalnie 2 godzin, a w lodówce do 24.
Jeżeli przewozisz odciągnięte mleko, rób to w specjalnie torbie termicznej z wkładem chłodzącym. Najszybciej jak to możliwe, włóż pokarm do lodówki.
Mrożenie pokarmu − co musisz wiedzieć?
Odciągnięty pokarm przelej do specjalnych pojemników lub torebek do mrożenia pokarmu, np. sterylnych torebek do przechowywania i mrożenia pokarmu Canpol. Takie jednorazowe woreczki zostały już wcześniej wysterylizowane, więc nie musisz już tego robić, jeżeli używasz ich tylko raz. W przypadku wielorazowych pojemników, pamiętaj o tym, żeby przed użyciem porządnie je umyć i wysterylizować.
Najlepiej mrozić pokarm w małych porcjach (do 120 ml), żeby się nie zmarnował. Woreczki, przed włożeniem do zamrażarki odpowiednio opisz. Nie napełniaj więcej niż 3/4 pojemnika lub woreczka, bo mleko podczas zamrażania zwiększa swoją objętość. Mleko najlepiej przechowywać w tylnej części zamrażarki, gdzie wahania temperatury są najmniejsze.
Jak podgrzewać mleko matki?
Mleka bezpośrednio odciągniętego laktatorem nie trzeba podgrzewać, tylko od razu podać go dziecku.
Pokarm zamrożony można odmrozić bezpośrednio przed podaniem przez kąpiel w ciepłej wodzie aż do uzyskania optymalnej temperatury. Możesz też podgrzać je pod strumieniem ciepłej wody (powinna mieć ona maksymalnie 37 stopni C).
Zasadą jest, że lepiej podać dziecku mleko zbyt zimne niż zbyt ciepłe. Wynika to z tego, że zbyt ciepłe mleko może powodować szybkie namnażanie się szkodliwych bakterii. Poza tym, przez podgrzewanie pozbawiasz pokarm wartościowych składników odżywczych i witamin. Innym sposobem jest powolne rozmrażanie mleka w lodówce (przez około 12 godzin) i następne jej podgrzanie.
Nie powinno się ani podgrzewać, ani rozmrażać się mleka przez pozostawienie go w temperaturze pokojowej, a także w kuchence mikrofalowej.