Dna moczanowa – zapobieganie podagrze u mężczyzn
Dna moczanowa, inaczej podagra, wynika ze złego odżywiania. Jakie są jej najczęstsze objawy? Czym się charakteryzuje i jak ją leczyć? Tego dowiesz się z naszego artykułu!
Spis treści
Dna moczanowa to choroba, która atakuje nagle. Zwykle związana jest z Twoim sposobem odżywiania się. Dna moczanowa, czyli podagra staje się powoli kolejną chorobą cywilizacyjną i w głównej mierze dotyczy mężczyzn. Żeby łagodzić objawy choroby i zapobiegać jej nawrotom, warto stosować zdrową i zbilansowaną dietę oraz unikać pewnych kategorii produktów. Dowiedz się, jak wygląda napad dny moczanowej i jak możesz mu zapobiec.
Co to jest dna moczanowa i kogo dotyczy?
Dna moczanowa spowodowana jest odkładaniem w tkankach kryształów moczanu sodu, które powstają w wyniku nieprawidłowego metabolizmu puryn – jednego ze związków chemicznych niezbędnych w ludzkim organizmie. Najczęściej zajmuje stawy, co zazwyczaj objawia się atakami bardzo silnego bólu, obrzękiem i zaczerwienieniem stawu.
Dna moczanowa występuje głównie mężczyzn w średnim i starszym wieku. Częstotliwość występowania dny moczanowej zwiększa się wraz z dostatnim życiem, co wiąże się z nieprawidłową dietą, otyłością i innymi chorobami cywilizacyjnymi, jak np. nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, czy choroba niedokrwienna serca.
Jakie są objawy dny moczanowej?
Dna moczanowa najczęściej rozpoczyna się atakiem zapalenia pojedynczego stawu – najczęściej jest to staw palucha, ale mogą to być również inne stawy stopy, staw kolanowy, barkowy, nadgarstek, stawy palców rąk. Charakterystyczny jest bardzo silny ból stawu, który pojawia się najczęściej w nocy, nasila się i staje się trudny do zniesienia. Zaatakowany staw jest obrzęknięty, zaczerwieniony i gorący. Może wystąpić dodatkowo gorączka z dreszczami oraz uczucie ogólnego rozbicia.
Dolegliwości, nawet nieleczone mijają stopniowo w ciągu kilku dni. Chociaż z reguły zapalenie dotyczy jednego stawu, może też wystąpić zapalenie kilku stawów w tym samym czasie lub dolegliwości „przenoszą się” z jednego stawu na kolejny. Po pierwszym ataku dny następuje okres wycofania objawów choroby. W tym momencie kluczowe jest wprowadzenie zmiany stylu życia, a także często konieczne okazuje się leczenie farmakologiczne.
Sprawdź leki i preparaty na ból.
Jak wygląda profilaktyka dny moczanowej?
Żeby zapobiegać dnie moczanowej:
- dbaj o utrzymanie prawidłowej masy ciała,
- ogranicz spożycie alkoholu – głównie czerwonego wina i piwa,
- pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu – wypijaj co najmniej 2 litry płynów w ciągu dnia,
- zaprzestań palenia tytoniu,
- kontroluj ciśnienie tętnicze krwi, sprawdzaj okresowo poziom cukru, lipidów w krwi,
- stosuj odpowiednią dietę.
Sprawdź produkty pomagające rzucić palenie.
Jak wygląda dieta przy dnie moczanowej?
W przypadku dny moczanowej dieta stanowi bardzo ważny element terapii. Jest pomocna w zapobieganiu nawrotom choroby i łagodzeniu jej objawów.
Dieta w dnie moczanowej zależy od stanu zaawansowania choroby. I tak: w czasie napadu dieta powinna być bardziej rygorystyczna, ale w okresie remisji choroby możesz pozwolić sobie na nieco więcej.
Najważniejsza jest zasada pięciu małych posiłków na dobę. Ważne, żeby tego przestrzegać i nie kumulować jedzenia, np. w dwóch dużych posiłkach dziennie. Ostatni posiłek zjeść na 3 − 4 godziny przed snem. W ten sposób unikniesz zatrzymywania się w organizmie większej ilości kwasu moczowego.
Przy dnie moczanowej warto wyeliminować z diety pewne produkty spożywcze. Dowiedz się więcej na temat diety przy dnie moczanowej.
Jeśli cierpisz na podagrę, warto uważać na te produkty:
- podroby (np. wątróbki, serca, nerki, ozorki),
- ryby i przetwory rybne (np. szproty, śledzie, sardynki, tuńczyk, łosoś, dorsz, sandacz, mintaj),
- wędliny, kiełbasy, parówki,
- warzywa strączkowe (np. ciecierzyca, soja, fasola, groszek),
- mięso, głównie mięso czerwone (np. wołowina, jagnięcina, wieprzowina, drób, dziczyzna),
- grzyby,
- czekolada,
- warzywa (np. szpinak, kukurydza, bakłażany, papryka, cykoria, kapusta, roszponka, ogórki, marchew, kalarepa, sałata, rzodkiewki, buraki, ziemniaki, pomidory, cukinie, kalafior, seler, szparagi, cebula),
- owoce (np. jabłka, gruszki, wiśnie, ananas, kiwi, czereśnie, śliwki, truskawki, pomarańcze, banany),
- przetwory zbożowe (pieczywo razowe, pszenne), ryż, kasze, makarony,
- mleko i przetwory mleczne,
- jaja,
- orzechy.