Dania wegetariańskie na Wielkanoc - przepis na pasztet jarski
9. 4. 2020
· 4 minuty czytania
Szukasz pomysłu na wegetariańskie danie? Jeśli tak, poznaj przepis na pasztet z tofu, kaszy jaglanej, marchewki, cukinii. Poznaj szczegóły w naszym artykule!
Spis treści
Dania wegetariańskie na Wielkanoc coraz częściej pojawiają się w polskich domach. Tradycyjnie Wielkanoc jest świętem typowo mięsnym i jajecznym. Wegetarianie w sposób bardzo prosty mogą przygotować doskonały substytut znanej potrawy wielkanocnej − pasztetu. Smakiem i konsystencją bardzo przypomina ten mięsny. Sprawdź przepis!
Dania wegetariańskie na wielkanocny stół − wiosenny pasztet roślinny
W skład wegetariańskich wielkanocnych potraw wchodzą przede wszystkim jaja, nasiona roślin strączkowych i warzywa. Przepis na pasztet jarski łączy te wszystkie składniki i zachwyca swoim smakiem. Wersja wegetariańska pasztetu jest o wiele bardziej zdrowa od tej tradycyjnej − nie zawiera cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Mięsny smak tego wegetariańskiego dania wielkanocnego można uzyskać poprzez dodatek przede wszystkim ziół (majeranek), pieprzu kolorowego i gałki muszkatołowej. Wykonując ten przepis na Wielkanoc zaskoczysz nie jednego mięsożercę!
Sprawdź też przepis na sałatkę z młodych warzyw.
Potrawy wegetariańskie na Wielkanoc − przepis na wegetariański pasztet
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 15
Składniki
- 1 mała cukinia
- 2 marchewki
- 1 tofu, ok. 200 g
- 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 szklanki ciecierzycy z puszki (lub 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz kolorowy, majeranek, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa (do smaku)
Przygotowanie
1.Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną wodą na zmianę z gorącą. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu ostudź kaszę zimną wodą.
2. W międzyczasie umyj warzywa, marchew i cebulę obierz ze skórki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pozostałe warzywa zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
3.Na patelni rozgrzej olej (1 łyżka). Dodaj warzywa i smaż parę minut aż zmiękną.
4.W blenderze umieść kaszę, tofu, ciecierzycę i zmiel na jednolitą masę. Jeśli nie masz mocnego blendera czy innego rozdrabniacza możesz też użyć maszynki do mielenia mięsa.
5.W misce połącz masę z warzywami. Dodaj 4 łyżki oleju − przyprawy i spróbuj do smaku. Na końcu połącz z jajkiem.
6.Piekarnik ustaw na 180 stopni C (termoobieg). Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej masę pasztetową.
7. Całość zapiekaj aż góra będzie zarumieniona (około 40 − 50 minut w zależności od piekarnika).
Potrawa wegetariańska doskonała na Wielkanoc − substytut mięsnego pasztetu
Tradycyjne święta Wielkanocne są znane z tego, że wiele potraw przygotowywanych jest na bazie różnych mięs i ich przetworów − kiełbas, schabu, podrobów. Jeśli dopiero zaczynasz ograniczać mięso lub całkowicie już z niego zrezygnowałeś to dobrym początkiem będzie przygotowanie wegetariańskiego pasztetu roślinnego.
Pasztety jarskie mają szereg zalet i warto wykorzystać ten przepis i urozmaicić śniadanie Wielkanocne, nawet jeśli na co dzień nie jesteś wegetarianinem. Wykonanie jest o wiele mniej pracochłonne niż tradycyjnego pasztetu. Czy wiesz, że taki pasztet smakiem przypomina ten tradycyjny, a jest znacznie zdrowszy i mniej kaloryczny? Jeśli stosujesz dietę wegetariańską i czasem brakuje Ci smaku potraw mięsnych, szczególnie w wegetariańskich obiadach wielkanocnych, to ten pasztet z powodzeniem przypomni Ci ten smak.
Tradycyjne przetwory mięsne, takie jak pasztety, charakteryzują się dużą zawartością cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Według zasad zdrowego żywienia, zamieszczonych w Piramidzie Zdrowego Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia, lepiej ograniczać spożycie mięsa szczególnie czerwonego (do 0,5 kg na tydzień). Taki nawyk żywieniowy spowoduje, że w Twojej diecie będzie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych czy cholesterolu. Ma to prozdrowotny wpływ na organizm i zapobiega rozwojowi między innymi chorób układu krążenia. W obiadach wegetariańskich zamiast mięsa powinny znaleźć się jaja i nasiona roślin strączkowych. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej powinieneś szczególnie zadbać o występowanie tych produktów w codziennym jadłospisie, żeby dostarczyć odpowiednią ilość białka. Osobom na diecie tradycyjnej polecane jest przygotowanie potraw jarskich przynajmniej 1 lub 2 razy w tygodniu zamiast mięsnych.
Pasztet z ciecierzycą i tofu to doskonała wegetariańska potrawa wielkanocna. Ciecierzyca wzbogaca go w witaminy (z grupy B, K ), składniki mineralne (magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk), błonnik pokarmowy oraz białko roślinne. Tofu to wegetariański produkt pozyskiwany z nasion soi. Konsystencją przypomina miękki ser. W kuchni wegetariańskiej jest doskonałym dodatkiem do dań warzywnych. Tofu to bogate źródło białka roślinnego i wapnia (tofu często jest produktem wzbogacanym w wapń przez producentów − warto zwrócić na to uwagę przy wyborze w sklepie). W wielkanocnym daniu wegetariańskim nie może zabraknąć jajka. Jajo w pasztecie pełni funkcję wiążącą i oprócz walorów odżywczych ma też znaczenie technologiczne. W połączeniu z kaszą jaglaną i warzywami te wartościowe produkty komponują się znakomicie i urozmaicą wielkanocny stół.
Sprawdź też przepis na sałatkę wiosenną ze szparagami.
Wartość odżywcza
Nazwa | Masa w g/miara domowa | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik pokarmowy (g) |
SUMA | 1787 | 68,32 | 93,86 | 170,48 | 43,3 | |
Wartość 1 porcji | 119 | 4,5 | 6,26 | 11,36 | 2,89 | |
Cebula | 100 g/1 sztuka | 42 | 0,92 | 0,08 | 10,11 | 1,4 |
Cukinia | 200 g/1 sztuka | 32 | 2,42 | 0,36 | 6,7 | 2,2 |
Marchew | 180 g/2 sztuki | 74 | 1,67 | 0,43 | 17,24 | 5 |
Ciecierzyca | 340 g/2 szklanki | 432 | 21,4 | 10,8 | 62,2 | 26,2 |
Jajko | 50 g/1 sztuka | 74 | 6,29 | 4,97 | 0,38 | |
Kasza jaglana | 100 g/1 torebka | 378 | 11,02 | 4,22 | 72,85 | 8,5 |
Tofu | 200 g/ 1 opakowanie | 260 | 24,6 | 17 | 1 | |
Olej rzepakowy | 40 g/4 łyżki | 495 | 56 |