Waga w ciąży pod kontrolą − jak jeść dla dwojga, a nie za dwoje?
Jak jeść, będąc w ciąży? O czym pamiętać, przygotowując codzienne menu? Ile kilogramów można przytyć w oczekiwaniu na dziecko? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule!
Spis treści
Ile powinno się przytyć w ciąży? Jak zmienia się przyrost wagi w każdym trymestrze? Co składa się na te ciążowe kilogramy? Choć nie trudno znaleźć uniwersalną odpowiedź na to pytanie, bo każda z nas jest inna, istnieją pewne normy i wskaźniki, które pomogą Ci się zorientować, na jakim etapie ciąży jesteś. Pamiętaj także, że wagę w ciąży trzeba kontrolować, bo zbyt niska, ale i zbyt wysoka waga, może być niezdrowa dla Twojego dziecka.
Kalkulator wagi. Ile przytyć w ciąży?
Przede wszystkim zapomnij o pytaniu „ile powinno się przytyć w ciąży?”. Nie ma na to uniwersalnej odpowiedzi. Każda kobieta zaczyna ciążę z inną wagą, różni nas przebieg ciąży, a także predyspozycje do tycia. Oczywiście, istnieją pewne normy wagowe na każdy trymestr, ale raczej możesz traktować je informacyjnie, żeby mieć ogólne pojęcie, jak kształtuje się dynamika przybierania na wadze w ciąży na poszczególnych jej etapach. Pewnym jest natomiast, że waga w ciąży powinna być kontrolowana, bo zarówno zbyt wolne, jak i szybkie przybieranie na wadze może zagrażać zdrowiu Twojego dziecka.
W dokładniejszym określeniu optymalnej wagi dla Ciebie pomoże Ci wskaźnik BMI (Body Mass Index), który określa najkorzystniejszy stosunek masy ciała do wzrostu. Wynik uzyskuje się dzieląc wagę w kilogramach przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu. Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia prawidłowy wynik powinien znaleźć się w przedziale 18,6 – 24,9. Wartości poniżej wskazują na niedowagę.
Gdy przyszła mama ma niedowagę dobrze będzie jeżeli przybierze na wadze 13 − 17 kg. Natomiast osoby z nadwagą powinny przytyć 8 − 10 kg.
Sprawdź, czego unikać w ciąży.
Co składa się na dodatkowe kilogramy?
W idealnym świecie jedyne dodatkowe kilogramy w ciąży to te, które przypadają na rozwijającego się w brzuchu dzidziusia. Jednak nawet ta zbędna fałdka tłuszczyku ma swoje uzasadnienie w naturze − w ten sposób organizm magazynuje energię na czas karmienia.
Średni przyrost wagi w ciąży wynosi 12 kg – 14 kg, na które składają się:
- 3 − 4 kg − masa dziecka,
- 0,7 − 1 kg − waga łożyska,
- 1 kg – waga wód płodowych,
- 1 kg − waga macicy pod koniec ciąży,
- 3,7 kg − waga krwi i innych płynów ustrojowych, która zapewnia przyszłej mamie utrzymanie ciąży,
- 3,5 kg − maksymalny „zapas tłuszczyku” − mniej więcej tyle przyszła mama potrzebuje dla utrzymania ciąży (łącznie z masą rosnących piersi).
Waga w poszczególnych trymestrach ciąży. Jak to wygląda?
Przyrost wagi podczas ciąży nie jest jednostajny i znaczące różnice można zaobserwować już na przestrzeni poszczególnych tygodni ciąży.
W pierwszym trymestrze prawdopodobnie przybierzesz na wadze najmniej. Część z przyszłych mam męczy się w tym czasie z mdłościami lub awersją do niektórych potraw.
Przypływ energii, a co za tym idzie większa ochota na jedzenie przychodzi w drugim trymestrze. To z kolei przekłada się na szybsze tycie.
W trzecim trymestrze rozwijający się maluszek ma już wykształconą większość narządów i skupia się na obrastaniu w tłuszczyk. Nie zdziw się więc, że brzuch nagle nabierze pokaźnych kształtów.
Tak więc, w ciąży na poszczególnych etapach możesz przytyć:
- w I trymestrze ciąży ok. 1 − 2 kg,
- w II trymestrze ciąży − ok. 6 kg,
- w III trymestrze ciąży − ok. 5 kg.
Sprawdź, jak kontrolować wagę w ciąży.
Te widełki wagowe pozwolą Ci monitorować, czy ewentualne odstępstwa nie są zbyt duże. Jeżeli zauważyłaś jakąś anomalię, a Twoja waga odbiega znacznie od tych przedziałów, Twoje wątpliwości z pewnością rozwieje ginekolog przy najbliższej wizycie kontrolnej. W razie potrzeby zleci zastosowanie odpowiedniej diety.
Przede wszystkim, najważniejszy jest rozwój płodu, a nie sam przyrost masy ciała. Jednakże każda niepokojąca Cię kwestia powinna zostać skonsultowana z lekarzem prowadzącym – warto wówczas wykonać badania hormonów tarczycy, a także zwrócić szczególną uwagę na spożywane pokarmy, płyny oraz wdrożoną aktywność fizyczną.
− mówi o stanie wagi przyszłej mamy dr n. med. Magdalena Stoczyńska.
Jedz dla dwojga, nie za dwojga! Dieta w ciąży
Pamiętaj, że zbilansowane odżywianie nie ma nic wspólnego z odchudzaniem. Szczególnie, gdy przed zajściem w ciążę byłaś bardzo szczupła. Wszystkie wartości odżywcze, witaminy i minerały ze spożywanych posiłków zaspokajają w pierwszej kolejności potrzeby rozwijającego się w Tobie dziecka, a dopiero ich nadwyżka zasila Twój organizm. Dlatego warto zwracać uwagę na to, co jesz. Zrób to dla siebie i dla swojego maluszka.
Zarówno niedowaga, jak i otyłość przyszłej mamy może przełożyć się na niską wagę urodzeniową dziecka albo przedterminowy poród. W przypadku nadwagi w ciąży możliwe jest z kolei wystąpienie cukrzycy ciążowej i nadciśnienia.
Konsekwencje złego odżywiania w ciąży odczujesz jeszcze długo po urodzeniu dziecka. Na pewno słyszałaś od innych mam, że krótko po porodzie masowo wypadają im włosy, łamią się paznokcie, mogą też wystąpić różne problemy skórne − a to wszystko z powodu niedoboru witamin. Dlatego stwierdzenie „jedz zdrowo dla dwojga”, warto wziąć sobie do serca.
Zobacz, jak dbać o aktywność fizyczną w ciąży.
Jak tylko przestaniesz mieć mdłości na widok warzywnych sosów lub w ogóle wróci Ci ochota na jedzenie czegokolwiek poza kiszonkami, skorzystaj z dostępnych w Internecie propozycji na zbilansowane posiłki dla przyszłych mam – może być słodko, smacznie i do tego zdrowo.