Dania z buraka: sałatka z burakiem, gruszką i orzechami
Spis treści
Okres zimowy charakteryzuje się mniejszą różnorodnością warzyw i owoców. W styczniu i lutym do warzyw sezonowych należy m.in. burak i to właśnie on jest królem niniejszego przepisu. Te czerwone warzywa można przyrządzić na wiele sposobów. Nieważne, czy przygotujesz potrawy z buraków gotowanych, kiszonych czy pieczonych. W każdej postaci będą smakować wyśmienicie!
Dlaczego warto jeść potrawy z buraka?
Buraki bardzo często nazywane są bombą antyoksydacyjną. Jest to spowodowane obecnością betaniny − organicznego związku chemicznego. To naturalny barwnik, dzięki któremu mają tak piękny, soczysty kolor. Betanina jest przy okazji silnym przeciwutleniaczem (antyoksydantem) chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników. A te odpowiadają m.in. za rozwój wielu chorób, a także szybsze starzenie się organizmu. Dzięki tym właściwościom buraki poleca się osobom cierpiącym na różne choroby przewlekłe, np. nowotwory. Poza tym są bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego i potasu.
Sałatka z gotowanego buraka
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 2 garście rukoli, szpinaku lub roszponki,
- ½ gruszki,
- ¼ granatu,
- 20 g sera feta,
- 1 burak gotowany,
- 20g orzechów włoskich,
- 1 łyżka octu balsamicznego.
Przygotowanie
- Do miski lub lunchboxu wrzuć umytą rukolę, szpinak lub roszponkę. Każda sałata się nada.
- Gruszkę umyj i pokrój w kostkę.
- Buraka ugotuj do miękkości w skórce, po ugotowaniu ostudź i obierz ze skóry. Możesz użyć już ugotowanego warzywa dostępnego w większości sklepów.
- Buraka pokrój w ćwiartki.
- Z granatu wydłub ziarenka.
- Na rukoli ułóż gruszkę i buraka, posyp orzechami włoskimi i pokruszonym serem feta.
- Polej całość octem balsamicznym i ewentualnie dopraw solą do smaku.
- Do sałatki możesz dodać również usmażoną pierś kurczaka, aby stworzyć bardziej „konkretny” posiłek.
Jak jeść potrawy z buraka?
Burak to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Sam w sobie jest niesamowicie smaczny, a w zależności od sposobu przyrządzenia może nas nieźle zaskoczyć. Upieczone talarki lub słupki skropione oliwą i posypane świeżymi ziołami sprawdzą się jako pyszna i zdrowa przekąska oraz ciekawy dodatek dania głównego. Gotowane możesz dodawać - tak jak ja - do sałatki, ale również do dań jednogarnkowych np. kaszotta. A barszcz czerwony? Smakuje o każdej porze roku, nie tylko w Wigilię. Warto wypróbować również kiszone buraki albo marynowane, np. w sezamie, chilli i miodzie. Przepisów i inspiracji jest naprawdę bardzo dużo, każdy znajdzie coś dla siebie, nawet największy przeciwnik smaku buraka!
Sałatka z gotowanych buraków to fajna opcja na lunchbox do pracy czy na uczelnię. Buraki idealnie łączą się z owocami i serami, dlatego w przepisie na moją sałatkę znajdziesz dodatek gruszki, granatu i sera feta. Aby posiłek był bardziej wartościowy, dodałam do niego orzechy włoskie, które są bardzo dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Do tak przyrządzonej sałatki można również dodać makaron pełnoziarnisty lub grzankę chleba.
Nazwa | Miara domowa | Waga [g] | Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | WW |
Sałatka z gotowanego buraka | 1 porcja |
| 310,9 | 9,5 | 18,1 | 32,6 | 3,2 |