Leczo z dynią − przepis na jesienny obiad dla sportowców
Dynia wyróżnia się niską wartością kaloryczną, a jednocześnie stanowi wyjątkowe źródło witamin i minerałów. Co można z niej przygotować? Sprawdź nasz przepis na leczo!
Spis treści
Tak więc nastała piękna jesień, a razem z nią sezon na dynię! Dynia jest bardzo pożywnym warzywem, z której możesz wyczarować wiele kulinarnych cudów. Jednym z nich jest leczo z dyni z cukinią i piersią z kurczaka. To danie to świetne rozwiązanie dla aktywnych. Dlaczego?
Niskokaloryczne leczo z dyni
Początek jesieni otwiera sezon na piękną, pomarańczową dynię. Jest ona źródłem wielu składników odżywczych. Jak pewnie się domyślasz, jedzenie sezonowych warzyw i owoców to bardzo dobry pomysł. Kiedy dojrzewają naturalnie mają w sobie najwięcej witamin i minerałów, a także są po prostu smaczne.
Leczo z dyni, które dla Ciebie przygotowałam jest niskokaloryczne i świetnie nadaje się dla osób dbających o swoją sylwetkę.
Sprawdź też przepis na odżywczy koktajl potreningowy.
Przepis na leczo z dyni z cukinią i piersią z kurczaka:
Składniki (na 6 porcji)
- 1 mała dynia
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 2 pomidory
- Słoik domowego sosu pomidorowego/butelka passaty pomidorowej
- 1 cebulka
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
- Dodatkowo: mięso z piersi kurczaka/kiełbasa + ryż do podania
Sposób przygotowania
1. Wszystkie warzywa umyj i pokrój w kostkę.
2.W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj pokrojoną cebulkę.
3. Gdy cebulka się zeszkli, dodaj dynię i paprykę i smaż przez 5 minut.
4.Po 5 minutach dodaj cukinię i podsmaż kolejne 5 minut.
5. Następnie, zalej całość sosem pomidorowym lub passatą pomidorową i dopraw do smaku.
6.W międzyczasie podsmaż mięso i przygotuj ryż lub ziemniaki.
Leczo z dyni dla sportowców
Leczo jest dobrym pomysłem dla sportowców, którzy muszą utrzymać rygorystyczne limity wagowe w swojej dyscyplinie. Takie limity są ważne nie tylko w sportach walki, takich jak kickboxing, MMA czy boks, ale również w skokach narciarskich, fitnessie czy w tańcu.
Leczo to przede wszystkim warzywa. Ma więc bardzo niską wartość kaloryczną przy dość dużej objętości. Co to oznacza? Że możesz najeść się leczem do syta i nie zjeść zbyt dużej liczby kalorii. Po takim leczo nie będziesz czuć głodu, które może Ci towarzyszyć na deficycie kalorycznym. Co więcej, duża porcja warzyw dostarczy Ci mnóstwa witamin, minerałów, a także błonnika pokarmowego.
Leczo możesz też wzbogacić o produkt białkowy, czyli np. pierś z kurczaka czy kiełbaskę. A żeby stworzyć pełnowartościowy posiłek możesz dodać do niego też węglowodanowy, takie jak ryż czy ziemniaki.
Sprawdź też przepis na guacamole.
Wartość odżywcza 1 porcji
Nazwa potrawy | Ilość w porcji(g) | Ilość w porcji(miara opisowa) | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | WW |
Leczo z dynią | 500 | - | 441 | 29,9 | 7,1 | 63,4 | 6,3 |
Dynia | 100 | 2 plastry | 33 | 1,3 | 0,3 | 7,7 | 0,77 |
Cukinia | 100 | 1/3 sztuki | 17 | 1,2 | 0,1 | 3,2 | 0,32 |
Papryka | 50 | 1/3 sztuki | 16 | 0,7 | 0,3 | 3,3 | 0,33 |
Sos pomidorowy | 200 | 1 szklanka | 60 | 3 | 0,2 | 9 | 0,9 |
Cebula | 25 | 1/4 sztuki | 8 | 0,3 | 0,1 | 1,7 | 0,17 |
Oliwa z oliwek | 5 | 1 łyżeczka | 45 | - | 5 | - | - |
Ryż basmati | 50 | 1/2 torebki | 178 | 4,3 | 0,5 | 38,5 | 0,39 |
Pierś z indyka | 100 | - | 84 | 19,2 | 0,7 | - |