Dieta obniżająca cholesterol: poznaj przepis na zdrowe guacamole!
Niezbędnym elementem leczenia przy chorobach sercowo-naczyniowych jest dieta obniżająca cholesterol. Sprawdź nasz oryginalny przepis na pastę z awokado, która zadba o Twoje serce!Jeśli chcesz
Spis treści
Problemy związane z chorobami sercowo-naczyniowymi dotykają bardzo wielu Polaków. W większości przypadków dieta obniżająca cholesterol to niezbędny elementem leczenia. Najważniejsze jest poznanie zasad takiej diety, wtedy łatwiej będzie Ci komponować posiłki! Sprawdź przepis na pastę z awokado alla guacamole, która dostarcza zdrowych tłuszczów, błonnika pokarmowego oraz szeregu witamin i składników mineralnych potrzebnych dla Twojego serca.
Dieta obniżająca cholesterol a awokado
Pasta z awokado, czyli meksykańskie guacamole, idealnie wpasowuje się w dietę obniżającą zły cholesterol. Awokado to owoc bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których powinniśmy spożywać stosunkowo najwięcej, nie tylko przy problemach z sercem. Dostarcza także organizmowi potasu i magnezu, czyli składników mineralnych niezmiernie ważnych dla prawidłowego funkcjonowania całego układu sercowo-naczyniowego.
W skład guacamole wchodzi także czerwona cebula, pomidor i czosnek – produkty, które mogą pochwalić się zbawiennym wpływem na serce. Pomidory są między innymi źródłem likopenu, który zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca, a w przypadku chorych zmniejsza ich śmiertelność. Guacamole zjedzone z pełnoziarnistym pieczywem to naprawdę dobry wybór dla Twojego zdrowia.
Sprawdź także artykuł: Kwasy tłuszczowe omega-3. Dlaczego są dla Ciebie ważne?.
Z diety obniżającej cholesterol: przepis na pastę z awokado, czyli guacamole
Porcje: 1-3
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- 1 awokado Hass,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 pomidor malinowy,
- 1-2 ząbki czosnku,
- Świeża natka kolendry,
- Sól, pieprz, chilli,
- sok z cytryny lub limonki do smaku,
- pieczywo pełnoziarniste jako dodatek.
Przygotowanie:
1. Dojrzałe awokado obierz ze skórki i przełóż do miski, rozgnieć widelcem na gładką pastę.
2.Pomidora pokrój na ćwiartki, wydrąż pestki i pokrój miąższ w drobną kostkę.
3.Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a kolendrę posiekaj.
4. Przełóż składniki do jednej miski i połącz z awokado, dopraw do smaku przyprawami i skrop sokiem z cytryny lub limonki.
5. Podawaj na grzankach z pełnoziarnistego pieczywa.
Cholesterol – dieta obniżająca jego stężenie
Dieta obniżająca poziom cholesterolu powinna przede wszystkim być pełnowartościowa: bogata w warzywa i owoce, ale co najważniejsze musi zawierać właściwą ilość i jakość tłuszczów. Produkty, które wpływają na stężenie cholesterolu, to m.in. tłuszcze zwierzęce, żywność typu fast food, słodycze i alkohol.
Podstawą profilaktyki zaburzeń lipidowych będzie zatem eliminacja lub znaczna redukcja spożycia wymienionych składników. Więcej o profilaktyce chorób serca dowiesz się z artykułu: Jak leczyć zaburzenia lipidowe − czyli co pomoże na wysoki cholesterol?. W miejsce produktów odzwierzęcych, słodyczy czy jedzenia fast food wprowadź do jadłospisu produkty roślinne: warzywa, owoce, nasiona strączkowe, oleje roślinne, orzechy i nasiona. Możesz także jeść nabiał i chude mięso.
Dlatego też moje guacamole to idealna propozycja dla osób borykających się z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi – sama w sobie jest idealnym pomysłem na kanapkę, ale może być również zamiennikiem masła ze względu na wysoką zawartość tłuszczów roślinnych.
| Wartość kaloryczna (kcal) | Miara | Białko (g) | Węglowodany (g) | Tłuszcze (g) | WW |
Guacamole | 279,4 | 1-3 porcje | 4,4 | 11,8 | 21,7 | 1 |