Problemy z trawieniem po wigilijnej uczcie − jak im zapobiec?
Spis treści
- Świąteczne problemy z trawieniem – co może Cię spotkać?
- Mięta, rumianek i koper na problemy z trawieniem
- Jak zapobiec problemom z trawieniem po ciężkim posiłku?
- Jak przebiega trawienie?
- Co zrobić po przejedzeniu? Postawić na gorzkie zioła!
- Jak przyspieszyć trawienie? O karczochu słów kilka
- Co zrobić po przejedzeniu? Sięgnąć po pankreatynę
- Problemy z trawieniem – ważna wskazówka na koniec
Problemy z trawieniem mogą się pojawić w każdym wieku. Co więcej, w czasie świąt Bożego Narodzenia możesz czuć ociężałość i niestrawność. Jak zapobiec kłopotom z układem pokarmowym i cieszyć się smakiem wigilijnych specjałów? I jak przyspieszyć trawienie, kiedy towarzyszy Ci uczucie pełności? Mam dla Ciebie szybką i zdrową receptę na świąteczne przejedzenie.
Świąteczne problemy z trawieniem – co może Cię spotkać?
Pojęcie „problemy trawienne” jest bardzo szerokie, dlatego warto je sprecyzować w odniesieniu do wigilijnej niestrawności.
Po wigilijnej uczcie możesz czuć:
- dyskomfort (pobolewanie) w obrębie brzucha, któremu towarzyszy odbijanie,
- wzdęcia,
- uczucie pełności,
- zgaga,
- niewielkie nudności i wymioty.
Sprawdź też leki i preparaty wspierające układ pokarmowy.
Pamiętaj, że przedłużająca się zgaga, nasilone bóle w obrębie jamy brzusznej czy inne alarmujące objawy ze strony układu pokarmowego są wskazaniem do konsultacji z lekarzem. A oto sposoby na sporadyczne problemy z trawieniem, które możesz stosować na własną rękę.
Mięta, rumianek i koper na problemy z trawieniem
Mięta pieprzowa jest pierwszym ziołem, które przychodzi na myśl, kiedy mówimy o kłopotach z trawieniem. Napar z mięty będzie działać rozkurczająco i przeciwzapalnie. Warto go wypić po obfitym posiłku, bo ureguluje pracę układu pokarmowego i zlikwiduje wzdęcia oraz kolki. Pamiętaj proszę, że picie mięty nie jest wskazane dla osób z wrzodami żołądka, kamieniami żółciowymi i dla dzieci poniżej 4. roku życia. Przeczytaj też, jakie właściwości ma mięta pieprzowa.
Z kolei łagodny napar z rumianku uspokoi Twoje jelita, złagodzi stany zapalne i rozkurczy mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. A herbatka z kopru włoskiego pomoże Ci pozbyć się wzdęć.
Irmina Turek podpowiada, jak zapobiec niestrawności po obfitej uczcie:
Jak zapobiec problemom z trawieniem po ciężkim posiłku?
„Niezależnie od delikatności Twojego żołądka, czy ilości uczt i obiadów, jakie czekają Cię w okresie świątecznym, są sposoby, które pomogą ochronić Cię przed przejedzeniem.
1. Zachowaj zdrowy rozsądek i umiar
Na to, na ile lekko i sprawnie przebiegają procesy trawienia, ma wpływ nie tylko jakość czy przysłowiowa ciężkość posiłków, ale i ilość spożywanych pokarmów. Zwróć uwagę, żeby nie jeść zbyt dużych porcji na raz. Rozłożenie posiłku w czasie i jedzenie małych porcji pozwoli Ci spokojnie spróbować oraz docenić wszystkie dobre rzeczy na stole, ale i da szansę na sprawne działanie układowi pokarmowemu.
Jedzenie dostarczane do żołądka partiami będzie mogło być sukcesywnie trawione i przesuwane dalej. Dodatkowo zarówno cukry, jak i inne składniki odżywcze będą stopniowo dawkowane do ustroju. Zniweluje to po posiłkowy skok cukru i idący za nim duży i nagły wyrzut insuliny, a w efekcie hipoglikemię i sprawi, że poziom cukru będzie bardziej wyrównany w czasie. Ma to bezpośredni wpływ na dobre samopoczucie.
Sprawdź też najczęstsze błędy żywieniowe.
2. Unikaj jedzenia szybko i łapczywie
Świąteczny czas sprzyja długim rozmowom przy stole, co bardzo dobrze wpływa na spokojne procesy trawienne. Wolne jedzenie i dokładne przeżuwanie kęsów poprawi i usprawni procesy trawienne. Dodatkowo jedząc w ten sposób, łatwiej unikniesz przejedzenia i wyczujesz, kiedy organizm jest już syty.
Ciesz się więc smakiem potraw, delektuj się, kosztuj, ale nie objadaj do uczucia sytości. Pozwól swojemu żołądkowi przesłać informację do mózgu, że jesteś najedzony. Dietetycy podsuwają też sprytne sposoby, jak oszukać mózg i wmówić sobie, że jest się pełnym. Pierwszym z nich jest serwowanie potraw! Dania nakładaj na niewielki talerz, wtedy porcje będą wydawać Ci się gigantyczne. Po drugie, zaczynaj jedzenie zawsze od swoich ulubionych potraw, żeby nie musieć wpychać ich w siebie na siłę na koniec. Więcej ciekawych sposobów, jak przygotować lekkie potrawy w okresie świątecznym i jak je jeść z głową znajdziesz w artykule: Co zrobić na święta Bożego Narodzenia, żeby nie przytyć?.
3. Między posiłkami postaw na odrobinę ruchu
Krótki spacer czy inna drobna aktywność zapobiegnie nadmiernemu obciążeniu układu pokarmowego i pobudzi perystaltykę jelit. Łyk świeżego powietrza, ruch i przerwy w ucztowaniu pomogą poczuć się lżej i dadzą układowi pokarmowemu czas na działanie.
4. Staraj się nie łączyć ciężkostrawnych posiłków z zimnymi napojami, sokami czy napojami gazowanymi
Organizm zawsze lepiej poradzi sobie z posiłkiem, który popijesz ciepłą ziołową herbatą. Dodatkowo dobroczynne działanie ziół wspomoże wydzielanie soków trawiennych, podziała rozkurczająco i przeciwwzdęciowo.
Męczy Cię wzdęty brzuch po jedzeniu? Sprawdź też, w jaki sposób możesz poradzić sobie ze wzdęciami, które często towarzyszą uczuciu przejedzenia. Nasza dietetyk podaje aż 10 sposobów na nie. Poznaj je wszystkie w artykule: 10 skutecznych sposobów na wzdęcia – dieta na wzdęcia i nie tylko!.
5. Zwróć uwagę na doprawianie potraw ziołami
Nie tylko dodadzą daniom smaku, ale i wspomogą procesy trawienne. Surowce takie jak kminek, bazylia, majeranek czy koperek pomogą na wzdęcia i podziałają rozkurczowo oraz wspomogą trawienie tłuszczy”.
Zobacz, co dzieje się z Twoim brzuchem po przejedzeniu w artykule: Ból brzucha po przejedzeniu. Jak sobie pomóc po obfitym posiłku?. Tu dowiesz się, co robi z Twoim organizmem przejedzenie, objawy, jakie temu towarzyszą i to, w jaki sposób można je złagodzić".
Irmina Turek tłumaczy także, jak dokładnie przebiega trawienie:
Jak przebiega trawienie?
„Trawienie to złożony proces, dzięki któremu do organizmu są dostarczane niezbędne substancje odżywcze, budulcowe oraz witaminy i minerały. Podczas całego procesu składniki takie jak białka, tłuszcze i węglowodany złożone są rozkładane przy pomocny enzymów do prostych związków, które są następnie wchłanianie.
Cały złożony proces trawienia zaczyna się już w jamie ustnej, gdzie działają takie enzymy jak amylaza i lipaza ślinowa. Następnie pokarm, który przechodzi przez przełyk, trafia do żołądka, gdzie ulega dalszej obróbce. W żołądku treść pokarmowa miesza się z kwasem solnym i przy pomocy enzymów dochodzi do dalszego rozkładania składników odżywczych.
Następnie jedzenie trawione jest w jelicie cienkim. Treść pokarmowa przechodzi przez jego pierwszy segment, czyli dwunastnicę, gdzie na pokarm działają składniki żółci i enzymy trzustkowe. Dalej niestrawione resztki są rozkładane przez florę jelitową. W jelicie grubym wchłania się woda i niektóre witaminy z pozostałej masy, a z niestrawionych resztek formowany jest kał.
W związku z tym, że trawienie to długi i wieloetapowy proces, na jego efektywność ma wpływ naprawdę wiele czynników takich jak chociażby choroby przewlekłe, dieta stosowana na co dzień, czy indywidualne preferencje żywieniowe oraz wiek. Warto pamiętać jednak, że sposoby na uniknięcie przejedzenia są uniwersalne i będą odpowiednie dla każdego”.
Co zrobić po przejedzeniu? Postawić na gorzkie zioła!
Co na dobre trawienie? Gorzkie zioła! Zwiększają one ilość wydzielanych enzymów trawiennych, w rezultacie pomagają strawić ciężkie jedzenie, które zalega w żołądku.
Do gorzkich ziół zalicza się:
- korzeń goryczki,
- korzeń arcydzięgla,
- ziele piołunu,
- naowocnia gorzkiej pomarańczy,
- ziele tysiącznika.
Gorzki smak nie rozpieszcza Twoich kubków smakowych, ale zwiększa wydzielanie śliny i soków trawiennych. Według mnie gorzkie zioła są pierwszą pomocą na świąteczne przejedzenie. Znajdziesz je w aptece w formie herbatki, kropli żołądkowych albo nalewki.
Jak przyspieszyć trawienie? O karczochu słów kilka
O karczochu napisałam w artykule: „Regeneracja wątroby: jak szybko usprawnić pracę wątroby?”. Wyciągi z karczocha stosuje się w osłabionej pracy wątroby, przy podwyższonym poziomie cholesterolu, niedostatecznym przepływie żółci i przy problemach z trawieniem. Karczoch jest cenionym składnikiem wielu preparatów na niestrawność. W aptece zwykle spotkasz go w postaci tabletek.
Co zrobić po przejedzeniu? Sięgnąć po pankreatynę
Pankreatyna jest kompleksem enzymów trzustkowych, zawierającym: lipazy, amylazę i proteazy. Wspomaga czynność zewnątrzwydzielniczą trzustki, zwłaszcza po tłustym, obfitym posiłku. Poprawia trawienie i wchłaniania białek, tłuszczów i węglowodanów, a co za tym idzie, zmniejszy u Ciebie objawy zaburzeń trawienia (dyskomfort w nadbrzuszu, stolce tłuszczowe) i ureguluje przemianę materii.
Problemy z trawieniem – ważna wskazówka na koniec
Pamiętaj, aby przy świątecznym stole jeść w spokoju, cierpliwie żując każdy kęs. Procesy trawienia zaczynają się już w ustach, gdzie następuje wstępny rozkład białek przez amylazę ślinową oraz obróbka łatwostrawnych tłuszczy przez lipazę ślinową. Na lepsze trawienie po świętach pomogą Ci gorzkie zioła, naturalne napary i odpoczynek.
Źródła:
- Gajewski P.; Szczeklik A.: Interna Szczeklika.2013.