Slow cooking. Przepis na halibuta z pesto z jarmużu
29. 7. 2020
· 3 minuty czytania
Ryby powinno się spożywać regularnie. Jeśli chcesz poznać oryginalny przepis na halibuta z pesto z jarmużu, zapoznaj się z naszym artykułem. Sprawdź, jak przygotować pyszny posiłek!
Spis treści
Slow cooking to metoda gotowania w niskiej temperaturze. Danie, które przygotujesz z mojego przepisu dostarczy wiele składników odżywczych, takich jak kwasy EPA, DHA, foliany, beta-karoten. Gotowanie w niskiej temperaturze sprawi, że ryba zachowa więcej prozdrowotnych właściwości, a pesto z jarmużu zaostrzy smak filetu z ryby. Jest to doskonałe zdrowe połączenie. Smacznego!
Slow cooking − długie gotowanie w niskiej temperaturze
Metoda slow cooking to niezawodny sposób, żeby wydobyć smak mięsa, ryby czy nawet nasion roślin strączkowych. Pieczenie i gotowanie w niskiej temperaturze zapewni optymalną wilgotność potrawy. Na pewno zauważysz, że smak jedzenia przyrządzanego metodą slow cooking będzie inny – lepszy. Szczególnie polecam wykorzystać tą metodę do pieczenia ryb.
Sprawdź też przepis na wegańskiego burgera.
Slow cooking: przepis na halibuta pieczonego w niskiej temperaturze z pesto z jarmużu
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki do ryby (1 porcja):
- 150 g filetu z halibuta
- pieprz cytrynowy, łyżka soku z cytryny, czubryca zielona
Składniki do pesto (5 porcji):
- 2 szklanki liści z jarmużu (bez twardych łodyg)
- 50 ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki płatków drożdżowych (wersja wegańska)/ 3 łyżki parmezanu (wersja nie wegańska)
- sól, pieprz do smaku
- 2 duże ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Rybę umyj, osusz i podziel na porcje.
2. Dopraw rybę pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny, czybrycą zieloną.
3. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
4.Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 80 stopni C na około godzinę.
5.W czasie, kiedy ryba będzie w piekarniku przygotuj pesto.
6. Jarmuż opłucz i porwij na kawałki liście do rozdrabniacza. Czosnek obierz z łupin.
7.Dodaj wszystkie składniki do blendera i zblenduj na jednolite, gładkie pesto.
8.Rybę podawaj posmarowaną łyżką pesto.
Smacznego!
Przepisy na wolne gotowanie − pyszne ryby i mięso!
Slow cooking to doskonały sposób przygotowania ryby. Dodaje jej smaku i struktury. Niska temperatura powoduje, że białko ścina się powoli – dzięki temu z ryby nie ucieka woda i tłuszcz. W smaku jest ona bardziej soczysta niż tradycyjnie przygotowana ryba. Pieczenie w niskiej temperaturze sprawi, że ryba zachowa swoje wartości odżywcze. Białko zaczyna ścinać się w temperaturze 60 stopni C, dlatego preferowana temperatura wolnego pieczenia wynosi około 70 − 80 stopni C.
Proponowana porcja halibuta (150 g) może pokryć Twoje zapotrzebowanie na kwasy omega-3 na 2 dni! Kwasy wielonienasycone to niezbędny element zdrowego odżywiania. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych i depresji. Warto wykorzystywać ryby w swoim jadłospisie przynajmniej 2 razy w tygodniu. Filet z ryby upieczony w niskich temperaturach można wykorzystać także do past kanapkowych na przykład z dodatkiem gotowanego jaja lub awokado. Pasty kanapkowe z rybą to doskonały sposób aby przemycić ryby do diety dzieci.
Sprawdź też przepis na pstrąga łososiowego.
Pesto to natomiast propozycja na przemycenie warzyw zielonych w diecie. Taką pastę na bazie oliwy z oliwek możemy wykonać z dowolnego zielonego warzywa i liści: jarmużu, szpinaku, bazylii, natki pietruszki, natki marchewki, a nawet z liści rzodkiewki, które zazwyczaj się wyrzuca. Jeśli szukasz pomysłów na kuchnię no-waste, to właśnie pesto jest doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek z warzyw.
Główny składnik pesto to jarmuż, czyli warzywo które powinieneś poznać. Charakteryzuje się dużą zawartością folianów i beta-karotenu. Warzywo to wyjątkowo polecane jest w profilaktyce nowotworów. Zawiera składnik działający przeciwnowotworowo i antybakteryjnie – sulforafan. Warto wykorzystywać go w diecie jako składnik sałatek, pesto, zup, koktajli.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Produkt | Masa g/ miara domowa | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) |
Halibut | 150g / 1 filet | 136,5 | 27,8 | 1,9 | |
Jarmuż | 20g/ 1 garść | 9,8 | 0,856 | 0,2 | 1,75 |
Oliwa z oliwek | 10 ml/ 1 łyżka | 85 | 10 | ||
Pestki słonecznika | 5g/ 1 łyżeczka | 29 | 1,04 | 2,5 | 1 |
Płatki drożdżowe | 5g/ 1 łyżeczka | 15 | 2,1 | 0,2 | 1,8 |
SUMA | 278,9 | 31,8 | 14,9 | 4,55 |