Bezglutenowy obiad: makaron z soczewicy z pistacjowym pesto
29. 8. 2018
· 4 minuty czytania
Bezglutenowy obiad sprawdza się szczególnie w przypadku osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Poznaj wyjątkowy przepis na makaron z soczewicy i pesto!
Spis treści
Czy pistacje kojarzą Ci się tylko ze słoną przekąską? A co jeżeli powiem Ci, że pistacje mogą być składnikiem przepysznego i zdrowego pesto? Ten przepis na makaron z soczewicy z pesto pistacjowym i warzywami jest nie tylko zdrowy, ale i bezglutenowy. Takie danie mogą więc przygotować osoby cierpiące na celiakie lub nietolerancję na gluten. Zobacz, mój przepis!
Spis treści:
Pomysł na makaron z pesto pistacjowym
Lubisz pistacje? Pewnie znasz je w tradycyjnej formie − jako słoną przekąskę, którą możesz kupić w każdym supermarkecie. Ja proponuję spróbować czegoś innego! Pysznego i bardzo zdrowego − pesto z pistacji.
Danie, które przygotowałam jest bezglutenowe. Moje pesto pistacjowe ma w swoim składzie tylko pistacje, oliwę z oliwek, olej słonecznikowy i sól. Oprócz do przygotowania dania będziesz potrzebować jeszcze makaronu z soczewicy i cukinii, na którą jest teraz sezon. Oto mój pomysł na bezglutenowy obiad!
Sprawdź też przepis na kiszony czosnek.
Przepis na makaron z soczewicy z pesto pistacjowym
Składniki 2 − 3 osoby:
- Makaron z soczewicy (pół opakowania)
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 6 suszonych pomidorów
- 1 słoik pesto z pistacji
- 3 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
- Oliwa lub olej do smażenia
- Natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
1. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju lub oliwy z drugiego tłoczenia i podsmaż rozgniecione ząbki czosnku.
2. W oddzielnym garnku zagotuj wodę i wrzucić makaron. Gotuj według instrukcji na opakowaniu.
3.W międzyczasie, poszatkuj cukinię i wrzuć ją na patelnię. Duś aż zmięknie.
4.Kiedy cukinia będzie gotowa, dodaj pokrojone w kostkę pomidory: świeże i suszone. Wszystko smaż na większym ogniu dokładnie mieszając.
5. Do warzyw dodaj ugotowany makaron i pesto. Smaż jeszcze przez kilka minut, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.
6. Podawaj z natką pietruszki.
Smacznego!
Zdrowe danie bezglutenowe
Jeżeli cierpisz na celiakię lub masz nietolerancję glutenu, pewnie lekarz zalecił Ci wykluczenie z diety glutenu. Więcej o tych chorobach możesz przeczytać w artykułach: Alergia na gluten a alergia na pszenicę – lekarz tłumaczy różnicę! i Co to jest celiakia? Poznaj chorobę 1% populacji!
Gluten to nic innego jak mieszanina białek roślinnych, które występują w pszenicy, życie, jęczmieniu czy owsie. Dla osób, które nie mogą jeść glutenu, dobrą alternatywą są makarony z roślin strączkowych. Są bardzo smaczne i pożywne, dlatego warto je włączyć do swojej diety. Makarony roślinne oprócz tego, że są bezglutenowe, zawierają więcej białka roślinnego. Szczególnie więc polecane są również dla wegan i wegetarian do uzupełniania swojej diety w białko.
Weź też pod uwagę, że rośliny strączkowe zawierają witaminy z grupy B, żelazo, potas, magnez, wapń i cynk. Dlatego danie z makaronem z roślin strączkowych jest polecane jest również osobom z cukrzycą − ze względu na niski indeks glikemiczny makaronów z roślin strączkowych.
Sprawdź też preparaty z wapniem.
Pesto z pistacji z kolei to pyszny sposób na włączenie orzechów do diety. Takie pesto możesz przygotować samodzielnie w domu, albo kupić je w większych supermarketach czy w sklepach ze zdrową żywnością. Pistacje to doskonałe źródło błonnika pokarmowego i luteiny. Luteina należy do grupy karotenoidów, które mają działanie prozdrowotne dla Twojego organizmu. Jest szczególnie istotna wzroku. Oprócz tego pistacje zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych.
Zdrowa dieta nie musi być nudna − warto ją urozmaicać i wprowadzać nieznane wcześniej produkty. Od czasu do czasu warto więc zamienić zwykłe pesto z bazylii na pistacjowe i makaron pszenny na makaron z soczewicy! Urozmaicanie diety to jedna z głównych zasad zdrowego odżywiania.
Wartość odżywcza 1 porcji makaronu z pesto pistacjowym
Ilość na porcję | Ilość miara domowa | Energia (Kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | WW | |
Makaron z pesto | Ok. 300g | 470kcal | 21,41g | 20,31g | 48,98g | 7,45g | 4,28WW | |
Pesto | 40g | 1 porcja | 192kcal | 2,3g | 19g | 1,4g | 0,41g | 0,098 |
Cukinia | 100g | 1/2 sztuki | 16kcal | 1,21g | 0,18g | 3,35g | 1,1g | 0,225 |
Czosnek | 3g | 1 ząbek | 4kcal | 0,19g | 0,02g | 0,99g | 0,1g | 0,089 |
Makaron z soczewicy | 70g | 1 szklanka | 239kcal | 16,8g | 0,91g | 39,2g | 3,4g | 3,58 |
Pomidor | 100g | 1 sztuka | 19kcal | 0,91g | 0,2g | 4,04g | 1,2g | 0,284 |