Kiszonki wielowarzywne: przepis na kiszony czosnek
18. 2. 2020
· 3 minuty czytania
Kiszony czosnek idealnie sprawdza się do kanapek i sałatek. Można go również spożywać bezpośrednio ze słoika. Wyróżnia się wysoką zawartością błonnika i prebiotyków. Dowiedz się więcej!
Spis treści
Kiszony czosnek można wykorzystać do doprawiania staropolskich dań, dodawać go do sałatek i kanapek, a nawet jeść prosto ze słoika. Kiszonki to nie tylko kapusta i ogórki. Czy wiesz, jakie warzywa można kisić? Sprawdź przepis na kiszony czosnek!
Spis treści:
- Kiszenie warzyw mieszanych
- Jakie warzywa można kisić?
- Domowa kiszonka − kiszony czosnek
- Kiszonki wielowarzywne − właściwości dla zdrowia
Kiszenie warzyw mieszanych
Kiszenie jest stosowanym od wieków sposobem konserwacji żywności. Opiera się na procesie przeprowadzanym przez bakterie mlekowe. W wyniku procesu fermentacji mlekowej część cukrów prostych, które znajdują się w komórkach roślinnych, zostaje rozłożona na kwas mlekowy, co hamuje procesy gnicia.
Jakie warzywa można kisić?
Najbardziej popularnymi kiszonkami w Polsce są kiszona kapusta i ogórki. Niewiele osób jednak wie, że kisić można również inne warzywa, takie jak czosnek, kalafior, rzodkiewki, cukinie, papryki, marchewki czy buraki. Popularność również zyskują mieszane kiszonki wielowarzywne. W moim przepisie czosnek można podmienić na dowolne warzywa w dowolnych proporcjach i gwarantuję, że wyjdą znakomicie.
Sprawdź też przepis na syrop z cebuli i imbiru.
Domowa kiszonka − kiszony czosnek
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 1 mniejszy słoik
Składniki:
- 4 główki czosnku
- 3 małe kawałki chrzanu
- 6 ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- suszone kwiaty i łodygi kopru
- 1/4 łyżeczki gorczycy
- Opcjonalnie: 1 − 2 łyżki soku z kiszonych ogórków
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml wody
Przygotowanie:
1.Obierz czosnek.
2.Umyj, obierz i pokrój na kawałki chrzan.
3.Dokładnie umyj słoik i wyparz go wrzątkiem.
4.W międzyczasie przygotuj solankę. Zagotuj wodę i przelej ją do kubka, dodaj łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj aż do jej całkowitego rozpuszczenia.
5.Na dnie słoika umieść 3 kawałki chrzanu, pieprz, gorczycę i liść laurowy.
6. Dodaj do słoika ząbki czosnku i przykryj je z wierzchu koprem.
7.Zalej wszystko przygotowaną wcześniej letnią solanką.
8.Słoik zakręć i postaw na talerzyku lub tacce w ciemnym miejscu na 2 − 3 tygodnie.
9.Gdy proces fermentacji ustanie jeszcze raz dobrze dokręć nakrętkę słoika.
Kiszonki wielowarzywne − właściwości dla zdrowia
Czosnek jest bogatym źródłem prebiotyków, czyli substancji pobudzającej rozwój prawidłowej flory jelit. Aż około 17,5% jego masy to błonnik prebiotyczny − oporny na działanie ludzkich enzymów trawiennych, ale ulegający fermentacji w przewodzie pokarmowym za sprawą działania mikroflory jelitowej. W tym procesie powstają krótkołańcuchowe kwasy karboksylowe, które mają znaczenie w utrzymywaniu prawidłowej struktury i funkcji komórek nabłonka jelita grubego.
Wykazano, że czosnek i preparaty z czosnku wywierają również korzystny wpływ na układ secowo-naczyniowy, bo obniża to ryzyko wystąpienia zawału serca u osób z chorobą wieńcową. Regularnie spożywany wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, dzięki czemu zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów. Dodatkowo błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom, ma działanie przeciwnowotworowe oraz pozostawia uczucie sytości.
Sprawdź też, czym różni się probiotyk od prebiotyku.
Dzięki kiszeniu jeszcze bardziej zwiększa się wartość odżywcza warzyw. Podczas przemiany cukrów prostych w kwas mlekowy zmniejsza się kaloryczność kiszonego produktu. Do tego kwas mlekowy pobudza procesy trawienia i korzystnie wpływa na pracę jelit. Powstające w procesie kiszenia bakterie kwasu mlekowego są naturalnym probiotykiem, dlatego spożywanie kiszonek może zwiększyć odporność organizmu na zakażenia poprzez wspieranie prawidłowej mikroflory bakteryjnej. Kiszone produkty również są źródłem antyoksydantów – witamin A, C i E oraz korzystnie wpływających na skórę, włosy i paznokcie witamin z grupy B.
Pamiętaj! Chociaż kiszonki są źródłem wielu prozdrowotnych składników, nie należy ich jeść bez ograniczeń! Są one bogatym źródłem soli, która spożywana w nadmiarze przyczynia się do wzrostu ciśnienia tętniczego. Ostrożność powinny zachować szczególnie osoby z niewydolnością nerek.
Wartość odżywcza 1 porcji:
WW: 0
WBT: 0,7
Nazwa | Ilość (g) | Ilość w miarach domowych | Energia (kcal) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
Kiszony czosnek | 20 | 1/2 główki | 30 | 0,1 | 6,61 | 1,27 |