Czas na szpinak w diecie! Szpinakowe pesto z polskim akcentem
26. 3. 2019
· 4 minuty czytania
Szukasz smacznego przepisu z wykorzystaniem szpinaku? Sprawdź, jak wykonać pesto z dodatkiem bazylii, cukinii oraz pieczarek i orzechów. Poznaj szczegóły!
Spis treści
Już czas zamienić warzywo, które było zmorą dzieciństwa, w coś niesamowicie pysznego! Mowa oczywiście o szpinaku – warzywie bogatym w kwas foliowy i witaminę K. Poznaj właściwości zdrowotne szpinaku i dowiedz się jak najlepiej go przyrządzać.
Pesto w szpinakowym wydaniu
Szpinak doczekał się nawet swojego dnia w kalendarzu! Dlatego postanowiłam stworzyć polski odpowiednik włoskiego bazyliowego sosu pesto. Bazą mojego sosu jest szpinak i wędzony ser z mleka owczego. Ten przepis jest idealny dla osób, które zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, bo potrawa praktycznie robi się sama. Wystarczy to, że masz blender do przygotowania sosu i garnek do ugotowania makaronu! Pamiętaj, że zawsze możesz zrobić większą ilość sosu i przechowywać go przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniczku w lodówce.
Sprawdź też: Dieta przy Hashimoto – co jeść? Zalecenia dietetyczne i przykładowy jadłospis.
Przepis na szpinakowe pesto
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 100 g świeżego szpinaku
- 70 g oscypka lub innego twardego wędzonego sera
- 20 g oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 5 listków bazylii
- garstka orzechów laskowych
- 100 g cukinii
- 100g pomidorków koktajlowych
- 100 g pieczarek
- garstka orzechów laskowych
Przygotowanie:
1. Liście szpinaku i bazylii umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
2.Wrzuć je do kielicha blendera. Jeżeli używasz blendera ręcznego możesz umieścić składniki w jakimś wysokim i głębokim naczyniu, np. shakerze.
3.Do liści szpinaku dodaj 1 ząbek czosnku 1 łyżki oliwy, starty ser i podprażone na suchej patelni orzechy. Całość zblenduj, aż masa zacznie przypominać oryginalny sos pesto.
4.Umyj wszystkie warzywa. Pieczarki obierz i przekrój na ćwiartki, cukinię pokrój w cienkie paski za pomocą obieraczki, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
5. Zacznij gotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
6.Gdy makaron będzie się gotował, podsmaż lekko osolone pieczarki na łyżeczce oleju tak, aż się zarumienią. Dorzuć do nich paski z cukinii i pomidorki. Podsmaż wszystko przez 2 − 3 minuty. Zdejmij warzywa z patelni.
7.Na tę samą patelnię wrzuć odcedzony makaron, dodaj do niego przygotowany wcześniej sos i dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec połącz makaron z warzywami.
Sprawdź też przepis na lekkostrawne potrawy wielkanocne.
Dieta szpinakowa – nie taka straszna!
Wiele osób pamięta szpinak jako zieloną, bezsmakową breję, którą z uporem maniaka wciskali w nas rodzice. Na szczęście od kilku lat coraz popularniejsze stają się inne sposoby serwowania szpinaku – takie, które nie odstraszają nas od tego warzywa pełnego witamin i przeciwutleniaczy.
Wartości odżywcze | 100 g szpinaku |
Wartość energetyczna | 23 kcal |
Białko | 2,86 g |
Tłuszcze | 0,39 g |
Węglowodany | 3,63 g |
Błonnik | 2,20 g |
Witamina C | 28,10 mg |
Foliany | 194 µg |
Witamina K | 483 µg |
Luteina i zeaksantyna | 12,20 µg |
Wapń | 99,0 mg |
Potas | 558 mg |
Szpinak jest bogatym źródłem witaminy K, która odgrywa bardzo ważną rolę w krzepnięciu krwi. Warto również zwrócić uwagę na witaminę A, beta-karoten, luteinę oraz zeaksantynę, czyli związki korzystnie wpływające na procesy widzenia. Te zawarte w szpinaku substancje spożywane regularnie zapobiegają degeneracji plamki żółtej.
Co więcej, 100 g szpinaku to tylko 23 kcal, dlatego świetnie sprawdza się jako składnik diet odchudzających. Oprócz tego, zielone warzywa liściaste są szczególnie polecane przyszłym mamom ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, który zapobiega wystąpieniu wad cewy nerwowej u dziecka. Kwas foliowy w szpinaku jest wrażliwy na wysokie temperatury, dlatego warto spożywać szpinak na surowo. Świeże liście szpinaku najczęściej używane są jako składnik sałatek lub owocowo-warzywnych koktajli. Dzięki temu, że mają neutralny smak, bardzo dobrze komponują się z serami czy owocami. Przykład pysznej sałatki ze szpinakiem znajdziesz u Izy: Sałatka na odchudzanie: szpinak, pęczak i pasta chilli sambal oelek. Pamiętaj, żeby zawsze umyć szpinak przed jedzeniem, bo na liściach i łodygach gromadzi się sporo piasku. Szpinak myj pod zimnym strumieniem wody i delikatnie osuszaj na ręczniku papierowym. Szpinak można również poddać krótkiej obróbce termicznej. Wystarczą 1− 2 minuty na patelni, żeby listki lekko zwiędły.
Szukasz więcej szpinakowych inspiracji? Sprawdź przepis Ewy na muffinki jajeczne: Przepis na pożywne muffiny jajeczne.
Wartość odżywcza 1 porcji
WW: 5
WBT: 3,8
Miara domowa | Masa (g) | Energia (kcal) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) | |
Makaron ze szpinakowym pesto i warzywami | 1 talerz | 400 | 585 | 31,66 | 50,63 | 25,67 |
szpinak | 2 garści | 50 | 12 | 0,2 | 1,82 | 1,43 |
oscypek | 1 mały | 35 | 117 | 8,98 | 0,12 | 8,68 |
oliwa | 1 łyżka | 10 | 88 | 10 | 0,00 | 0,00 |
czosnek | 1/2 ząbka | 2 | 3 | 0,01 | 0,66 | 0,13 |
bazylia | 2 listki | 10 | 3 | 0,06 | 0,43 | 0,25 |
orzechy włoskie | 1/2 garstki | 15 | 98 | 9,78 | 2,06 | 2,28 |
cukinia | kawałek | 50 | 8 | 0,09 | 1,68 | 0,61 |
pomidory koktajlowe | 4 sztuki | 50 | 9 | 0,1 | 1,96 | 0,44 |
pieczarki | 3 sztuki | 50 | 9 | 0,2 | 1,3 | 1,35 |
makaron | 1 szklanka | 70 | 238 | 2,24 | 40,6 | 10,5 |