Czy bób jest zdrowy? TAK! Sprawdź przepis na lekką sałatkę z gotowanym bobem
29. 6. 2019
· 4 minuty czytania
Bób wyróżnia się bogactwem białka, dlatego nie powinno zabraknąć go w codziennej diecie. Jeśli chcesz sprawdzić, jak przyrządzić pyszną sałatkę z dodatkiem tego warzywa, przeczytaj nasz przepis!
Spis treści
Lato to sezon na bób! Sprawdź przepis na sycącą, a zarazem lekką sałatkę z gotowanym bobem. Co niezwykłego jest w tym warzywie i jakie korzyści zdrowotne może przynieść włączenie go do swojego jadłospisu? Wszystkiego dowiesz się właśnie tu!
Spis treści:
Sezon na bób – jaki wybrać bób?
Sezon na bób zaczyna się w połowie czerwca lub na początku lipca i trwa dość krótko, bo około 1,5 miesiąca. Najsmaczniejszy jest na samym początku sezonu − wtedy jego ugotowanie zajmuje najmniej czasu.
Gdy kupujesz świeży bób na straganie zwróć uwagę na to, żeby ziarna były jasnozielone, twarde, bez żadnych brązowych przebarwień. Po przyjściu z zakupów do domu, od razu przełóż bób do papierowej torebki i przechowuj go w lodówce.
Z bobu można przygotować wiele różnych dań, takich jak pasty kanapkowe czy zupy krem. Ja jednak postanowiłam podzielić się swoim przepisem na lekką, a zarazem sycącą sałatkę z gotowanym lekko podsmażonym bobem.
Sprawdź też przepis na sałatkę z buraka.
Przepis na sałatkę z bobem
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 200 g bobu (1,5 szklanki)
- 60 g komosy ryżowej
- 150 g kalarepy
- 100 g rzodkiewki
- 2 ogórki kiszone
- 2 małe szalotki
- Łyżka soku z cytryny
- Łyżka oliwy
- Łyżka pestek słonecznika
- Sól, pieprz, czosnek granulowany
Przygotowanie:
1.Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przestudź na sitku.
2.Gdy komosa będzie się gotować obierz kalarepę ze skóry. Pokrój kalarepę, ogórka i rzodkiewkę na dużą kostkę i przełóż je do większej miski.
3. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
4.Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika.
5. Bób dokładnie przepłucz i wrzuć do garnka z wrzącą osoloną wodą. Żeby bób był bardziej aromatyczny możesz do gotowania dodać 2 ząbki czosnku lub gałązkę ulubionych ziół. Gotuj przez 3 − 4 minuty, odcedź i wrzuć od razu do miski z zimną wodą. Dzięki temu będzie Ci łatwiej obrać bób ze skórki.
6. Na połowie łyżki oliwy na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj obrany bób i podsmaż wszystko przez 2 minuty.
7.Przygotuj sos: wymieszaj ze sobą pół łyżki oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek granulowany.
8.Wszystkie przygotowane składniki sałatki połącz ze sobą w misce. Posyp danie prażonymi pestkami słonecznika i polej sosem.
Sprawdź też przepis na pudding chia.
Czy bób jest zdrowy? Bób i właściwości zdrowotne
Bób to roślina z rodziny strączkowych, tak więc podobnie do innych przedstawicieli tej grupy, takich jak soja, ciecierzyca czy soczewica jest dobrym źródłem białka roślinnego. W połączeniu z produktami zbożowymi białko będzie jeszcze lepiej przyswajalne.
Bób prawie nie zawiera tłuszczu! W 100 g surowych nasion znajduje się mniej niż 0,5 g tłuszczu. Dlatego jest on szczególnie polecanym warzywem w diecie osób odchudzających się. Również ze względu na wysoką zawartość błonnika.
100 g surowego bobu | Wartości |
Wartość energetyczna | 77 kcal |
Białko | 7,1 g |
Tłuszcz | 0,4 g |
Węglowodany | 14 g |
Błonnik | 6 g |
Żelazo | 2,1 mg |
Foliany | 177 mg |
Bób a zdrowie
W bobie można znaleźć wysokie jak na warzywa ilości żelaza. Jedną z najważniejszych cech bobu jest obecność znacznych ilości kwasu foliowego. Kiedy zjesz 100 g tego warzywa możesz dostarczyć aż 44% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Ze względu na niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość błonnika, bób polecany jest w prewencji chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca czy zawał serca. Co więcej, jedzenie większych ilości błonnika pokarmowego ma działanie antynowotworowe. Dzięki temu, że skraca czas przejścia pokarmu przez jelita, zmniejsza tym samym czas stykania się błony śluzowej okrężnicy z potencjalnie szkodliwymi związkami.
Bób − witaminy
Na spożywaniu potraw z bobem skorzystać też mogą z pewnością przyszłe mamy – zarówno te w ciąży i te, które dopiero ją planują. Kwas foliowy jest niezbędny nie tylko do zapobiegania anemii. Ma on istotną rolę w zapobieganiu wadom cewy nerwowej (takim jak rozszczep kręgosłupa i bezmózgowie) u dzieci. Właśnie dlatego, oprócz zachęcania kobiet ciężarnych do spożywania produktów bogatych w foliany, zaleca się im suplementację kwasu foliowego już na 12 tygodni przed planowaną ciążą.
Sprawdź też tabletki z witaminami i minerałami.
Wartość odżywcza 1 porcji
WW: 3,7
WBT: 1,6
Nazwa | Ilość (g) | Ilość w miarach domowych | Energia (kcal) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) | Błonnik (g) |
Sałatka z bobem | 345 | 1 miska | 337,5 | 11,63 | 49,63 | 14,65 | 12,24 |
Bób | 100 | 3/4 szklanki | 77 | 0,4 | 17,36 | 7,1 | 6 |
Komosa Ryzowa | 30 | 3 łyżki | 102 | 1,8 | 16,5 | 4,2 | 2,1 |
Kalarepa | 75 | 1/2 małej sztuki | 20 | 0,07 | 4,65 | 1,28 | 1,65 |
Rzodkiewka | 50 | 2,5 sztuki | 8 | 0,05 | 1,7 | 0,34 | 1,25 |
Ogórek Kiszony | 60 | 1 sztuka | 29 | 0,07 | 7,95 | 0,09 | 0,3 |
Szalotki | 20 | 1 sztuka | 14,5 | 0,02 | 3,36 | 0,5 | 0,64 |
Oliwa z Oliwek | 5 | 1 łyżeczka | 59,5 | 6,75 | |||
Nasiona Słonecznika | 5 | 1 łyżeczka | 29 | 2,49 | 1,20 | 0,96 | 0,3 |