Dieta dla cukrzyka typu 2. O czym warto pamiętać?
Cukrzyca typu 2 określana jest mianem choroby cywilizacyjnej. Zapada na nią coraz więcej osób. Często wynika z niewłaściwej diety. Jak komponować swoje menu? Sprawdź!
Spis treści
Indeks glikemiczny to sposób klasyfikacji produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi. Im wyższy indeks glikemiczny danego produktu, tym szybciej wzrasta poziom glukozy we krwi. Żeby lepiej zobrazować podział produktów żywnościowych przygotowałam przykładową tabelkę podzieloną według indeksu glikemicznego.
Cukrzyca typu 2. jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Mówi się nawet o tym, że cukrzyca typu 2. staje się światową epidemią. U około 90% cukrzyków stwierdza się nadwagę lub otyłość. Nieleczona choroba może doprowadzić do poważnych powikłań, m. in. do chorób układu sercowo-naczyniowego. Promocja zdrowego trybu życia, połączenie diety i odpowiedniej aktywności fizycznej to podstawowa metoda nie tylko profilaktyki, ale również leczenia tego typu cukrzycy. Co można jeść przy cukrzycy typu 2.?
Cukrzyca typu 2. − dieta oparta o zasady zdrowego żywienia!
Dieta przy cukrzycy typu 2. jest oparta o zasady zdrowego żywienia. Najlepiej jeść 4 − 5 posiłków regularnie, co 3 − 4 godziny, najlepiej w miarę możliwości o stałych porach. Jeśli chory ma nadwagę lub jest otyły, to zaleca się redukcję masę ciała i dostosowanie przez dietetyka zalecanej ilości kilokalorii na dzień.
Sprawdź też leki i tabletki dla diabetyków.
Żywienie w cukrzycy typu 2 − indeks glikemiczny
Co jeść przy cukrzycy typu 2.? Podstawowym składnikiem diety, który dostarcza Ci energii są węglowodany. W przypadku cukrzycy zwracaj szczególną uwagę na ich rodzaj. W tym schorzeniu węglowodany powinny pokrywać 40 − 50% wartości energetycznej diety. Wybieraj głównie takie, które mają niski indeks glikemiczny (<50).
Dowiedz się więcej na temat diety o niskim indeksie glikemicznym.
Niski indeks glikemiczny | Średni indeks glikemiczny | Wysoki indeks glikemiczny |
Warzywa: bakłażan, cukinia, cebula, cykoria, czosnek, fasola, marchew, ogórek, papryka, kalafior, brokuł, pomidor, por, rzodkiewka, sałata, seler, soczewica, szpinak, | warzywa konserwowe (groszek, kukurydza), | ziemniaki, dynia, bób, burak |
Owoce: agrest, awokado, banan, brzoskwinia, czereśnie, owoce cytrusowe, truskawki, jabłka, śliwki, gruszka, orzechy | Ananas, winogrona, mango, kiwi | Owoce suszone (daktyle, rodzynki, morele), Owoce w słodkim syropie z puszki |
Pieczywo z mąki pełnoziarnistej (razowej), kasza gryczana, kasza pęczak, płatki owsiane, makarony z mąki pełnoziarnistej, makarony z mąki z warzyw strączkowych | Ryż, kasza jęczmienna, kasza jaglana | Pieczywo z mąki pszennej, słodkie bułki i ciasta |
Mleko i produkty mleczne | ||
Mięso,ryby , jaja | ||
Tłuszcze (oleje, masło) | Produkty o wysokim stopniu przetworzenia: słodycze, ciasteczka, żelki, czekolada mleczna, |
Jadłospis dla cukrzyka typu 2. − jak łączyć produkty?
Jak komponować posiłki przy cukrzycy typu 2.? Jak wspomniałam wcześniej, najlepiej wybierać te produkty, które mają niski indeks glikemiczny. Zaleca się, żeby w diecie znalazło się 5 porcji produktów zbożowych, co najmniej 4 porcje warzyw i 2 − 3 porcje owoców. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (warzywa, owoce) najlepiej spożywać w połączeniu z produktami o wysokiej zawartości białka, tłuszczu, błonnika pokarmowego. Taki zestaw obniży całkowity indeks posiłku i glukoza będzie wchłaniana wolniej. W praktyce zaleca się np. jeść owoce w połączeniu z jogurtem i orzechami, a nie same owoce jako przekąski. Od czasu do czasu osoba z cukrzycą typu 2. może także pozwolić sobie na np. gotowane ziemniaki, ale w połączeniu z chudym mięsem lub porcją ryby. Takie komponowanie posiłków nie tylko urozmaici dietę, lecz także zapobiegnie nagłym wzrostom glukozy we krwi.
Dobrym zamiennikiem cukru w diecie są substancje słodzące (słodziki), które mogą być stosowane w zalecanych przez producenta dawkach. Unikaj natomiast fruktozy jako zamiennika cukru.
Z tłuszcze mogą stanowić w diecie ok. 30 − 35%. Wybieraj tłuszcze roślinne (olej rzepakowy, oliwę z oliwek, olej lniany) i produkty, które są źródłem kwasów wielonienasyconych (orzechy włoskie, ryby morskie, pestki i nasiona).
Sprawdź też, jakie tłuszcze są uważane za najlepsze.
Cukrzyca typu 2. − czego nie jeść i nie pić?
W diecie staraj się ograniczyć produkty, które zawierają nasycone kwasy tłuszczowe (np. tłuste mięsa, przetworzone produkty mięsne, smalec). Oprócz tego najlepiej maksymalnie ogranicz słodycze, ciasta, produkty typu instant, fast foody.
Uważaj także przy napojach. Wybieraj te niedosładzane, a najlepiej pij po prostu wodę. Dzienne spożycie płynów powinno wynosić około 2 − 3 litry. Unikaj też alkoholu. Alkohol hamuje uwalnianie glukozy z wątroby i w związku z tym jego spożycie (zwłaszcza bez przekąski) może sprzyjać rozwojowi niedocukrzenia (hipoglikemii), która nieleczona, może zagrażać życiu. Dla kobiet dozwolona porcja alkoholu to nie więcej niż 20g/d, a dla mężczyzn 30g na dobę.
Skład i jakość diety w cukrzycy typu 2. jest bardzo ważny i stanowi podstawę leczenia tej choroby. Dlatego też tak ważne jest planowanie zdrowych, odpowiednio zbilansowanych posiłków.