Dieta na wzmocnienie odporności. Dietetyk radzi!

19. 4. 2020 · 4 minuty czytania

Chcesz wzmocnić odporność? Odkryj sekret udanej diety! Poznaj przydatne porady i inspiracje. Stwórz naturalną tarczę przed chorobami. Dowiedz się więcej!

Ewa Antoniak
Ewa Antoniak
Dieta na wzmocnienie odporności. Dietetyk radzi!

Dieta na wzmocnienie odporności to przede wszystkim zdrowa i zbilansowana dieta. Ponad 80% komórek układu odpornościowego znajduje się w jelitach. Dlatego właśnie, kiedy chcesz zadbać o swoje zdrowie w pierwszej kolejności przyjrzyj się swojej diecie. Zobacz, jakie produkty warto wkomponować w swój jadłospis, żeby skutecznie chronić się przed wirusami!

Rolą układu odpornościowego jest ochrona organizmu przed schorzeniami. Jego funkcjonowanie zależne jest od wielu różnych czynników. Wśród nich można wymienić: wiek, uwarunkowania genetyczne, aktywność fizyczną, sen, wypoczynek, stres, a także dietę.

Warto podkreślić, że siły obronne Twojego organizmu są w dużym stopniu uzależnione od tego, jak się odżywiasz. Oczywiście, żywność w magiczny sposób nie ochroni Cię przed chorobami, ale może skutecznie wspomóc funkcjonowanie organizmu tak, żeby zapobiec ewentualnym infekcjom.

O wzmocnienie odporności warto zadbać szczególnie teraz, po zimie, kiedy na skutek niskich temperatur dochodzi do osłabienia układu immunologicznego i zwiększenia podatności na choroby. W związku z tym, niezwykle istotne jest stosowanie zbilansowanej i urozmaiconej diety, która dostarczy w odpowiednich ilościach wszystkich niezbędnych składników potrzebnych do prawidłowej pracy całego organizmu. Obniżona odporność bardzo często bierze się z niedoborów pokarmowych, które mogą zwiększać ryzyko zakażeń. Zapamiętaj, że dobrze odżywiony organizm ma siłę, żeby skutecznie walczyć z infekcjami.

Sprawdź też, jakie witaminy wzmacniają odporność organizmu.

dieta na wzmocnienie odporności

 

Dieta wzmacniająca układ immunologiczny

Interesujące jest to, że odporność w dużej mierze zależy od pracy jelit. Jelita odpowiadają nie tylko za procesy trawienia i wchłaniania składników odżywczych, ale też za utrzymanie bariery ochronnej organizmu. To właśnie w tkance limfatycznej jelit znajduje się ok. 80% komórek układu immunologicznego, które walczą z bakteriami, wirusami i innymi patogenami. W prawidłowym rozwoju tego systemu niezbędne jest utrzymanie odpowiedniej kolonizacji bakteryjnej przewodu pokarmowego. Bez tego, układ odpornościowy organizmu nie mógłby funkcjonować we właściwy sposób. Kształtowanie mikrobioty jelitowej, czyli zestawu mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy, to proces długotrwały. Ma na niego wpływ wiele czynników, m.in. dieta.

Jedzenie żywności przetworzonej, zwłaszcza słodyczy, fast foodów, słodzonych napojów czy produktów z białej mąki skutecznie niszczy florę jelitową, prowadząc do kolonizacji patogennych szczepów bakterii.

Sprawdź też, na czym polegają badania immunologiczne.

produkty wzmacniające organizm

Produkty wzmacniające organizm

Kiedy chcesz wzmocnić odporność organizmu, warto w pierwszej kolejności zadbać o podstawowe kwestie związane z dietą. Tutaj z pomocą może przyjść Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej stworzona przez Instytut Żywności i Żywienia, która w obrazowy sposób prezentuje jak powinien wyglądać prawidłowy sposób żywienia. Poniżej stworzyłam dla Ciebie listę wybranych produktów, które obowiązkowo musi zawierać dieta na wzmocnienie odporności.

Warzywa i owoce

Są one źródłem wielu składników bioaktywnych, takich jak: witamina C i E, flawonoidy, β-karoten, likopen, izoflawony i selen. Związki te mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zwalczają wolne rodniki, chronią DNA komórek i stymulują układ odpornościowy.

dieta wzmacniająca układ immunologiczny

Cebula i czosnek

Zawarta w nich allicyna ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Produkty te wspomagają też odbudowę flory bakteryjnej po kuracjach antybiotykowych.

dieta uodparniająca

Kiszonki

Jogurt naturalny, kefir, maślanka, kiszona kapusta, ogórki kiszone są źródłem probiotyków, które korzystnie oddziałują na mikroflorę. Uszczelniają one ściany nabłonka jelitowego, hamują rozwój patogenów i stymulują rozwój dobrych bakterii.

kiszonki

Miód

Znajduje się w nim wiele enzymów pochodzących z gruczołów ślinowych pszczół, które hamują wzrost i namnażanie się drobnoustrojów. Pamiętaj, że wysoka temperatura niszczy te substancje, dlatego też najlepiej spożywaj miód na zimno.

miód pszczeli

Oleje roślinne, ryby

Zawarte w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe uczestniczą w produkcji eikozanoidów, czyli przeciwzapalnych hormonów. Zwiększają też aktywność fagocytów, będących komórkami pochłaniającymi bakterie. Poza tym, tłuste ryby morskie są źródłem witaminy D, która bierze udział w regulacji układu immunologicznego.

oleje oraz rośliny

Pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych

Są źródłem witamin z grupy B i cynku, wspomagających system odpornościowy organizmu. Cynk wzmacnia śluzówki, utrudniając bakteriom i wirusom przedostanie się do wnętrza organizmu.

Jak widzisz, żeby wzmocnić odporność swojego organizmu, nie trzeba od razu sięgać po środki farmakologiczne. Kiedy jesz odpowiednie produkty przyczyniasz się do wzmocnienia układu immunologicznego. Oprócz stosowania zdrowej diety, koniecznie pamiętaj również o regularnym uprawianiu aktywności fizycznej i dbaniu o dobry sen i wypoczynek. Pamiętaj, że najlepszą metodą na poprawę odporności jest profilaktyka.

    Więcej artykułów na ten temat

    O autorze
    Ewa Antoniak
    Ewa Antoniak
    Od zawsze interesował mnie temat zdrowego odżywiania, dlatego zdecydowałam się studiować dietetykę. Jestem również współautorką bloga „Easy with food” o tematyce żywieniowej, ponieważ lubię dzielić się swoją wiedzą z innymi i motywować do zmian swoich nawyków na zdrowsze. Uważam, że zdrowa dieta to nie tylko klucz do wymarzonej sylwetki, ale także poprawy samopoczucia i zachowania wewnętrznej równowagi.
    Przeczytaj więcej od tego autora
    O autorze
    Ewa Antoniak
    Ewa Antoniak
    Od zawsze interesował mnie temat zdrowego odżywiania, dlatego zdecydowałam się studiować dietetykę. Jestem również współautorką bloga „Easy with food” o tematyce żywieniowej, ponieważ lubię dzielić się swoją wiedzą z innymi...
    Przeczytaj więcej od tego autora

    checkout.warnings.Notice