Dodatki do grilla: wegański majonez z kaszy jaglanej i kalafiora
27. 4. 2018
· 4 minuty czytania
W sieci znajduje się pełno ciekawych przepisów, ale często brakuje pomysłów na zdrowe dodatki do kanapek czy mięsa. Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo, sprawdź, jak przygotować wegański majonez!
Spis treści
W Internecie możesz znaleźć pełno przepisów na zdrowe dania z grilla. Ale z czym je jeść? Co z dodatkami mięsa, ryby czy pieczonych ziemniaczków? Spokojnie! Znalazłam sposób i na to! Ten wegański majonez ma aż 3 razy mniej kilokalorii niż tradycyjny! Zobacz, mój prosty przepis na przepyszny dodatek do zdrowego grilla, czyli majonez w wersji wege.
Spis treści:
Pomysł na zdrowe dodatki do grilla: majonez wegański!
Nareszcie przyszła prawdziwa wiosna, a wraz z nią zaczął się sezon na grilla. Jeśli pogoda dopisze, będzie on trwał do ostatnich, ciepłych dni września, za co mocno trzymam kciuki.
Chociaż grill kojarzy się raczej z jedzeniem tłustych i ciężkich potrwaw, nie oznacza to, że musisz pożegnać się ze zdrowymi nawykami żywieniowymi! Moim ulubionym sposobem na zdrowe odżywianie (jednocześnie nie odmawiając sobie przyjemności z jedzenia) jest przygotowywanie zdrowszych zamienników tradycyjnych produktów. Przykładem tego jest właśnie „majonez” z kalafiora i kaszy jaglanej.
Sprawdź też przepis na zapiekankę z bakłażanem.
Wegański majonez − przepis
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 25
Składniki:
- 1/2 małego kalafiora (może być mrożony)
- Niecała 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (40g)
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
1. Kalafiora umyj i pokrój w różyczki. Wrzuć go do gotującej się, osolonej wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 − 20 minut.
2. Kaszę jaglaną przepłucz kilka razy zimną wodą na sitku, żeby pozbyć się jej goryczki. Zalej kaszę w garnku 1 szklanką wrzątku i gotuj bez przykrycia, na malutkim ogniu, przez 20 minut. Możesz lekko posolić wodę. Nie mieszaj kaszy podczas gotowania. Jeśli po 20 minutach nie wchłonęła się jeszcze cała woda, wyłącz gaz i przykryj garnek pokrywką na kilka minut.
3. Poczekaj aż kasza i kalafior ostygną i włóż je do kielicha blendera. Dodaj musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Zblenduj dokładnie na gładką masę. Podczas blendowania stopniowo dodawaj olej.
4. Schłodź przygotowany wegemajonez w lodówce. Podawaj z ulubionymi daniami z grilla.
Poznaj też przepis na zdrowe guacamole.
Majonez kontra wegański majonez!
Porcja 15 g zwyczajnego majonezu zawiera przeciętnie aż 90 kcal! Możesz zastanawiać się, dlaczego jest on aż tak kaloryczny. Wynika to z samej receptury, bo majonez zazwyczaj składa się w ponad 70% z oleju. Porcja przygotowanego przeze mnie, wegańskiego zamiennika majonezu to tylko 30 kcal. A to dlatego, że nie potrzebujesz tu dużej ilości oleju − dodatek kalafiora i kaszy jaglanej pozwolił uzyskać równie kremową konsystencję.
Ponadto, większość majonezów sklepowych nie może pochwalić się naturalnym składem. Do jego produkcji często używa się jaj z proszku lub zagęstników, które nie są konieczne do zrobienia majonezu.
Samodzielne wykonanie domowego majonezu jest dość trudne. Wiem to z doświadczenia – raz w życiu, wraz z przyjaciółką, podjęłyśmy się tego zadania i niestety, wyszła nam gęsta breja, do tego okropna w smaku. Do dziś nie wiemy, gdzie popełniłyśmy błąd.
Na szczęście, z moim przepisem poradzi sobie każdy! Nie musisz się obawiać, czy masz wystarczająco dobry blender. Ja, kupiłam swój na promocji w supermarkecie, a i tak poradził sobie znakomicie. Jeśli Twój sprzęt jest chociaż trochę lepszy, to będziesz w stanie uzyskać jeszcze bardziej gładki majonez wegański.
Przepis ten jest na tyle prosty, że możesz wykonać nawet z dziećmi. Blendowaniem lepiej zostawić dorosłym, ale dzieci na pewno będą dobrze się bawić podczas doprawiania majonezu. Dzięki temu z pewnością będą go chętniej jadły.
Sprawdź też przepis na syrop z czosnku.
Mój wegemajonez będzie świetnym dodatkiem do pieczonych ziemniaczków, szaszłyków z grilla i burgerów. Może nie smakuje on identycznie jak tradycyjny majonez – w końcu jest zrobiony z kalafiora! Ale to nie znaczy, że nie jest przepyszny! Musisz jedynie pamiętać, żeby kupić kalafiora, który nie będzie gorzki oraz o dobrym przepłukaniu zimną wodą kaszy jaglanej.
Wartość odżywcza 1 porcji
WW: 0,1
WBT: 0,23
Nazwa | Porcja w gramach | Miara domowa | Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] |
Wegemajonez | 15 | Łyżeczka majonezu | 30 | 0,4 | 2,4 | 1,4 | 0,3 |
Wartość odżywcza w 100g
Nazwa | Porcja w gramach | Miara domowa | Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] |
Wegemajonez | 100 | 6,6 łyżeczki | 187,4 | 2,3 | 15,5 | 8,8 | 1,7 |
Kalafior | 50 | 1/8 sztuki | 13,5 | 1,2 | 0,1 | 1,3 | 0,15 |
Kasza jaglana, gotowana | 25 | Łyżka | 27,25 | 0,85 | 0,225 | 5,475 | 0,55 |
Olej rzepakowy | 15 | 1 1/2 łyżki | 135 | 15 | |||
Sok z cytryny | 3 | Pół łyżki | 0,9 | 0,2 | |||
Musztarda | 3 | 1/4 łyżeczki | 4,125 | 0,15 | 0,15 | 0,5 | 0,05 |
Ksylitol | 2 | 1/4 łyżeczki | 4,2 |