Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym. Sprawdź przepis!
17. 9. 2019
· 4 minuty czytania
Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym, inaczej określana jako moussaka, to potrawa znana w Grecji. Zachwyca wyjątkowym smakiem. Z powodzeniem sprawdza się jako pomysł na obiad!
Spis treści
Jesień to kuchenne rozpoczyna sezon na bakłażany. Są bardzo wartościowe i jak najbardziej mają swoje miejsce w zdrowym jadłospisie. Oto przepis na moussakę – zapiekankę z pomidorami, bakłażanem i mięsem mielonym. Jest to potrawa popularna głównie w Grecji. Przygotowanie dania może zająć Ci trochę czasu, ale z pewnością – warto go poświęcić!
Spis treści:
Jesień to sezon na bakłażany!
Bakłażan znany jest również pod nazwą oberżyna. Jest bardzo wartościowy i warto wkomponować go do zdrowej diety. Zawiera dużo witamin i minerałów, a do tego jest niskokaloryczny. Bakłażan charakteryzuje się wysoką zawartością witamin z grupy B, potasu i błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Dzięki niskiej zawartości energii będzie świetnym rozwiązaniem dla osób na diecie, tak jak praktycznie każde warzywo. Jest on jednak stosunkowo ciężkostrawny.
Sprawdź też sałatkę z tuńczykiem i kukurydzą.
Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym − przepis
Liczba porcji: 4 − 5
Czas przygotowania: 70 min
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Ok. 400 g sosu pomidorowego domowej roboty, passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce
- 400 g mięsa mielonego chudego, np. z piersi indyka
- 300 ml mleka 2%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Pół szklanki startego parmezanu
- Przyprawy: sól, pieprz, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka oregano, 1 łyżka papryki słodkiej, szczypta cukru, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1.Bakłażany pokrój w cienkie plastry o grubości ok. 0,5 cm. Pokrojone bakłażany wymieszaj z duża szczyptą soli i drugą łyżką oliwy.
2.W międzyczasie nagrzej piekarnik do 150 stopni C.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj jedną łyżką oliwy z oliwek.
4.Bakłażany ułóż na blaszce. Piecz przez 10 minut i w połowie czasu pieczenia przewróć na drugą stronę (termo obieg). Po tym czasie zostaw do ostudzenia.
5. Cebulę i czosnek drobno pokrój.
6. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy i zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek.
7. Po kilku minutach dodaj mięso mielone i smaż z dodatkiem przypraw: cynamonu, oregano, papryki słodkiej, soli i pieprzu.
8. Gdy mięso będzie podsmażone dodaj sos pomidorowy lub pomidory z puszki. Ja dodałam świeżo przygotowany przez mojego tatę sos pomidorowy (z własnych pomidorów). Gotuj przez ok. 20 min z dodatkiem cukru (bez przykrycia).
Sprawdź też przepis na jaglankę z mango.
9.W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Na patelni lub w rondelku rozpuść masło. Gdy się rozpuści dodaj 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj mleka i energicznie mieszaj tak, żeby nie powstały grudki. Smaż wszystko na małym ogniu. Gdy sos będzie gotowy (czyli będzie lekko gęsty) dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Zdejmij z ognia.
10.Piekarnik nagrzej ponownie, tym razem do 180 stopni C (tryb: góra-dół). Brytfankę wysmaruj łyżką oliwy z oliwek i nałóż warstwę pokrojonych bakłażanów (1/3 całości bakłażanów). Na bakłażany nałóż połowę sosu pomidorowego z mięsem i przykryj kolejną warstwą bakłażanów. Znowu nałóż kolejną połowę sosu mięsnego i przykryj ostatnią porcją bakłażanów. Na sam wierzch nałóż cały sos beszamelowy i posyp świeżo startym parmezanem.
11. Piecz ok. 30 min i gotowe!
Zapiekanka z bakłażanem − czyli zdrowa kuchnia grecka
Zapiekanka z bakłażanów i mięsa mielonego nazywana jest moussaką. Jest to tradycyjna potrawa kuchni greckiej. A tak uważana jest za bardzo zdrową. Przecież Grecja należy do państw basenu Morza Śródziemnego, a dieta śródziemnomorska uważana jest za jedną z najzdrowszych. Zobacz też przepis z diety śródziemnomorskiej na: Dieta śródziemnomorska − przepis na sałatkę z pieczonymi warzywami.
W kuchni greckiej popularna jest oliwa z oliwek, czosnek, pomidory, papryka, ale również mniej „zdrowe” mięsa, np. baranina. Moussaka mimo tego, że składa się ze zdrowych produktów, jak oliwa, bakłażany i pomidory to jest też bogata w tłuszcz. W tradycyjnej potrawie mięso jest zazwyczaj tłuste i czerwone. Z tego względu w moim przepisie zostało zamienione na chudy drób. Mimo to w całej potrawie jest sporo masła i oliwy, a także parmezan, co również przekłada się na wysoką kaloryczność potrawy. Przygotowanie moussaki jest dość pracochłonne, ale myślę, że warto chociaż raz ją przygotować i poznać nowe smaki tradycyjnej kuchni greckiej.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
Nazwa | Miara domowa | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | WW |
Moussaka | 1/5 potrawy | 315 | 24,2 | 17,5 | 18 | 1,8 |