Przepis na kotlety z kaszy gryczanej i indyka. Samo zdrowie!
18. 11. 2018
· 4 minuty czytania
Jeśli chcesz zachęcić Twoją rodzinę do jedzenia kaszy, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu! Sprawdź, jak wykona pyszne kotlety ze zdrowymi dodatkami!
Spis treści
Uwaga! Przepis na kotlety z indyka testowany na dorosłych i dzieciach! Sprawdź go, szczególnie jeśli szukasz sposobów na przemycenie kaszy do dań w swojej kuchni. To świetna alternatywa dla bezwartościowych fast foodów. Poznaj mój przepis.
Spis treści:
Jak przemycić do obiadu kaszę?
Masz wrażenie, że dzieci za nic w świecie nie zjedzą jakiejkolwiek kaszy do obiadu? Sama jeszcze pamiętam, jak to jest być dzieckiem − jedyne, co chciałam jeść to makaron lub kluski śląskie. Tak było do czasu wyjazdu na studia, kiedy wreszcie zaczęłam eksperymentować w kuchni i odchodzić od tradycyjnych polskich przepisów. Wtedy odkryłam, że kasza wcale nie musi być nudna i bez smaku.
Od kilku lat w mojej kuchni regularnie pojawiają się właśnie te kotlety, które w połowie składają się z niepalonej kaszy gryczanej. Dlaczego tak bardzo smakują dzieciom i dorosłym? Sekretnym składnikiem jest moja ulubiona przyprawa – słodka wędzona papryka. Dzięki niej potrawy nabierają niepowtarzalnego smaku, kojarzącego się z chipsami paprykowymi i pysznościami z fast foodów.
Sprawdź też, przepis na kaszotto z warzywami.
Przepis na kotlety z indyka i kaszy gryczanej
Składniki na 6 kotletów (2 porcje):
- Pół torebki kaszy gryczanej białej
- 200 g mielonego mięsa z indyka
- Mały pęczek natki pietruszki
- Płatki jaglane (jako panierka)
- Przyprawy: 2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki, pół łyżeczki ziół prowansalskich, 2 szczypty soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
1. Zagotuj w garnku około 1/2 szklanki osolonej wody. Wsyp kaszę i gotuj ją na małym ogniu przez 15 minut, z półotwartą pokrywką, aż cała woda wyparuje, a kasza stanie się miękka.
2.Pod koniec gotowania co jakiś czas przemieszaj kaszę, żeby się nie przypaliła. Przełóż ją do miski i poczekaj aż ostygnie.
3.Natkę pietruszki umyj, osusz i poszatkuj jak najdrobniej. Dodaj ją do wystudzonej kaszy.
4. Do miski z ugotowaną kaszą gryczaną dodaj mielone mięso, przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj.
5. Na płaski talerz wysyp trochę płatków jaglanych – posłużą Ci za panierkę.
6. Uformuj małe spłaszczone kotleciki i obtocz z dwóch stron w płatkach jaglanych. Kotlety smaż po 3 minuty z każdej strony, z czego ostatnie 2 minuty pod przykryciem, żeby upewnić się, że mięso z indyka nie jest surowe.
7.Kotlety możesz podać z ulubionymi dodatkami. U mnie to puree ziemniaczane i surówka z białej rzodkwi.
A tak właściwie to po co tu ta kasza?
Dzięki kaszy w tym przepisie nie potrzebne było dodawanie jaj, które normalnie sprawiają, że kotlet dobrze się formuje i nie rozpada się na patelni. Jeżeli ugotujemy 1 część białej kaszy gryczanej w 2 częściach wody, wtedy podczas gotowania cała woda wyparuje, a kasza rozklei się. To znaczy, że nie będzie sypka jak zwykła kasza czy ryż. Dzięki kleistej konsystencji kasza dobrze połączy się z mięsem drobiowym i świetnie zastąpi jajko. Taki zmodyfikowany kotlet może stanowić idealną częścią dania obiadowego, na przykład dla osób z uczuleniem na jajka kurze.
Czy osoby na zwyczajnej diecie też mogą skorzystać z takiej zamiany zwykłego kotleta na wersję z dodatkiem kaszy? Jak najbardziej! Kasza gryczana zawiera sporo błonnika potrzebnego między innymi do regulacji pracy przewodu pokarmowego. Oprócz tego jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych, białka, witamin z grupy B i składników mineralnych, np. żelaza. Więcej o właściwościach zdrowotnych kasz znajdziesz w artykule Izy: Dlaczego warto jeść kaszę? Dla zdrowia, intelektu i urody!.
Kilka trików przy przygotowywaniu kotletów z kaszą gryczaną!
- Niektóre dzieci tak na prawdę nie lubią jeść kaszy nie ze względu na jej smak, lecz po prostu nie akceptują jej faktury. W takim wypadku możesz spróbować lekko zblendować kaszę tuż po ugotowaniu i dopiero wtedy połączyć ją z mięsem.
- Pamiętaj, żeby przestudzić kaszę przed połączeniem jej z mięsem. To zapobiegnie gotowaniu się mięsa już w misce. Dzięki temu kotlety nie będą się rozpadać.
- Taki kotlet może śmiało zastąpić tradycyjny kotlet wołowy w burgerach! Największym fanem takiej wersji jest mój tata – typowy mężczyzna w średnim wieku, kręcący nosem na wszystko co zdrowe i „zbyt zielone”.
Wartość odżywcza 1 porcji
WW: 2,7
WBT: 2,8
Miara domowa | Masa (g) | Energia (kcal) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) | Błonnik (g) | |
Kotlety z indyka i kaszy gryczanej | 3 sztuki | 167,5 | 391 | 19,98 | 26,91 | 24,92 | 2,17 |
Kasza gryczana biała | 1/4 torebki | 25 | 86 | 0,75 | 15,25 | 3,25 | 1,48 |
Indyk mielony | 1/4 opakowania | 100 | 154 | 8,5 | 0,2 | 19,5 | |
Natka pietruszki | Mały pęczek | 17,5 | 6,5 | 0,14 | 1,11 | 0,52 | 0,21 |
Olej rzepakowy | 1 łyżka | 10 | 90 | 10 | |||
Płatki jaglane | 1 1/2 łyżki | 15 | 54,5 | 0,59 | 10,35 | 1,65 | 0,48 |